Stressz kezelése – Fusd ki magadból a feszültséget!

2023.04.20
Stressz kezelése – Fusd ki magadból a feszültséget!

A stressz nem más, mint tested válasza a negatív ingerekre. Rövid távon jótékonyan tud hatni, hisz sokan stresszhelyzetben jobban teljesítenek, mint nyugalmi állapotban. Viszont napjainkban szinte állandóan valamilyen stresszhatás ér minket, és a hosszan tartó stresszes állapot káros hatást gyakorolhat az egészségre. Kizárni nem fogod tudni az életedből, de megtanulhatod kezelni. Ebben szeretnénk most segíteni!

Mi a stressz és mik a tünetei

A szervezeted stressz hatására reagál. Ez a stresszreakció a test természetes válasza a fenyegető vagy kihívást jelentő helyzetekre. Mint mikor az immunrendszered elkezd védekezni, ha például valami vírusos fertőzést kaptál el. A tested válasza teszi lehetővé, hogy gyorsan és hatékonyan reagálj a stresszforrásra. Ilyenkor az agyad, az idegrendszered, a hormonszabályozásod, a szív- és érrendszered, az emésztőrendszered és az immunrendszer reagál. Ezek kerülnek veszélybe, ha tartósan stresszes állapotban vagy.

Az állandó stresszreakciók növelhetik a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a diabétesz, a depresszió és a szorongás kialakulásának kockázatát. A stressz a memóriádra és a figyelmedre is kihat, gyengítheti az immunrendszered, ezért növelheti a fertőzések és súlyosabb betegségek kialakulásának esélyét is.

Ha egy hirtelen helyzet adódik, például rossz hírt kapsz, ki kell állnod több ember elé beszélni pedig lámpalázas vagy, akkor rövid távon a stressz ijedtséget, szomorúságot, étvágytalanságot, vagy épp felgyorsult anyagcserét (pl. hasmenést), hormonális reakcióként fokozott izzadást válthat ki belőled.

Ha hosszabb ideje vagy stressz hatása alatt, akár a munkád, családi problémák, a mindennapjaidat meghatározó külső események miatt, akkor az előbbieknél sokkal súlyosabb tünetek is előfordulhatnak. Ilyen lehet:

  • a rossz közérzet, ami szorongásig, pánikbetegség kialakulásáig is fokozódhat
  • a depresszió, de van, aki ingerlékenyebbé, agresszívé válik
  • az étvágytalanság miatt soványság vagy épp az elhízás, ha az evéssel kompenzálsz
  • a legyengült immunrendszer, ezért a szervezeted nehezebben tud ellenállni a betegségeknek
  • a hajhullás, körömrágás
  • a hormonális problémák, nőknél még a menstruáció is megszűnhet

Fontos a stresszkezelés, hogy mentálisan és testileg is egészséges legyél. Egyrészt jobban fogod magad érezni a bőrödben, kiegyensúlyozottabbá válsz, és a szervezeted is nagyobb biztonságban van az esetleges betegségekkel szemben.

Futással a stressz ellen

A futás nagyszerű stresszoldó tevékenység, ezt nem csak mi, hanem több kutatás is alátámasztja már. Az aerob mozgások, mint a futás is, segíthetnek az agyban boldogságérzetet okozó vegyületeket felszabadítani, például endorfint és dopamint. Ezek javíthatják az általános hangulatodat, így csökkenthetik a stresszt és a szorongásod.

Emellett a futás lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, kiürítheted a fejed. De még ennél is sokkal többet tud tenni:

  • A rendszeres futás javítja az alvás minőségét, ami szintén fontos szerepet játszik a stressz kezelésében. Ha kipihenten kelsz, már biztos, hogy jobb közérzettel tudsz nekikezdeni a napnak.
  • Segít javítani a szív- és érrendszer egészségét.
  • Csökkenthető a vérnyomás, javítja a koleszterinszintet, növeli az állóképességet.
  • A futás erősíti az izmokat, növeli a csontsűrűséget.
  • Arról se feledkezzünk meg, hogy nagyszerű módja a testzsír csökkentésnek és az egészséges testsúly megtartásának. Ha a fő stresszorod a túlsúly, akkor a futás ideális eszköze a tested formálásának.
  • A kutatások azt is kimutatták, hogy a rendszeres futás javítja az immunrendszer működését, ezáltal ellenállóbbá válik a szervezeted, és csökkentheti a betegségek kialakulásának kockázatát.

Ha még nem tetted, itt az ideje kipróbálnod! Olvasd el Vincze Zsófi, futóedző Hogyan kezdj el rendszeresen futni? című írását. Sok hasznos tapasztalatot és tanácsot megoszt, ami segít neked az indulásban.

Ha már elszántad magad, akkor javasoljuk a Futás edzésterv – Kezdj el futni tudatosan cikkünket is. Ebben találsz letölthető edzéstervet és tanácsokat miként tudod rendszeresíteni a sportot az életedben.

Futással a stressz ellen

További stresszoldó módszerek

Számos eszköze lehet még a stressz kezelésének. Az a lényeg, hogy olyan módszert találj, ami nem pillanatnyi örömforrás, hanem tartósan javítja az állapotod és persze nem káros az egészségre. Nem megoldás bekuckózni a tévé el egy nagy adag nasival, vagy esténként alkohollal levezetni a feszültséget. Ezek ideig-óráig boldogságot adhatnak, de hosszú távon csak többet ártanak, mint használnak. A futást bátran egészítsd ki más, jótékony stresszoldó módszerekkel, néhány példa:

  • Hirtelen stresszhelyzet esetén a lassú és mély légzés nyugtatja az idegrendszert.
  • A jóga segíthet ellazulni. Ez a fajta testmozgás a helyes testtartás és a megfelelő légzéstechnikák alkalmazásával csökkentheti a stresszes állapotod, nyugtat és feltölt.
  • Van, aki a meditációra szavaz, mert segít a test és az elme ellazításában.
  • A masszázs segít ellazulni, oldja a testben felgyülemlett feszültséget. Ehhez bátran válassz a MERU masszázskrémjei közül egyet. Ezek felerősítik a masszázs hatékonyságát. A MERU CBD gyógynövényes krém puhítja a bőrt, relaxáló és nyugtató hatással is rendelkezik.
  • Egy kellemes kirándulás vagy séta a természetben. Erre vonatkozóan is több javallat van ma már, idősebb korban kimondottan orvosi ajánlás napi 15 perc séta, ami az általános egészségi állapot javítása mellett segít megelőzni több időskori betegséget (pl. Alzheimer-kór, időskori diabétesz). A friss levegő, a nyugodt, csendes környezet ellazítanak, kiürítheted a negatív gondolatokat a fejedből.

A futást kombináld bátran más stresszoldó módszerekkel, találj magadnak olyan egészséges örömforrást, amiben komfortosan érzed magad. Lehet, hogy nem elsőre fogod megtalálni, de ne vegye el a kedved, próbálgasd a különböző sportokat, módszereket, míg rá nem találsz az igazira. Ha nem tetszik a jóga? Menj el egyet úszni! Ha nem tetszik az úszás? Pattanj biciklire! Ha unalmas a séta? Próbáld ki a Nordic Walkingot. Nem szereted a masszázst? Szaunázz egyet!

Ne hagyd, hogy a stressz határozzon meg téged! Állandó olvasóink már tudják, ahogy mondani szoktuk: Kezdj el rendszeresen futni, és legyél napról napra jobb a tegnapi önmagadnál!

Jó sportolást kíván:

a MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek