Milyen izmokat fejleszt a futás?

2021.12.02
Milyen izmokat fejleszt a futás?

A futás egy rendkívül összetett mozgásforma és talán meglepő lehet, de nem csak a láb és a csípő izmait fejleszti. A törzs és a karok legalább olyan fontos szerepet játszanak a jó futómozgásban, mint a nagy erőt kifejtő fő izmok. Már csak amiatt is hasznos ezt tudni, hogy tudjuk, mely testrészeinket masszíroztassuk át regeneráló krémekkel.

Elsődlegesen használt izomcsoportok

Futás közben a fő munkát a comb és a csípő izmai végzik, de az ellépésnél fontos szerepet játszanak a lábszár izmai is. Az ellépésért felelős izmok az elülső sípcsonti izom (musculus tibialis anterior) és a háromfejű lábikraizom, más néven vádli (m. triceps surae). Fontos megemlíteni, hogy a lábszárat könnyű túlterhelni, amely legrosszabb esetben akár Achilles-ín sérüléshez is vezethet, ezért kiemelten fontos betartani a fokozatosság elvét az edzésekben!

A futás fő mozdulatai a térd és a csípő hajlítása és nyújtása, mely gyakorlatilag egy véget nem érő folyamat. Ebben a mozgásban a comb és a csípő feszítő és hajlító izmai vesznek részt. Név szerint ezek a négyfejű és kétfejű combizom (m. quadriceps femoris és m. biceps femoris) illetve a nagy farizmom (m. gluteus maximus) és a csípőhorpasz (m. iliopsoas). Természetesen a többi mozgáshoz hasonlóan ezen izmok munkáját is sok más izom segíti, de a fő feladat az övék. A magyar nyelvben egyébként meglehetősen furcsák az ezzel a mozgással kapcsolatos kifejezések, ugyanis amikor combhajlító és feszítő izmokról beszélünk, valójában nem a comb, hanem a térd (és a csípő) mozgására gondolunk. A combot egyébként is nehéz lenne behajlítani!

Futás során használt további izmok

Amellett, hogy a futás nagyon hatékonyan fejleszti a teljes alsó végtagot, nagyon jól átmozgatja a test összes többi izmát is, különösképpen a törzs izomzatát. Ahhoz, hogy a mozgás stabil legyen, szükség van az egyenes, ferde és haránt hasizmokra (m. rectus, obliquus és traversus abdominis) valamint a hátizmokra, melyek közül nem érdemes egyet vagy kettőt kiemelni, ugyanis mindre szükség van a helyes tartás megtartásához. A futás tehát a törzsizomzat fejlesztése révén jótékony hatással van a testtartásra is, melynek előnyeit a hétköznapokban is élvezhetjük. Bár a hétköznapi futó talán kevésbé veszi észre a kar izomzatának változását, a futás mégis fejleszti a váll és a felkar izomzatát is. A törzsizmoknál már említett helyes testtartás megtartásában, illetve a futás közbeni karmunka végzésében a vállöv izomzatának nagy szerepe van. A helyes tartást kis görgetegizom (m. teres minor) segíti, mely megakadályozza a vállak beesését, a kar előre és hátra mozgását pedig a deltaizom (m. deltoideus) ill. a bicepsz (m. biceps brachii) és tricepsz (m. triceps brachii) izmok végzik. A futás intenzitásának növelésével, ahogy a karokra egyre jobban szükség van a kívánt sebesség eléréséhez, ezek az izmok egyre nagyobb szerepet kapnak. Egy sprinter láthatólag kidolgozott felsőtesttel rendelkezik, így aki futással szeretné fejleszteni ezeket az izmokat, javasoljuk a rövid, ám intenzív edzéseket.

A futás során használt izmok regenerálása

Mint láthatjuk, a futás, komplexségéből adódóan rengeteg izmot dolgoztat meg. Mivel egy viszonylag könnyű, természetes mozgásról van szó, könnyű túllőni a célon és hamar összeszedhetünk egy kis izomlázat, apróbb sérüléseket. Ezen mikrosérülések egy jó masszázzsal és Meru sportkrémek használatával gyorsan orvosolhatóak. Ajánljuk hozzá a Meru CBD Kannabisz krémet, mely kender és citromolaj tartalmával gyorsan nyugtatja és regenerálja a fáradt testrészeket.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek