3 futótipp tavaszra

2024.04.29
3 futótipp tavaszra

Az alakformálás egyik legjobb módja a futás. Közeleg a bikiniszezon, ilyenkor az is szeretne formába lendülni, aki nem feltétlen él mindennap sportos életet. A szabadban való edzés pedig feltölt energiával, D-vitaminnal és endorfinnal, így testet-lelket feltöltő, tökéletes hobbi sporttevékenység. A futásra remek motivációt jelentenek a különféle, városi futófesztiválok is, ahol a hangulat és a közösség ereje még jobb teljesítményre sarkall.

Ha még csak most kezded az edzést, vagy a felkészülést, akkor válassz olyan futóútvonalakat, amelyek árnyékosak vagy víz közelében vannak, hogy csökkentsd a hőség érzetét. Emellett próbálj meg olyan útvonalakat választani, amelyek jó minőségű talajon futnak, hogy csökkentsd a láb és ízületek terhelését. Futókörökről és futóútvonalakról ide kattintva is tájékozódhatsz! Az ország számos helye rejt szebbnél szebb futópályákat, melyeket érdemes felkeresni. Ehhez Futópályák – Országos lista a mesterségesen kialakított futókörökről című blogbejegyzésünkben találsz segítséget.

Mai cikkünkben a meleg időben történő futóedzésekre hoztuk el a MERU Sportcare gyakorlati futó tippjeit!

1. Szeszélyes időjárás

A tavasz hirtelen melegedése, illetve a hőingás gyakran meglepetésekkel járhat. Ha hosszú ideig futottál hideg időben, fontos, hogy felkészülj az időjárás hirtelen melegedésére. Egy könnyű, lélegző futóruha, adott esetben a megfelelő futó póló kiválasztása kulcsfontosságú lehet a kényelem és a komfortérzet biztosítása céljából. A MERU Sportcare által kifejlesztett, egyedi megjelenésű, kényelmes, levegő áteresztő, rövid ujjú, technikai pólók könnyedén illeszkednek a test vonalaihoz. Anyaguk is különleges: egy méhsejt és mikro perforált poliészter anyag ötvözetéből, úgynevezett raglán stílusban kötött, fedett varratokkal megerősített nyakú pólót álmodtunk, és alkottunk meg, amely rengeteg mosást kibír. Maga a MERU futócsapata is tesztelte őket, hosszú éveken át. Kültéri vagy beltéri sporttevékenységhez egyaránt ajánlott, úgy mint: futás, túrázás, konditerem vagy csoportos órák.

2. Lassan járj, így fussál

Ha még kezdő vagy, akkor kezdd a futást lassan, és figyelj a tested jeleire. Ne erőltesd túl magadat különösképpen az első meleg napokon, hanem engedd, hogy lassan felépülhessen az állóképességed. Fontos még a futás előtti bemelegítő krémek pl. WARM - Bemelegítő krém, sportkrém - normál - 150ml használata, hiszen felkészítik az izomzatot és segítenek fokozni a véráramlást a bőrben, valamint az izmokban, így hatékonyan elősegíthetik az izmok és szövetek melegedését, ami növeli azok rugalmasságát, így csökkentve a sérülések kockázatát.

A bemelegített izmok rugalmasabbak és kevésbé hajlamosak a húzódásra vagy a rándulásra. A bemelegítő krémek használata javíthatja az edzés teljesítményét és hatékonyságát is, emellett pedig hűsítő vagy melegítő érzetet keltenek a bőrön, ami segíthet a futás során fenntartani a komfortérzetet. Ezen érzetek pedig segíthetnek elterelni a figyelmet a fáradtságról vagy a kellemetlen érzésekről, így segítve a futókat a magasabb szintű teljesítmény elérésében.

3. Hidratálj!

A meleg időben való futás közben a test sok folyadékot veszít. Fontos, hogy megfelelően hidratált legyél a futás előtt, alatt és után is. Vigyél magaddal egy könnyű, kézben hordható kulacsot vagy használj futómellényt, esetleg hátizsákot, amelybe el tudod tenni az innivalódat. Fogyassz vizet, vagy sportitalt, a lényeg, hogy ne legyél szomjas, ugyanakkor figyelj a fokozatosság elvére is: ha egyszerre iszol túl sokat, az diszkomfort érzetet okozhat a gyomorban, ami csökkentheti teljesítményed hatékonyságát.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek