Ezért próbáld ki Te is a terepfutást!

2024.03.14
Ezért próbáld ki Te is a terepfutást!

Valószínűleg nincs olyan futó, aki ne kacérkodott volna már a terepfutás gondolatával. Noha a legtöbben városban élünk, és sokszor egy szabad félórát is nehéz kipréselni az időrendünkből, nem hogy kiruccanni a természetbe, a terepfutás mégis hihetetlen előnyökkel járhat. Lássuk, miért lehet jó választás időnként nekiveselkedni, és új kihívásokat keresni!

A terepfutás nem balesetveszélyes?

A terepfutás gondolata időről időre a legtöbb futóban felmerül, azonban sokan rendre lebeszélik magukat a természetbe való kiruccanásról. Fontos azonban feltenni a kérdést, hogy mindez miért lehetséges – vajon melyek azok az érvek, amelyek erősebbnek bizonyulnak, mint a természet hívó szava?

Az első és legfontosabb indok, ami az emberben felmerülhet, hogy a terepfutás balesetveszélyes, ráadásul a kiszámíthatatlan terepviszonyok között könnyen is lesérülhetünk. A valóság ezzel szemben az, hogy noha a természetes környezet valóban egyenetlen terepviszonyokat eredményez, a város forgalom kiszámíthatatlanságához semmi sem fogható. Az erdőben nem cikáznak körülötted autók, biciklisek és gyalogosok, és bár nem árt, ha jó erőben vagy, az izomhúzódások esélye sem nagyobb, mintha aszfalton futnál.

Ha attól félsz, hogy eltévedsz, nyugodtan nézd ki az útvonalat jó előre, és érdemes lehet olyan helyet választani, ahol a turistaútvonalak jelzései is segítségedre vannak. Persze, tudjuk, hogy mindez csak kifogás, amit a legtöbb esetben az is tetézhet, hogy a legközelebbi erdőhöz való kijutáshoz minden bizonnyal tömegközlekedés vagy autózás szükséges. A terepfutás előnyei miatt azonban érdemes lehet kimozdulnod a komfortzónádból.

Tedd változatosabbá az edzéseidet!

A terepfutás legfontosabb előnye a terep változatosságában rejlik. Legyen szó komolyabb hegyi ösvényekről vagy éppen autóforgalomtól mentes, sík útszakaszokról, az időről időre beiktatott terepfutás könnyen feldobhatja az edzési rutinodat. Noha a futópályák kontrollált, kiszámítható környezete tökéletes eszközül szolgálhat ahhoz, hogy követni tudd a teljesítményed változását, a terepfutás különleges mentális felfrissülést nyújthat. A változó táj, a természet közelsége kikapcsol és kiszakít a mindennapi mókuskerékből, ami nem csupán játékossá teheti az edzést, de a stresszt is csökkentheti.

Terepfutás a jó erőnlétért

Természetesen a terepfutás nem csupán a mentális egészségre gyakorolhat pozitív hatást, hanem a tested számára is felpezsdítő edzést jelenthet. A futópályán vagy aszfalton végzett futóedzések ismétlődő terhelést jelentenek az izmaidra, ami azt jelenti, hogy az edzések során minden egyes alkalommal ugyanazokat az izomcsoportokat mozgatod meg. A terepfutás ugyanakkor – éppen a kiszámítatlan, változatos talajviszonyok miatt – segít, hogy olyan izmokat is igénybe vegyél, amelyeket a városi futás kevésbé erősítene. A terepfutás többféle testtartást, változó lépésszámot vagy éppen különböző futási sebességeket követel meg, így a természetben nem csak a láb-, de a kar-, a váll-, a törzs- vagy éppen a hátizmokat is meg kell majd mozgatnod. Természetesen rendkívül fontos a bemelegítés, melyhez használj MERU sportkrémet, például a népszerű WARM - Bemelegítő krém, sportkrém - normál - 150ml termékünket!

Meghoztuk a kedved? Tekintsd meg az ország legjobb terepfutó útvonalait Terepfutó útvonalak – Országos lista a terepfutópályákról című cikkünkben, és a kötelező bemelegítés után irány a természet!

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek