A futópados edzésekben rejlő nagyszerű lehetőségekről

2024.01.19
A futópados edzésekben rejlő nagyszerű lehetőségekről

Teljesen érthető, ha a zord időjárás miatt már kevésbé lelkesen vágsz neki a szabadtéri edzéseknek. Ráadásul, ha nincs megfelelő téli futóruhád, az év ezen időszakában már semmiképp sem ajánlott kinti futóedzést tartanod. Célszerűbb ebben az esetben valamilyen más alternatíva után nézned. Legyél bár lelkes kezdő vagy tapasztalt haladó, a futópados edzés pazar, felfedezésre váró lehetőségeket tartogathat neked is. Csupán annyi a dolgod, hogy célokat tűzz ki magad elé, és ezeknek megfelelően tudatosan építs fel egy hatékony és változatos edzésprogramot!

Futópad vs. futópálya

Megoszlanak a vélemények a futópados edzések élményéről: vannak, akik kifejezetten nagy rajongói a futópadoknak és az ezen végezhető intervall tréningeknek, melyekről Intervall edzés – Futásszótár 3. rész című cikkünkben is olvashatsz, míg mások inkább csak amolyan kiegészítő, „kalóriaégető” mozgásformaként választják a futópadot. Egyeseket egyenesen lázba hoz a kontrollált tempós futópados edzés, amikor még a dőlésszöget is kedvükre állítgathatják, míg mások a négy fal közé „száműzött” futóedzést inkább monotonnak, ingerszegénynek gondolják. Szerintünk az igazság valahová a két csoport közé esik, és mint minden mozgásformának, úgy a futópados edzésnek is megvannak a maga előnyei és természetesen a hátrányai is.

Ugyan kíméletesebb, de közben átalakítja a futómozgást

Az vitathatatlan, hogy a futópad szalagjának egyenletes, flexibilis felülete kényelmes talajt biztosít az edzéshez, a kényelmen túl pedig sokkal kíméletesebb a lábakhoz, mint egy egyenletlen talaj vagy a kemény aszfalt. Persze azzal jó tisztában lenned, hogy a rendszeres futópados edzés érezhetően átalakítja majd a futómozgásodat, így érhetnek kisebb meglepetések, ha majd újra egy szabadtéri futópályát választasz. Bizonyos kisebb izmaid ellustulhatnak a sima, „kiszámítható” talaj miatt, ugyanakkor azzal se felejts el számolni, hogy a futópaddal nagyobb terhelésnek teszed ki a térdeidet, a hátadat. Ha ezek amúgy is a tested kritikus pontjai, érdemes nagyobb elővigyázatossággal és némi fokozatossággal beépítened a mindennapjaidba a futópados edzést.

Ami miatt viszont nagyon lehet szeretni a futópadot…

  • teljesen személyre szabható edzési lehetőségeket biztosít (egy futópadon beállíthatod a tempót, a dőlésszöget, az időt);
  • szinte minden korú és edzettségi szintű ember kipróbálhatja;
  • nemcsak futáshoz, de kalóriaégető tempós gyalogláshoz is ideális választás;
  • erősíti, formálja a vádlit, a feneket, a combokat;
  • remek választás aerob edzéshez, amivel nemcsak megszabadulhatsz pár fölös kilótól, de amivel a szívednek és a vérkeringésednek is jót tehetsz;
  • javíthatja az ízületeid rugalmasságát;
  • kiváló stresszoldó.

Futópados edzés előtt se feledkezz meg a kellő bemelegítésről, használj ilyenkor bemelegítő krémet, pl. a közkedvelt WARM - Bemelegítő krém, sportkrém - normál - 150ml termékünket!

Jó sportolást kíván:

a MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek