Az iramfutásról bővebben

2024.02.20
Az iramfutásról bővebben

A rendezők ma már szinte minden nagyobb tömeg-futóversenyen - elsősorban a közép- és hosszútávokon, illetve félmaratonokon és maratonokon is alkalmaznak iramfutókat (rabbit/nyúl vagy pacer), akik segítik a versenyzőket az általuk kitűzött céljaik elérésében. Az iramfutó olyan elit futó, aki az élbolyt segítve a mezőny elején és végig a mezőnyben maradva - előre meghatározott célidő mentén és tempóban, egyenletesen futja le az adott versenyt vagy távot.

Általában többen vannak, arra az esetre, hogy ha valaki kiesik, az ő részvételük biztosítja, hogy a verseny az elvárt tempóban induljon el, ami elősegíti a rekordok megdöntését is. A mezőnytől megkülönböztetve, zászlókkal vagy lufikkal felszerelten vesznek részt a versenyeken, hogy jól láthatóak legyenek, és könnyen meg lehessen találni őket a rajtnál vagy a futás során.

Mi az iramfutó pontos feladata, és mikor érdemes vele futni?

Az iramfutó feladata az, hogy a versenyző felkészültségi szintjének megfelelő - lehető legegyenletesebb tempóban haladjon, és végig a kért részidőket fussa, mert a célidő elérése ilyen tempóban a legvalószínűbb. Emellett bátorítja, támogatja, lelkesíti is a versenyzőket, és felhívja a figyelmet praktikus trükkökre is.

A cél az, hogy az élboly fussa meg a célidőt, ezért fontos, hogy az iramfutó maga mögött minél közelebb tartsa az élen futó versenyzőket, és a tervezett táv végén úgy lépjen ki, hogy ne zavarja meg őket. Egy profi, jó iramfutó pontosan érzékeli a tempót, és hogy mi zajlik körülötte, illetve a versenyző igényeihez alakítja a tempóját. Nemzetközi versenyen komoly díjazást is kaphat, amihez további bónuszok is társulnak, ha a verseny győztese megfutja az előre kitűzött időt.

Ha a tervezett célidőd megegyezik az iramfutó célidejével, vagy ha először futsz félmaratont, akkor érdemes iramfutóval együtt futni, mert segít Neked átlendülni a holtpontokon, és így a táv első felében nem kell a tempóra figyelned. Jó taktika lehet az, ha a verseny egy részén iramfutóval futsz, és ha érzel magadban erőt, akkor a verseny utolsó harmadában vagy negyedében magasabb fokozatra kapcsolva, a saját tempódban belehúzol.

Szeretsz futni, de nehezen vágsz neki a szabadtéri edzéseknek? Olvasd el A futópados edzésekben rejlő nagyszerű lehetőségekről című cikkünket!

Híres iramfutók és emlékezetes futások

Általában férfi futó nem „nyulazhat” női mezőnyben, de 2003-ban Paula Radcliffe például két férfi iramfutó segítségével döntötte meg a női maratoni világcsúcsot. Roger Bannister 1954-ben két edzőpartnerével, Chris Brasher-rel és Chris Chataway-jel érte el a négy percen belüli mérföldfutás csúcsát, úgy, hogy a táv végén kevesebb, mint 300 métert kellett egyedül futnia.

Ritkán előfordult olyan is, amikor az iramfutó végigfutotta a versenyt, és győzött, például 1982-ben Tom Byers 1500 méteren, Paul Pilkington pedig a maratont nyerte meg 1994-ben Los Angeles-ben.

A 24 éves kenyai Kelvin Kiptum nehezen talált olyan iramfutókat, akik képesek tartani vele a tempót, de 2:00:35-ös időt jegyezve, tavaly így is új világcsúcsot döntött a világhírű Chicago Maratonon. Kiptum Eliud Kipchoge 2021-es (2:08:44) világrekordját döntötte meg, akivel 42 egymást váltó iramfutó futott a verseny során.

Legyen szó hosszú vagy rövid távról, edzésről vagy futóversenyről, a testünkre való odafigyelés kulcsfontosságú, ezért megerőltetett izmokra használj sportkrémet, például rozmaringos MERU izomlazító krémet, hideg időben való futás előtt pedig THERMO - Bemelegítő krém, sportkrém - extra erős - 150ml termékünket!

Hozzászólások

Egy kis helyesbítés a cikk végére.
Kipchoge idejét elírtátok, amit Kiptum megdöntött a tavalyi Chicago Maratonon.

Értékelem
Sportkrémek