VO2Max érték – Mit jelent és hogyan számolhatod ki?

2023.08.10
VO2Max érték – Mit jelent és hogyan számolhatod ki?

Még mielőtt azt hinnéd, hogy a VO2Max valami bonyolult, megfejthetetlen matematikai képlet, megnyugtatásként mondjuk, hogy bár némi köze van a matekhoz, nem úgy, mint ahogy azt elsőre gondolnád. Ha kíváncsi vagy a VO2Max értékedre, Te is kiszámolhatod azt, például a Cooper-teszttel.

VO2Max = térfogat, oxigén, maximális érték

A VO2Max tulajdonképpen egy rövidítés: a V a térfogatot, az O2 az oxigént, míg a max értelemszerűen a maximális értéket jelöli. A VO2Max egy olyan érték, ami rengeteget elárul az általános erőnlétedről, a fittségedről. A legegyszerűbben úgy írható le, hogy a VO2Max azt a maximális oxigénmennyiséget jelöli, amit a szervezeted 60 másodperc fizikai aktivitás során hatékonyan tud felhasználni. Itt fontos megjegyeznünk, hogy a VO2Max értéke kor, nem és edzettségi szint szerint változik, így nincs egy kőbe vésett, tökéletes érték, ami mindenkire érvényes lenne.

Hogyan mérhető, számszerűsíthető a VO2Max érték?

Háromféle módon is mérhető a VO2Max érték. Ha a legbiztosabb és legpontosabb adatokat szeretnéd, akkor a laboratóriumi vagy sportközpontos terheléses vizsgálatot ajánljuk. A mérés ilyenkor futópadon vagy szobabiciklin történik, amikor is 10-12 percen át fokozatosan növekvő aktivitás során műszerekkel figyelik a légzésedet: mérik a ki- és belélegzett oxigén és szén-dioxid mértékedet, illetve mindeközben figyelik a pulzusodat is. Így jön ki végül a VO2Max-od, vagyis a teszt alatt mért legnagyobb oxigén-felvételi értéked.

Két kevésbé pontos, ám szintén népszerű mérési lehetőség még a sporttesztes és a Cooper-tesztes módszer is. A sporttesztes értékkiszámításhoz egy sportkarkötőre vagy egy okosórára van szükséged, mert ezek legtöbbje már képes mérni/kiszámolni a VO2Max értékedet különféle mozgásformák közben. Ha ezt a mérést választod, ajánlott a több aktivitás közben mért VO2Max számaidat összehasonlítanod, mert minél többféleképpen és minél rendszeresebben ellenőrzöd ezeket az értékeket, annál jobban közelíthetsz a valós adatok felé.

A Cooper-teszt talán az egyik legszórakoztatóbb módja a VO2Max kiszámításának, főleg ha szeretsz futni. Tehát elő a kedvenc bemelegítő sportkrémeddel, mint pl. a WARM - Bemelegítő krém, sportkrém - normál - 150ml, irány egy sík futópálya, majd levezetésképpen jöhet egy kis matek! 12 percig fuss lehetőleg minél egyenletesebb tempóban akkora távot, amekkorát tudsz, majd a megtett távot tedd a következő képletbe (a t a Cooper-teszt alatt megtett távot jelöli): VO2 Max = (t-505)/45! Így máris megkaphatod az oxigénfogyasztási értékedet. Ugyan ez sem a legpontosabb mérés, de mindenképp jó kiindulópont és izgalmas felderítése a legmagasabb oxigén-felvételi értékednek.

Ha szeretnél még ehhez hasonló izgalmas témában, például egy az állóképességed fejlesztésével kapcsolatos írást elolvasni, figyelmedbe ajánljuk a HIIT edzésről szóló bejegyzésünket (HIIT edzés – Futásszótár 5. rész) – kövesd rendszeresen frissülő blogoldalunkat!

Jó sportolást kíván:

a MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek