Miért hasznos kombinálni az úszást a futással

2022.04.01
Miért hasznos kombinálni az úszást a futással

Keresztedzésnek hívjuk, amikor egy bizonyos sportág atlétájaként más, az adott mozgástól teljesen különböző mozgásformá(ka)t is beiktatunk az edzéstervbe. Ez nem újkeletű dolog a sporttudományban, azonban keresztedzés címen nagyon sokáig a legtöbben megmaradtak a klasszikus (súlyzós) erősítő edzések mellett és ilyenkor is főleg a fő sportágban is használatban lévő izmokat edzették tovább.

Keresztedzési tippek futáshoz

Futók esetében az olyan alap gyakorlatok jelentették a keresztedzés, mint a guggolás, a kitörés vagy a láb hajlító izmainak különböző erősítő gyakorlatai. Ezeknek a gyakorlatoknak most is helye van egy futó edzéstervében, azonban ma már tudjuk, hogy érdemes sokkal több hangsúlyt fektetni azoknak az izomcsoportoknak a megdolgoztatására is, melyek nem közvetlenül vesznek részt a futómozgásban. Ezek az izomcsoportok főleg a felsőtesten helyezkednek el és a testtartás javításával, illetve az erőteljesebb karmunkával hatékonyabbá teszik a futást.

Az úszás, mint a futás kiegészítő edzése

Sokféle mozgásforma létezik, mellyel ezeket a törzs és karizmokat karban tudjuk tartani. Az egyik legjobb és legkomplexebb közülük az úszás, amely amellett, hogy rengeteg segédizmot megdolgoztat, számos más előnnyel is rendelkezik. Rendkívül jó hatással van pl. a tüdőkapacitásra, illetve ritmusossága révén előnyösen hat a légzéstechnikára is. Gondoljunk csak bele! Úszás közben gyakorlatilag lehetetlen össze-vissza venni a levegőt, míg, ha nem figyelünk, futás közben ezt simán megtehetjük (és sokan meg is teszik).

A tüdő és a törzsizomzat edzése mellett az úszás mellett szól az is, hogy egy rendkívül biztonságos mozgásforma. Az edzőtermi edzésekkel ellentétben (legyen az súlyzós vagy saját testsúlyos), úszás közben a sérülés veszélye minimális. Az ízületek terhelése alacsony, a víznek köszönhetően pedig amennyiben egy mozdulat nem úgy sikerül, ahogy azt elterveztük, azt baj nélkül megúszhatjuk (szó szerint).

Úszás sérülés esetén

Akkor is érdemes keresztedzésként az úszást választani, ha valamilyen sérüléssel küzdünk. Persze nem arról van szó, hogy szakadt hajlítóval nyugodtan úszkálhatunk, viszont a víz felhajtó erejét hasznosíthatjuk pl. olyankor, amikor egy kisebb húzódás miatt nem esik jól a futás vagy mondjuk egy műtét után lábadozunk és kénytelenek vagyunk visszavenni a terhelésből. Mivel az emberi test fajsúlya kisebb a víznél, a vízben végzett mozgás sokkal könnyedebb, így kiválóan alkalmas a rehabilitációhoz. A rehabilitációt egyébként segíthetjük különböző regeneráló krémekkel is! A Meru Help és a Meru SOS krém használatát javasoljuk kisebb izomsérülések esetén, mivel csökkentik az izomfeszültséget, merevséget, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatot.

Sportkrémek