Itt az alapozás időszaka – Erre mindenképp figyelj!

2023.12.05
Itt az alapozás időszaka – Erre mindenképp figyelj!

November végével ugyan a nagy hidegek miatt befejeződik a futóversenyek szezonja, ez nem azt jelenti, hogy szögre kéne akasztanod a futócipődet. Sőt! A tél remek alkalom arra, hogy erőt gyűjts, és megalapozz a tavaszi hajrának. De miről is szól a téli alapozás, és mi mindenre érdemes odafigyelned?

Futás kezdőknek és profiknak télen is

Bizonyára te is megfigyelted, hogy a legtöbb futóverseny valamikor tavasz és ősz között szerepel a naptárban, így fontos, hogy ezen időszakokban te is a legjobb formádat hozd. Az azonban, hogy a tél nem a versenyzésről szól, valamint hogy az időjárási viszonyok ilyenkor kevésbé kedveznek a kocogásnak, nem azt jelenti, hogy decembertől márciusig a fűtőtest mellett kéne kuksolnod.

A tél az alapozás időszaka, így ilyenkor bőven lehet alkalmad arra, hogy fejleszd az erőnlétedet, és olyan formába kerülj, amire tavaszi versenyszezon alatt bátran építhetsz. Mindemellett a futással fogyni is lehet, így fontos, hogy még a téli időszakban szabadulj meg a felesleges kilóktól, elkerülve, hogy a márciusi versenyek során emiatt kelljen aggódnod.

Bármi is legyen a célod, a téli tizenkét hetes időszakot érdemes egy – az őszi szezont záró – pihenéssel kezdeni, majd egy-két hét után jól átgondolt stratégia szerint belevágni az edzésekbe. Jól hallottad, a stratégia ebben az esetben kulcsfontosságú, hiszen ilyenkor a legfőbb cél mindig az erőnlét és az állóképesség növelése, aminek eléréséhez specifikus edzésformákra lesz szükséged.

Hogyan érdemes alapozni?

Az alapozó futás edzéstervét mindig saját edzettségedhez képest kell kialakítanod, így ha maratonra készülő profi futó vagy, vagy éppen csak a tíz kilométeres táv megugrása a célod, másféle edzésmunkára lehet szükséged. Egy azonban biztos, az erőnléted fejlesztéséhez bármely esetben a törzs-, a comb- és a farizmok, valamint a lábszárak erősítését kell előtérbe helyezned, elősegítve a sérülések megelőzését.

Az erősítés mellett ugyanakkor éppúgy hangsúlyt kell fektetned az állóképességed javítására is. Az alapozás során éppen ezért a legjobb eredmények elérése érdekében érdemes lehet hosszabb időtávú, de alacsonyabb intenzitású edzéseket tartanod. Ezzel fokozatosan növelheted a kilométerszámot, és ha kitartóan edzel, a tavaszi időszakra látványosan emelkedhet a teljesítőképességed. Noha a fókuszt mindenképpen érdemes a lassú tempójú edzésekre helyezned, az edzéseidet harminc másodpercnél rövidebb, gyors futásokkal teheted izgalmasabbá.

Mibe öltözz, ha télen edzel?

Bár az elmúlt években melegebbek a telek, azért sokszor előfordul, hogy egy-egy edzés pont hidegebb időszakra esik. Ehhez korábban összeírtuk, hogy ilyenkor mikre érdemes odafigyelned, a Futás hidegben? Kérdések és válaszok című cikkünkben erről részletesebben is olvashatsz.

Természetesen hóvihar esetén érdemes lehet egy másik napra tolnod az edzést, de a megfelelő felkészültség mellett hideg időben is könnyen elvégezheted a kitűzött céloknak megfelelő feladatokat. Ehhez futás során mindenképpen öltözz rétegesen, és ne szégyellj akár több réteg vékony ruhát is egymásra venni. A szél ellen speciálisan erre a célra kialakított futódzsekivel, valamint sapkával is védekezhetsz, míg a lábujjaidat pamutzoknival óvhatod meg a fogvacogtató hidegtől.

Szeretnéd télen is segíteni a bemelegítést, így is elkerülve a sérüléseket? A bőrödnek, a hőmérsékletnek, az edzés intenzitásának megfelelően többféle bemelegítést segítő és fokozó krém közül tudsz választani. Nézz körbe, és válaszd a számodra megfelelő bemelegítő krémet! Tökéletes választás a HOT - Bemelegítő krém, sportkrém - erős - 150ml termékünk, mely élénken serkent, lazítja, sőt melegen tartja az izmokat.

Jó sportolást kíván:

a MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek