Mit viselj télen, ha futni indulsz?

2024.01.31
Mit viselj télen, ha futni indulsz?

A téli hideg sokakat elriaszt a kültéri edzéstől. Az igazán elhivatottak azonban a leghűvösebb hónapokban sem szegik meg a futás edzéstervüket, és a fagyok idején is kitartóan róják a köröket a szabadban. Te készen állsz beállni a legelszántabbak sorába? Kezdd a felkészülést a megfelelő öltözet kiválasztásával!

Az ideális ruhadarabok a téli futáshoz

A tapasztaltabb szabadtéren sportolók már bizonyára tisztában vannak vele, hogyan érdemes felöltözniük a kocogáshoz a hűvösebb hónapokban, akik viszont csak idén álltak be a futással fogyni, erősödni, egészségesebbé válni vágyók táborába, azoknak a megfelelő viselet megtalálása időbe telhet.

Általános érvényű szabály, hogy a téli hónapok idején végzett szabadtéri futáshoz úgy ajánlott öltözni, mintha 10 fokkal melegebb lenne odakint. Az első percek kellemetlenek lehetnek ugyan, de ha kitartóak vagyunk, hamar kimelegszünk. Fontos továbbá, hogy téli futáshoz minden esetben boka fölé érő zoknit válasszunk, hogy akkor se váljon fedetlenné a lábunk, ha a mozgástól felcsúszna nadrágunk. A hosszú futónadrág mellé ezekben a hónapokban hosszú ujjú thermo pólót ajánlott viselni, azoknak pedig, akiknek hamar kihűlnek a végtagjai, már 0 fok környékén is célszerű felkapni egy pár vékony kesztyűt.

Sajnos nagyon sokan hajlamosak elfeledkezni a nyakmelegítőről, ennek eredményeképpen pedig az első hidegek érkezése után azonnal köhögéssel, torokfájással, rosszabb esetben lázas megbetegedéssel kell megküzdeniük. A kellemetlen tünetek elkerülése érdekében mindenképpen érdemes körsálat viselni vagy magas nyakú felsőrészt választani a futáshoz. Ha a levegő túl hidegnek érződik belégzéskor, nyugodtan lefedhetjük a szájunkat, orrunkat az anyaggal, és lélegezhetünk azon keresztül, ezzel még tovább csökkentve a torokfájás kialakulásának esélyét.

Az izmok bemelegítése és melegen tartása

A megfelelő öltözet nemcsak azért fontos, hogy elkerüljük a megfázást, hanem azért is, hogy melegen tartsuk az izmainkat, ezáltal mérsékeljük a testmozgás közbeni sérülés esélyét. A futás kezdőknek, haladóknak és profiknak egyaránt megterhelőbb lehet a téli hidegben, a nem megfelelően bemelegített vagy a túl lenge öltözet miatt gyorsan kihűlt izmok pedig ilyenkor fokozottan hajlamosak túlterhelődni. Ezekben a helyzetekben hívhatjuk segítségül a MERU sportkrémeket, például a gyorsan felszívódó HELP - Izomlazító Krém - Sportkrém fájó, túlerőltetésekre - 150ml termékünket, mely egyszerre melegít és regenerál.

Ha úgy érzed, további információra van szükséged a hidegben való futással kapcsolatban, olvasd el korábbi Futás hidegben? Kérdések és válaszok! című cikkünket, melyben behatóan foglalkoztunk a témában gyakran felmerülő kérdésekkel!

Végül pedig, ha beszerezted a megfelelő ruhadarabokat, és kéznél vannak kedvenc MERU termékeid is, melyekre a bemelegítés és a sport utáni izomlazítás során szükséged lehet, kezdődhet is a téli futóedzés!

Jó sportolást kíván:

a MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek