Fejfájás futás után – Mi okozhatja?

2024.01.23
Fejfájás futás után – Mi okozhatja?

Lehet, hogy számodra sem ismeretlen a futás utáni kellemetlen fejfájás. Az a fajta fejfájás, ami nem összekeverendő a kínzó migrénnel vagy az erős, hasogató fejfájással. Ha futás közben vagy után fájdul meg a fejed, az általában inkább lüktető érzéssel jár, ráadásul nem ritkán társul mellé kettőslátás, szédülés és hányinger is. Bár a fejfájásnak alapvetően számos kiváltó oka lehet, jó azzal is tisztában lenned, hogy futóedzések alkalmával, mi okozhatja ezt a kellemetlenséget.

Az edzés utáni fejfájás okai

Dehidratáció

Kezdjük máris a legkézenfekvőbbel, vagyis azzal, hogy egyszerűen kevés vizet iszol. Ehhez már önmagában is gyakran társul fejfájás; azok, akik hajlamosak megfeledkezni arról, hogy kellő folyadékot fogyasszanak, sokszor panaszkodnak kínzó, már-már elviselhetetlen fejfájásra. Ez a dehidratáció egyik legárulkodóbb jele, így nagyon ajánlott odafigyelned a megfelelő és rendszeres folyadékpótlásra. Ha edzel, olyankor amúgy is fokozottan figyelned kell arra, hogy legalább 2-2,5 liter folyadékot igyál egy nap.

Alacsony vércukorszint

Nem véletlenül ajánlják a profik, hogy futóedzés előtt 1-2 órával érdemes valamilyen fehérjében, zsírban, szénhidrátban gazdag „finomságból” is erőt merítened. Ha hirtelen leesik a vércukorszinted, az akár ájulással is járhat, de már az is épp elég, ha ingadozik, mert már ehhez is kellemetlen, lüktető fejfájás társul.

Az elektrolitok egyensúlyának felborulása

Ez inkább nyáron jellemzőbb, amikor amúgy is sokat izzadsz, főleg, ha párás, nehéz a levegő. Ennek kiküszöbölésére is az egyik legjobb mód, hogy elegendő vizet igyál: lehetőleg edzés előtt és után is. Ahhoz pedig, hogy hogyan tarts futóedzést kánikula idején, még néhány tippel is szolgálhatunk. Ezekről Futás kánikula idején – Tippek a nyári edzéshez című cikkünkben olvashatsz.

Megváltozott vérkeringés

Köztudott, hogy futás közben felpezsdül a vérkeringés, emiatt pedig a kitágult erekben, akár nagyobb nyomás is keletkezett, ez pedig együtt járhat némi fejfájással is, de szerencsére pihenéssel, ez gyorsan meg is szűnik.

Magasban vagy

Gondoltad volna, hogy ha magasabb helyen tartózkodsz, ha magasabb helyen edzel, az oxigénszint-változás miatt is fájhat a fejed? Érdemes ilyenkor szó szerint néhány napig csak hozzászoktatnod magad a környezetváltozáshoz, így az edzéseidet is ennek nyomán kell kialakítanod.

Nem vagy formában

Kézenfekvő, hogy azoknál, akik nincsenek a legjobb formában, akik csak mostanság kezdtek el aktívabban sportolni, a túlterhelés miatt is kialakulhat némi fejfájás. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy ha kezdő futó vagy, a bemelegítésre és az edzés fokozatosságára lényeges odafigyelned. Előbbihez nagyon ajánljuk, hogy próbáld ki bemelegítő krémünket, például a WARM - Bemelegítő krém, sportkrém - normál - 150ml termékünket, kíméletes melegítő hatással, számos jótékony, bőrbarát összetevővel!

Ahogy szinte mindig, most is a feladatod, hogy figyelj a testedre. A fenti tényezők hatására kialakuló fejfájás megelőzhető, ha körültekintő vagy. Azonban, ha tartósan fennáll és a lüktetőnél intenzívebb a fejfájás, mindenképp javasolt konzultálnod egy orvossal is.

Jó sportolást kíván:

a MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek