Készüljünk tudatosan a futóedzésre!

2024.03.25
Készüljünk tudatosan a futóedzésre!

Egy új év kezdete tökéletes alkalom arra, hogy pozitív szokásokat vegyünk fel és elkezdjünk tudatosan tenni a testi-lelki egészségünkért, épségünkért. Nem véletlen, hogy sokan ebben az időszakban vágnak bele a rendszeres testmozgásba is. Te is így vagy vele? Akkor ez a cikk neked szól.

Fókuszban a fokozatosság és motiváció: a 10 km-es edzésterv

Legyen szó akár kezdő, akár újrakezdő vagy éppen haladó futókról, sajnos sokan beleesnek abba a hibába, hogy a kezdeti lelkesedés megcsappanása után elkezdik elsunnyogni, majd végül teljesen elhagyni az edzéseket, így nem tudják a mindennapjaik részévé tenni a testmozgást. Sokan abba a hibába esnek, hogy túl sokat várnak maguktól már az első alkalmakkor is, így gyorsan leamortizálják a testüket, és negatív emlékként marad meg számukra a testmozgás. Mások motiválatlanságához az vezet, hogy nem tűznek ki maguk elé elérendő célokat.

Ezek a nehézségek könnyedén áthidalhatók egy edzésterv készítésével. Rengeteget segíthet a teljesítményünkön, ha hetekre előre elkészítjük magunknak a beosztást. Így nemcsak az edzés fokozatosságát garantáljuk, hanem az egyes alkalmak ellógását is megnehezítjük a jövőbeli énünk számára, hiszen egy jól megkomponált edzéstervben minden edzés egymásra épül. Ha kitűzzük magunk elé, hogy adott időn belül igenis képesek leszünk könnyedén lefutni 10 km-t egyhuzamban, akkor azzal egy olyan kézzel fogható, jól látható célt adunk az edzésnek, melyhez hétről hétre látványosan közelebb kerülünk.

Számoljunk a szélsőséges időjárási körülményekkel!

Ha a legnagyobb téli hidegek idején kezdünk bele a futóedzésbe, nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy ebben az időszakban szélsőséges időjárási körülményekre kell készülnünk. Egy korábbi blogcikkünkben, Futás hidegben? Kérdések és válaszok! részletesen foglalkoztunk a hidegben való futást érintő kérdésekkel. A bejegyzésben említett szempontok mellett arra is érdemes odafigyelni, hogy ebben az időszakban az izmok gyors kihűlése miatt fokozott sérülésveszélynek vagyunk kitéve. Sajnos sok esetben a legkörültekintőbben elvégzett bemelegítés és a legnagyobb óvatosság ellenére is meghúzhatjuk, túlerőltethetjük az izmainkat. Szerencsére általában ilyen esetekben sem kell hetekre lemondanunk az edzésről. A fájó, túlerőltetett testrészek regenerálásához hívd segítségül a MERU sportkrémeket, például a HELP - Izomlazító Krém - Sportkrém fájó, túlerőltetésekre - 150ml termékünket, mely azonnali segítséget nyújt az izomláz, a húzódások és a megerőltetés okozta fájdalom enyhítésében!

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek