Turistajelzések – Tájékozódási útmutatók

2023.04.11
Turistajelzések – Tájékozódási útmutatók

Jó időben egyre többen merészkednek ki a természetbe, futni, kocogni, túrázni, kerékpározni. Magyarországon a kijelölt turistaútvonalak teljes hossza, több, mint 11 ezer kilométer. A túrautak mellett számos kiépített tanösvény, kerékpárút és persze terepfutópálya közül is válogathatsz, ha a természetbe vágynál mozogni. Lássuk mire kell figyelned a tájékozódáshoz.

A fő jelzéseket a színkód és a jelzéskód alapján tudod beazonosítani. Ezek mellett különböző kiegészítő motívumokkal jelölik az útvonalak irányát, úticélját, közeli látnivalókat, terepviszonyokat, minden fontos információt ahhoz, hogy akár térkép nélkül is végig tudj haladni az útvonalon.

Alap turistajelzések piktogramjai és jelentése

A fő jelzések a színes sávok, ezek a turistautakat, vándorutakat jelölik a kiindulópontoktól a végéig, vagy más fontosabb pontig. Ezek a következők:

Alap turistajelzések

Úticélt mutató turistajelzések

Ezek a jelölések mutatják, hogy az útvonal hova vezet. Ha 2km-nél távolabbi a cél, akkor azt külön táblával is jelölik.

Úti célt mutató turistajelzések

Egyéb helyi vagy tematikus jelzések

Egyéb helyi vagy tematikus jelzések

Turistajelzések értelmezése és további jelölése

Világviszonylatban a magyar turistaútvonal kimagaslóan jól kialakított, rendszeresen karbantartott és folyamatosan fejlődik.

Az értelmezésük is alapvetően egyszerű, kis gyakorlattal, néhány útvonal megtétele után egyre rutinosabban fogod tudni értelmezni a jelöléseket.

A fő, alap útvonalat mindig a színsáv jelöli, ehhez igazodnak a további kiegészítő táblák színei. Ezek mellett pedig minden egyéb információt jelölnek a különböző motívumok.

Fentebb az országos hálózat fő és alapjelzéseit mutattuk meg neked. Azonban ezek mellett még számos piktogrammal találkozhatsz.

  • Helyi és tematikus jelzések, de ezek egy-egy helyet jelölnek célzottan, nem tömeges, országos jelölések (pl. a helyi látnivaló, zarándokhely). Ezeknek mindig egyedi piktogramja van, amiről az adott helyen további táblákon vagy turistapontokon is találsz tájékoztatást. Ilyen például a Mecsekben található Bányász emlékút, amit bányászjelvénnyel jelölnek:
Piktogram
  • Külön táblán szokták bemutatni az erdei tornapályákat, ezek útvonalát, hosszát és a teljesítéshez szükséges egyéb információkat. Például a Nagykanizsai Parkerdő tornapályája:
Nagykanizsai Parkerdő tornapályája
  • Helyi túra szövetségek, klubok útvonalait is külön kitáblázva találod és azok nyomvonala is egyedi jelzésű. Ilyen például a terepfutópályák közül az állandó pontos pályák jelölése:
Állandó pontos pályák jelölése
  • Egy terepfutópálya vagy túraútvonal nehézségét, terepviszonyait is külön információs táblán jelölni szokták, adott szakaszra vonatkozóan. Ezekről általában papír alapú, vagy online elérhető térkép is van, amin feltüntetik ezeket az adatokat is.

Ha szeretnél jobban megismerkedni a terepfutással, akkor olvasd el Terepfutó útvonalak – Országos lista a terepfutópályákról című cikkünket. Ebben összegyűjtöttünk egy országos listát, kezdőtől a haladó szintig.

Összegzésül

A jelzések szakaszosan, szemmagasságban, jól látható helyen vannak elhelyezve. Az információs táblák is mindig egy könnyen megközelíthető, „nem lehet nem észrevenni” helyre kerülnek. Ha esetleg mégsem vagy biztos az útvonalban, fordulj vissza a legutóbbi tájékozódási ponthoz. Akkor se ijedj meg, ha azt érzed eltévedtél, kis országunkban nincsenek akkora területek, hogy maximum 1 órán belül ne találj egy lakott övezetet vagy turistapontot.

Csodálatos természeti adottságai vannak hazánknak, bátran fuss a szabadban. A turistajelzések értelmezése is egyre könnyebben fog menni, minél több km lesz a lábadban. Akár saját útvonalakat is felfedezhetsz. Sok gyakorlott terepfutó egyedi szakaszokat teljesít, a saját tetszésének megfelelően alakítja merre halad. Ma már sok platform is van, ahol a kedvelt futópálya útvonalakat megoszthatjátok egymással.

Most, hogy tudod milyen jelzéseket figyelj, szerezz be egy jó futó hátizsákot, legyen nálad innivaló, hosszabb út esetén tápanyag és szénhidrát utánpótlás, telefon, ami segíthet a tájékozódásban is, némi készpénz, mert bármi közbejöhet, nézz ki egy tetszőleges útvonalat és vágj neki!

A sport során ne feledd ápolni a tested, a MERU sportkrémjei bemelegítik, védik és regenerálják a szervezeted. A WARM bemelegítő krém mérsékelten melegítő hatású, aktívan serkenti és lazítja az izmaidat.

Jó sportolást kíván:

a MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek