Nyári futókalauz: Biztonságos edzés a kánikulában 1. rész

2024.06.04
Nyári futókalauz: Biztonságos edzés a kánikulában 1. rész

Tudjuk, hogy imádsz futni, azonban kezdő és haladó futóként is tudnod kell, hogy a nyári melegben való futás extra megterhelést jelent a szervezeted számára. Ha éppen mégis azt érzed, hogy nincs kedved elindulni, akkor olvasd el Így szerezz motivációt a futáshoz című cikkünket, amely segít extra motivációt szerezni a futáshoz. Ha pedig a magas hőmérséklet ellenére is elindulsz, akkor vedd figyelembe azt is, hogy a páratartalom fokozott izzadást okoz, ami dehidratációhoz és elektrolit-vesztéshez vezethet. Emellett a hőguta és a hőgörcsök kockázata is megnőhet. A megfelelő előkészületek és óvintézkedések segíthetnek abban, hogy elkerüld ezeket a problémákat, és negatív következmények nélkül élvezhesd a nyári futás örömeit.

Mikor és hogyan fuss a nagy melegben?

Az időzítésnek itt is kiemelt szerepe van. A legmelegebb órákban történő edzést kerüld el (ha mégis akkor futnál, akkor inkább menj terembe). Reggel korán vagy este későn érdemes futni, amikor a hőmérséklet alacsonyabb. Ideális esetben a futás időpontját 6:00-9:00 vagy 18:00-21:00 között tervezd be.

Ha pedig már hozzászoktál a hűvösebb időben való futáshoz, lassan adaptáld magadat a melegebb körülményekhez. Kezdj rövidebb és kevésbé intenzív futásokkal, majd fokozatosan növeld a távot és az intenzitást.

Hűtsd le magad!

Próbáld megtalálni az árnyékos útvonalakat, parkokat vagy erdős területeket, ahol a nap közvetlen sugarai kevésbé érnek. Kerüld a beton- és aszfaltutakat, amelyek visszaverik a hőt és még melegebbé teszik a környezetet. A megfelelő hidratálás pedig szintén elengedhetetlen a nyári futás során.

Futás előtt igyál meg legalább 500 ml vizet 1-2 órával a futás előtt, hogy biztosítsd a megfelelő hidratáltságot. Hosszabb futások esetén vigyél magaddal vizet vagy izotóniás italt. Rendszeresen igyál kis kortyokat, kb. 150-200 ml-t minden 20 percben. A futás befejezése után azonnal pótold a folyadékot. Igyál meg legalább 500 ml vizet vagy izotóniás italt. Az elektrolitok pótlása szintén fontos, ezért válassz olyan italokat, amelyek nátriumot, káliumot és magnéziumot tartalmaznak.

Izmaidnak is szüksége lehet a hűtésre, ezért válaszd a COOL - Hűsítő sportkrém, Jégzselé - 150ml termékünket, amely sportolás utáni izomlazító, jegesen hűsítő gél gyors és hosszan tartó hatással, kámforral, mentollal, eukaliptusszal. Azonnali hűsítés, magas mentol és illóolaj tartalom, illetve gyors és hosszan tartó jeges hatás jellemzi.

Futó nyári ruha, avagy az ideális öltözék nyári futáshoz

Válassz olyan anyagokat, amelyek jól szellőznek és elvezetik az izzadságot a bőrről. A Meru Sportcare kimondottan sportolásra tervezett pólói egyedi, kényelmes, levegő áteresztő, rövid ujjú technikai pólók, amelyek könnyedén illeszkednek a test vonalaihoz. Méhsejt és egy mikro perforált poliészter anyag ötvözetéből raglán stílusban kötött, fedett varratokkal megerősített nyakú, technikai futópólóinkat türkiz színben, női és férfi fazonban is megtalálod webáruházunkban.

Viselésük kifejezetten komfortos és kellemes. Rengeteg mosást kibírnak, ezt a tulajdonságukat maga a MERU futócsapata is tesztelte éveken át. Kültéri vagy beltéri sporttevékenységhez egyaránt ajánlottak, úgy mint: futás, túrázás, konditerem vagy csoportos órák.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek