Futás menstruáció alatt? Csak körültekintéssel!

2023.12.12
Futás menstruáció alatt? Csak körültekintéssel!

A menzesz első napjai alatt a nők legnagyobb része gyengének, kimerültnek érzi magát, a kevésbé szerencséseknek pedig a fájdalmas hasi görcsökkel is meg kell birkózniuk. Ilyenkor sokan legszívesebben egész nap összegömbölyödve feküdnének egy puha pokrócba bugyolálva, és hallani sem akarnak a sportolásról. Érdemes vajon a testünkre hallgatnunk? Vagy hosszú távon azzal teszünk jobbat a szervezetünknek, ha erőt veszünk magunkon, és akkor is belevágunk az edzésbe, ha az első méterek megtétele komoly erőfeszítésbe kerül?

Ezért megterhelőbb a testmozgás a menzesz ideje alatt

A hatékony és egészséges sportolás egyik alapfeltétele, hogy tisztában legyél a tested teljesítőképességével, a tűréshatáraiddal és a szükségleteiddel. Ezeket a tényezőket különösen fontos figyelembe venned már a menstruációt megelőző napokban és a menzesz idején is, ugyanis a szervezeted ilyenkor fokozott megterhelésnek van kitéve. A hormonális változások az egész testedre hatást gyakorolnak, így ebben az időszakban a teljesítőképességed is csökken, a sérülés veszélye pedig megnő. Éppen ezért amikor a menstruáció ideje alatt futásra adod a fejed, érdemes a szokottnál is körültekintőbbnek lenned. Ha pedig úgy érzed, hogy a menzesz legmegterhelőbb napjain inkább laza kocogással, esetleg sétával, netán jógával vagy pilátesszel váltanád ki a napi edzést, akkor nyugodtan hallgass a testedre, az erősítést pedig hagyd meg azokra a napokra, amikor komfortosabban érzed magad a bőrödben!

Megfelelő bemelegítéssel a sérülések elkerüléséért

Érthető, ha az embernek nincs kedve még a bemelegítéssel is vesződni, ha a menzesz okozta levertség ellenére is sikerült rávenned magad a futásra. Viszont nem szabad elfelejtened, hogy ezeken a napokon a tested fokozott sérülésveszélynek van kitéve, mivel az izmok ilyenkor nehezebben, lassabban reagálnak. Pont emiatt kiemelten fontos, hogy a menstruáció ideje alatt ne spórold ki az edzésből a bemelegítést. Az izmok bejáratásának jelentőségéről Futás előtti bemelegítés című cikkünkben bővebben is írtunk már.

A menzesz alatt nehezebben munkára bírható izmoknak gyors és effektív segítséget nyújthat, ha bemelegítő krémeket is használsz. A MERU WARM - Bemelegítő krém, sportkrém - normál - 150ml természetes hatóanyagokkal, kíméletesen serkenti az izomműködést, így nem terheli meg kellemetlen plusz ingerekkel a menstruáció ideje alatt a szervezeted. Próbáld ki te is!

Jó sportolást kíván:

a MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek