Kerékpározás – A legjobb keresztedzés

2024.03.05
Kerékpározás – A legjobb keresztedzés

Azt, hogy futni szeretsz a világon a legjobban, tudjuk – hiszen ezért vagy cikkeink lelkes követője. De ha már jó pár éve elkötelezted magad emellett a sportág mellett, tudhatod, hogy néha érdemes más edzésformákkal megspékelned a mindennapjaid. És azt tudtad, hogy a biciklizés az egyik legjobb keresztedzés, amit választhatsz?

Bringázz a jó egészségért!

Ha futni és tekerni egyaránt szeretsz, érdemes lehet a kettőt kombinálnod, hiszen ezzel a két edzésformával hasonlóan hatékonyan tarthatod fitten magad. Sokan éppen a kalóriák égetése miatt választják a futást, ami – bár lassabban – a biciklizéssel ugyanolyan jó eredményeket hozhat. A biciklizés mindemellett jót tesz a szívnek, és segít megfelelő oxigénmennyiséggel ellátni a tested. A bicajozás ugyanakkor nem csupán helyettesítheti a futást, ha valami újra vágysz, de ki is egészítheti azt, hiszen segítségével fokozhatod az izomépítést. És ez a futási eredményeidre is jó hatással lesz. Milyen edzés párosítható a futáshoz? című cikkükből megtudhatod, hogy a kerékpározáson kívül milyen edzéseket érdemes még választani.

Erősítsd az izmaid, és növeld a teljesítményed!

Amikor keresztedzést választasz, érdemes olyan sportág mellett döntened, amely a fősportodban elérhető teljesítményszinted is növeli. A biciklizés erősíti az izmaidat és növeli az állóképességed, mindezt ráadásul úgy, hogy minimalizálhatod a lesérülés veszélyét. A rendszeres tekerés mindemellett sok esetben azokat az izmaidat is megmozgathatja, amelyeket a futás kevésbé – ám erősítésükkel hozzájárulhatsz a jobb eredmények eléréséhez. Legyen szó a far- vagy combizmokról, érdemes extra energiát tenned az erősítő edzésekbe, ami a bicajozást és a futást egyaránt segíteni fogja.

Mikor lehet még érdemes bicajra pattanni?

A keresztedzések legfőbb célja a fősportodban elért eredményeid javítása, ám bizonyos esetekben egészségügyi okok miatt is fontos lehet a biciklit választani a futócipők helyett. A nagyobb, megerőltetőbb futások után érdemes lehet olyan, kisebb, regeneráló edzéseket végezni, amelyek segítenek szinten tartani és növelni az állóképességet. Hogy miért? A regeneráló edzéseket fáradtan végezzük, így fokozatosan szoktathatjuk hozzá a szervezetet a kemény munkához. A regeneráló futás azonban lassú vagy közepes tempójú biciklizéssel is könnyebben kiváltható, így kellemesen, kevés megerőltetéssel tarthatod szinten magad.

És mi a helyzet a sérülésekkel?

A futáshoz hozzá tartoznak az időnként előforduló sérülések is, ám bizonyos esetekben a felépülést óvatos edzésekkel segítheted. Sok sérülés esetén jó időre szögre kell akasztanod a futócipőt, de bizonyos esetekben a biciklizés megengedett lehet. Ezt a lehetőséget pedig érdemes lehet kihasználni, hiszen így biztosíthatod, hogy a futásból kiesett időszak nem okoz majd komoly visszaesést a teljesítményedben, és kíméletes módon növelheted szervezeted erőnlétét.

Biciklizz akkor is, ha valami izgalmasra vágysz

Ha már te is érezted úgy, hogy futóedzések monotonná válnak, nem vagy egyedül. Persze, ez nem jelenti azt, hogy ne vágnánk bele újra és újra, vagy hogy unnánk a futós filmeket, mégis, időről időre jól eshet kitörni az ismerős utcákból, és felfedezni valami újat is. A kerékpározás mindehhez remek lehetőséget kínál, hiszen akár városi, országúti vagy hegyi biciklizésről van szó, könnyen kitágíthatod a horizontod, és találhatsz új kihívásokat.

Szeretnéd megkímélni magad az újabb sérülésektől, és felgyorsítani a regenerációt? Válassz MERU sportkrémjeink közül, például a COOL - Hűsítő sportkrém, Jégzselé - 150ml-t!

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek