5 tipp, hogy év végére futóként csúcsformába kerülj

2024.03.11
5 tipp, hogy év végére futóként csúcsformába kerülj

Lehet, kicsit furcsállod, hogy alig léptünk át 2024-be, de mi már az év végében gondolkozunk. A helyzet az, hogy ha szeretnéd magad tényleg csúcsformába hozni, akkor arra nem lesz elegendő egy-két hónap. A nagyfokú tudatosság és a szigorú elhatározás mellé nagyon hasznos, ha időben, lehetőleg már a következő hetekben nekilátsz annak, hogy kihozd magadból a maximumot. A titok nem a kőkemény edzésekben rejlik, hanem a fokozatosságban és abban, hogy lépésről lépésre, átgondoltan haladsz. Ehhez szeretnénk adni néhány tanácsot, hogy könnyebben vedd az akadályokat – olvass tovább, inspirálódj, hozd magad formába 2024 végére!

1. Ne csak hébe-hóba fuss!

Hamar rájössz majd, hogy ha tényleg a maximumot szeretnéd kihozni magadból, akkor arra nem lesz elég egy-egy hétvégi futóedzés. Fontos, hogy hosszú távú fejlődést és sikereket csakis úgy tudsz elérni, ha a futásra innentől kezdve nemcsak kedvtelésként, hobbiként tekintesz, hanem elvégzendő „feladatként”. A jól felépített edzésterv és a rendszeresség egyaránt kulcsfontosságú tényező ebben, így az első és egyik legfontosabb tanácsunk, hogy a futóedzéseidbe rendszerességet vigyél.

2. Figyelj a légzésedre és a futótechnikádra!

Ez már közel sem olyan egyszerű, mint a rendszeresség bevezetése, ám ha tényleg csúcsormába akarsz kerülni, muszáj odafigyelned magadra és a tested jelzéseire is. A légzéstechnikák elsajátításának számos módja van, mint ahogy az sem mindegy, hogy milyen a futótechnikád és a testkoordinációd. Hogy hogyan kell helyesen futni? Nincs kőbe vésett szabálya a megfelelő technika elsajátításának, hiszen ez nagyon egyéni, ám az biztos, hogy fokozottan figyelned kell a testtartásodra, illetve arra is, hogy a testrészeid hogyan mozognak összhangban egymással. A légzéstechnika pedig mindig attól függ, hogy éppen milyen tempóban, intenzitással futsz, ezért futás közben mindig koncentrálj a légzésedre is! Aranyszabály, hogy nagyobb tempónál a szervezetednek biztosan több oxigénre is lesz szüksége… Hogyan vegyünk levegőt futás közben? Olvasd el az erről írt blogbejegyzésünket!

3. Fokozatosan növeld a távot!

Lehet, hogy ma még elképzelhetetlennek tűnik, hogy kétszer annyit fuss, mint szoktál, de ha fokozatosan hozzászoktatod magad a nagyobb távokhoz, ez is menni fog. Mivel a táv és a sebesség egyidőben történő növelése túlterheléssel, sérülésveszéllyel is járhat, ezért első körben csak a távot növeld. Mindig csak egy kicsivel, és közben nagyon figyeld, hogy a tested hogyan reagál rá. Soha ne feledkezz meg a bemelegítésről, ehhez használj sportkrémet, például a közkedvelt WARM - Bemelegítő krém, sportkrém - normál - 150ml termékünket!

4. Szakíts a megszokással, találj új futópályákat!

A komfortzónán túli élet nemcsak izgalmas, de számos fejlődési lehetőséget is tartogat számodra. Ha mindig csak ugyanazon futópályákon futsz, egy idő után nemcsak egyhangúvá válnak az edzéseid, de kihívást se nagyon találsz majd bennük. Érdemes kipróbálnod más futóköröket is, akár a közeledben, akár távolabb. Ehhez is adunk egy kis segítséget, mert van egy blogbejegyzésünk (Futópályák – Országos lista a mesterségesen kialakított futókörökről), amiben számba vettük – országos viszonylatban – a mesterségesen kialakított futóköröket.

5. Tedd magad próbára élesben is!

Ha úgy érzed készen állsz, vagy legalábbis jó úton haladsz, tedd magad próbára élesben is! Keress egy edzettségi szintednek megfelelő versenyt, és nevezz be mielőbb! Ha nem is sikerül elsőre teljesítened, legalább tudni fogod, hogy mi az, amin még dolgoznod kell az év vége előtt.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek