Futás kánikula idején – Tippek a nyári edzéshez

2023.08.17
Futás kánikula idején – Tippek a nyári edzéshez

Legyen szó lelkes kezdőről vagy tapasztaltabb futóról, abban mindkét csoport képviselői megegyeznek, hogy ha a hőmérő higanyszála 30 fok fölé kúszik, az nem feltétlenül ideális körülmény a szabadtéri sportoláshoz. Tévedés ne essék, ilyenkor sem kell abbahagyni a futást, csak a hőségben nagyobb tudatossággal és több elővigyázatossággal kell felkészülnöd az edzéseidre. A következőben mutatunk néhány praktikát. Nem kőbe vésett szabályok ezek, sokkal inkább javaslatok, amiket edzésedre/személyedre szabottá tehetsz.

Legyél pacsirta, fuss a kora reggeli órákban!

Nem árulunk el azzal nagy titkot, hogy mindenkinek más és más a hőérzete. Van, akinél már a 25-26 fok diszkomfortérzetet okoz, míg mások remekül tűrik a kánikulát is. Azért, hogy nyáron is hatékonyan tudj edzeni, ismerned kell a saját hőségtűrő képességedet. Azzal semmiképp sem fogsz mellé, ha a kora reggeli, esetleg hajnali órákra időzíted a futást, de ugyanilyen jó döntés sötétedés után, az esti órákban róni a köröket. Ahogy télen, úgy nyáron is képes vagy az akklimatizációra, vagyis ha ma még rosszul is viseled a melegebb napok edzéseit, ne csüggedj, mert mindez kellő odafigyeléssel fejleszthető! Egy-két hét múlva már sokkal jobban megy majd, főleg akkor, ha fokozatosan emeled a terhelést, és eközben figyeled a tested jelzéseit is. Futást követően a COOL - Hűsítő sportkrém, Jégzselé - 150ml például segíthet a megfáradt izmaid felfrissítésében, ráadásul még extra ápolást is nyújt a bőrödnek.

A kevesebb néha több, a folyadékpótlásra pedig nagyon figyelj!

Hacsak nem versenyre készülsz, érdemes egy kicsit visszavenned a tempóból és mind a táv, mind pedig az intenzitás tekintetében lazítanod a gyeplőn. Ne akkor akarj egyéni csúcsokat felállítani, mikor kint 35 fok van, inkább a pulzusodra és a tested visszajelzéseire figyelj! Ne vállald túl magad, helyette élvezd az edzéseidet! Stressz kezelése – Fusd ki magadból a feszültséget! című cikkünkben arról olvashatsz, hogy milyen nagyszerű stresszoldó tevékenység a futás.

A megfelelő folyadékpótlás kulcsfontosságú az év minden napján, nyáron viszont különösen az. Edzés előtt és után igyál kellő mennyiségű vizet, sőt, ha hosszabb futásra indulsz, akkor külön figyelj arra, hogy legyen nálad víz is. A dehidratáltság izomgörcsöt, fejfájást, hányingert, dezorientáltságot is okozhat, így jobb ezeket megelőznöd.

Kerüld a tapadós futóruhákat, bízz a sportkrémek erejében!

Kánikula idején egy jól megválasztott edzőruha már fél siker. Igyekezz minél könnyebb, világosabb színű futóruhát viselni, olyat, aminek az anyaga jól szellőzik és nem testhezálló, ugyanakkor ne csak naptejet, de minőségi sportkrémeket is mindig tarts kéznél! A MERU sportkrémek fejlesztésénél nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy bemelegítéshez, lazításhoz, izomláz ellen, de a sérülések kiküszöbölésére is találj nálunk hatékony segítséget. Nyáron különösen jó, ha nemcsak egy jól megtervezett edzésterv, de pár minőségi sportkrém is lapul a fegyvertáradban. Utóbbiakat akkor se felejtsd otthon, ha nyaralni indulsz!

Jó sportolást kíván:

a MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek