Terepfutó útvonalak – Országos lista a terepfutópályákról

2023.03.08
Terepfutó útvonalak – Országos lista a terepfutópályákról

Korábbi cikkünkben a mesterséges futópályák országos listáját állítottuk össze. Azonban a terepfutás is egyre népszerűbb, sokan vágynak kiszabadulni a városi zsúfoltságból és inkább a természet közelségét választják. Ezért egyre nagyobb az igény a terepfutó útvonalakra is. Ha szeretnél te is az aszfaltról, vagy a rekortán pályáról terepre váltani, akkor az alábbi listában biztos, hogy megtalálod a kedvedre valót.

Magyarország földrajzi adottságai terepfutáshoz kiválóak, turistautak szempontjából pedig remek a lefedettsége. Ezek közül sok futva is bejárható. A különböző turistajelzések segítenek felmérni, hogy melyik útvonalon mire számíts, mennyire nehéz, milyen a terep, illetve a legtöbb esetben több útvonal közül tudsz választani. Ezek közül a turistaútvonalak közül összeállítottuk azt a listát, amik kimondottan terepfutó útvonalak, kezdőtől a haladóig. Persze te magad is kísérletezhetsz, kipróbálhatsz jelöletlen terepet is. Viszont kezdőként érdemes más futók által már kipróbált, kedvelt útvonalon elindulnod. Haladó, vagy gyakorlott terepfutóként pedig segítünk új helyeket felfedezni.

Következzenek a terepfutó útvonalak:

Baranya vármegye

  • Pécs - Mecsek

Hossz: 4-7 km

Burkolat: erdei

Tudnivalók: A mesterséges futókörök mellett a tájfutás szerelmeseinek is igyekeztek kedvezni az elmúlt évek fejlesztései. Országosan 16 db, úgynevezett állandó pontos pálya került kialakításra a természetben, amit az adott, helyi tájfutó egyesületek kezelnek. A pályákhoz elérhető papír alapú térkép, de mobilos applikáció segítségével is tájékozódhatsz, QR-kód alapú jelölések által. A Mecsek egyike ezeknek pályáknak, két külön táv teljesítési lehetőségével. A csodálatos erdei környezetben változatos terepviszonyok között bepillantást kaphatsz a Mecsek tájvédelmi körzetének egy részébe.

Nehézségi szint: Közepes

Indulás: A pécsi Fehér-kúti kulcsosháztól. Keresd a Start táblát.

Térkép

Útvonal: A kék túraútvonal mellett halad, kövesd az állandó pontos futópálya papír alapú térképét, vagy a mobil appon elérhető útvonalat.

  • Orfű

Hossz: 3,7 km+

Burkolat: mezei, földút, erdei

Tudnivalók: Orfű és mellette Pécs a Mecsek tájvédelmi körzetében található. A Rácz-tanyától indulva számos kiránduló útvonal közül választhatsz. Azonban itt is kialakítottak állandó pontos tájfutó pályát, amit térkép, vagy mobil alkalmazással teljesíthetsz. Könnyed réti futás után a Mecsek dimbes-dombos erdei útjain tetszőleges távokat tudsz lefutni.

Nehézségi szint: Közepes

Indulás: Orfő, Rácz-tanya, kijelölt start tábla.

Térkép

Útvonal: Az állandó pontos tájfutópálya ellenőrzőpontjait követve. A tanyától más kiránduló útvonalak is indulnak, ezek jelzései alapján is tervezheted az útvonalat.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye

  • Miskolc, Csanyik

Hossz: 3,6 / 7,4 km

Burkolat: erdei, ösvény, földút

Tudnivalók: Az útvonal a Bükk keleti részén, a Csanyik-völgyön és a Pereces-völgyön halad át. Egyike az állandó pontos tájfutópályák egyikének. Ennek térképét a Diósgyőri Tájékozódási Futó Club állította össze. Az emelkedős, erdei, patakos, völgyes terep inkább a haladóknak ajánlott. Ha kezdő vagy, akkor csak igazán edzett formában kezdj itt ismerkedni a tájfutással.

Nehézségi szint: Közepes

Indulás: A Majális parkszínpad parkolója. Ennek szélétől indul a pálya.

Térkép

Útvonal: A Start táblát követően az állandó pontos tájfutó térkép vagy a mobil alkalmazás segít a tájékozódásban.

Csongrád vármegye

  • Szeged, Vértó

Hossz: 3,4 km

Burkolat: parkos, aszfalt, földút

Tudnivalók: Ismét egy állandó pontos tájfutópályát fedezhetsz fel. Most azonban a parkos, mezei környezet mellett városi terepet is kipróbálhatsz. A szegedi Vértó és környéke csendes, kellemes, vidéki hangulatot áraszt. Kezdő terepfutóként ez ideális választás.

Nehézségi szint: Könnyű

Indulás: Szegedi Vértó

Térkép

Útvonal: Szegedi Vasutas SE által készített térkép, vagy mobil alkalmazás alapján GPS adatokkal követhető, ellenőrzőpontokkal ellátott útvonal.

Győr-Moson-Sopron vármegye

  • Sopron, Lővér

Hossz: 2,4 km

Burkolat: erdei, murva, kavicsos

Tudnivalók: A Soproni-hegység számos látnivalót tartogat az oda ellátogatóknak, kilátók, vadaspark, vár, tanösvények, erdei tornapálya, kalandpark, tavak, források, patakok és még sorolhatnánk. A túrázók, kirándulók mellett itt is gondoltak a futás szerelmeseire. Lőverek városrész a Soproni-hegység lejtős részén található, innen indul számos turistaútvonal és több futópálya, ezek mindegyike külön jelzésű. Kezdőként az erdei tornapályát érdemes elsőnek felkeresned. Ez 2,4 km hosszan, az erdő dimbes-dombos, kanyargós részein halad végig. Érdekessége, hogy az Ojtózi fasor felöli része este kivilágított, így a sötét sem lehet akadály. Ha gyakorlott terepfutó vagy, akkor is érdemes legalább egyszer végig futnod ezt a pályát, emlékezetes élményben lesz részed. Utána felfedezheted a környék többi útvonalát is.

Nehézségi szint: Könnyű

Indulás: Ojtózi fasor, Lővér szálló buszmegállótól indul az ösvény.

Térkép

Útvonal: Kövesd a jelöléseket.

Heves vármegye

  • Parád

Hossz: 50 km

Burkolat: erdei, mezei

Tudnivalók: Ez a futókör haladóknak ajánlott, mert a táv mellett a terep is megpróbálja az embert. A Kékestetőhöz intenzív emelkedő vezet, viszont innen már nagyrészt lefele futhatsz. A táj kárpótol minden izzadságcseppért, az se ördögtől való, ha pihenésképp kicsit megállsz körbe tekinteni a tájon. Felejthetetlen élményben lesz részed és a teljesítést követő az örömmámor sem fog elmaradni. A Mátrai Tájvédelmi körzetben számos túraútvonal található. A most bemutatott több útvonalat kombinál. Ha úgy tartja kedved, akkor szabadon variálhatod merre veszed az irányt, csak kövesd a jelöléseket és az információs táblákat a tájékozódáshoz.

Nehézségi szint: Nehéz

Indulás: Ilona-völgyi tanösvény Információs ponttól a Sándor-rét irányában haladó úton több pihenőpont is van, ahol megállhatsz autóval. Külön kijelölt parkolóhely sajnos nincs.

Térkép

Útvonal: Az Ilona-völgyi vízesés irányába kezdj el futni az Ilona-patak mellett vezető aszfalt úton. A zöld jelzéshez érve ezt kövesd, míg eléred a kék jelzést, ez vezet fel a Kékestetőre. Ezután a sárga jelzésen haladj tovább, amíg eléred a piros jelzést. Ez a Galyatetőre vezet, ahonnan a kék jelzésen kell tovább haladnod. A zöld jelzés becsatlakozása után azt kövesd, míg visszaérkezel a kiindulóponttól már érintett kék jelzéshez, itt az Ilona-völgyön át visszaérkezel az indulóponthoz.

Komárom-Esztergom vármegye

  • Várgesztes, Vértes-hegység

Hossz: 3-24 km

Burkolat: erdei, murvás, sziklás

Tudnivalók: A Vértes hegység futóútvonala a hegyi futók közkedvelt terepe. Erőt próbáló a hegygerincen feljutni, de az eléd táruló látvány miatt úgy is meg fogsz állni körbe tekinteni, ez pont elég lesz egy kis pihenésre is. A hegyes, völgyes, forrással is tarkított terep Gerlei Tamás, hegyifutó világbajnok kedvenc gyakorló útvonala volt. Ha még nem állsz készen a keményebb edzésekre, akkor a kiindulási pontnál, a horgásztótól induló rövidebb, könnyedebb útvonalakat is választhatod, mind jelölésekkel ellátott.

Nehézségi szint: Nehéz

Indulás: Várgesztesi horgásztó

Térkép

Útvonal: A kék túraútvonalat követve becsatlakozik a zöld. Ezt kövesd, míg a piros túraútvonalig elérsz, ezután ezen haladj tovább.

  • Esztergom, Sobienski sétány

Hossz: 6 km

Burkolat: aszfalt

Tudnivalók: A rajtvonal a Sobienski sétány elején vonallal, és mellette egy 0-val jelölt. Az útvonala végig a Duna parton halad. A könnyűsége adja egyben a nehézségét is, mert ez nem futókör, hanem a part mentén haladva teszed meg a 6 km-et, a célt egy 6-os szám jelzi. A visszaút így egyújabb 6 km-es táv.

Nehézségi szint: Könnyű

Indulás: Sobienski sétány kezdete.

Térkép

Útvonal: A sétányon végig.

  • Tatabánya, Vértes parkerdő

Hossz: 3-5 km

Burkolat: erdei, réti, föld

Tudnivalók: A Vértes parkerdős területén halad át ez az útvonal. Egyike az állandó pontos pályáknak, aminek térképét a Gerecse Tájfutó Club készítette. Hasonlóan más terepfutó területekhez, itt is variálhatod a távolságot, útvonalat. Viszont, ha teljesen ismeretlen számodra a terület, akkor javasoljuk a térkép letöltését, vagy telefonos alkalmazás használatát a pontos útirány megtartásához.

Nehézségi szint: Közepes

Indulás: Tatabánya, a Turul emlékmű parkolójánál elhelyezett start tábla.

Térkép

Útvonal: Vértes parkerdő, állandó pontos pálya ellenőrző pontjait követve.

Tatabánya, Vértes Parkerdő

Nógrád vármegye

  • Salgótarján, Salgóbánya

Hossz: 6,8 km

Burkolat: erdei, réti, földút

Tudnivalók: Salgótarján legmagasabban fekvő része Salgóbánya. Ezen az erdős, mezős területen, valamint a Zagyva vízgyűjtőjének területén, annak több forrását érintve vezet végig a tájfutó útvonal. Egyike az állandó pontos tájfutó pályáknak. Edzettségre szükséged lesz, de az élmény és a környezet minden fáradtságot megér.

Nehézségi szint: Közepes

Indulás: Zenthe Ferenc emlékpark, startot jelző tábla.

Térkép

Útvonal: Kövesd az ellenőrzőpontokat, az állandó pontos tájfutópályák térképével vagy mobil alkalmazással.

Pest vármegye

  • Budapest, Budai-hegység

Hossz: 19 km

Burkolat: erdei, aszfalt, murva

Tudnivalók: A futókör neve BÚÉK 20, Hűvösvölgyből indul, ide visszaérkezve áthalad a János-hegyen, Hárs-hegyen és a Hármashatár-hegyen. Ahogy a neve is sejteti, az újév megünneplése alkalmából rendezett teljesítménytúra után kapta a nevét. Ezt minden év január első hétvégéjén szokták megrendezni. Az év többi napján a terepfutók veszik birtokba. Teljesen kezdőknek nem ajánlott a terepviszonyok és az emelkedők miatt.

Nehézségi szint: Közepes

Indulás: Hűvösvölgy, sárga túrajelzés

Térkép

Útvonal: Kövesd a sárga túrajelzést, majd a kék körsétajelzést.

  • Albertirsa, Dolina-völgy

Hossz: 2 km

Burkolat: erdei, főút

Tudnivalók: A Dolina-völgy természetvédelmi területen fekszik, ösvényekkel, enyhe emelkedővel, tölgyfás, mezei környezetben. A természet közelsége itt is magával ragad. A terepfutókör mindössze 2 km, így akár több kört is teljesíthetsz.

Nehézségi szint: Könnyű

Indulás: Dolina-völgy kezdetét jelző táblától.

Térkép

Útvonal: Az ösvényen haladj majd a völgy végét jelző táblától balra tarts, a tölgyfák között kitaposott út visz végig. Ezután a szántóföldek mellett haladva visszaérkezel a Dolina-völgy parkolójába.

  • Érd, Érdi gát

Hossz: 5 km

Burkolat: aszfalt

Tudnivalók: Útvonala a Duna melletti érdi gát. Egyik oldaladon a víz, másikon a zöld, távol a város zajától. Ez sem futókör, hanem a vízpart mentén halad, így a táv rajtad is múlik, akár oda-vissza többször is lefuthatod. Nincs rajt/cél, a gát mindkét végétől indulhatsz (Csónak utca - 6 főút). Az autót mindkét végén le tudod tenni.

Nehézségi szint: Könnyű

Indulás: Érd, Csónak utca, a gát kezdete.

Térkép

Útvonal: Haladj a töltésen.

  • Nagykovácsi

Hossz: 4-7 km

Burkolat: földút, erdei, mezei

Tudnivalók: Nagykovácsi területén is kialakításra került álandó pontos tájfutó pálya. Ahogy a legtöbb esetben, itt is különböző távok közül választhatsz. A dimbes-dombos erdei futópálya felvezet a Csergezán-kilátóba, egészen a Nagy-Kopasz hegy tetejére. Ha felértél, ne hagyd ki megcsodálni a panorámát.

Nehézségi szint: Közepes

Indulás: Nagykovácsi, Telki - Kossuth Lajos utca sarok kis parkos elágazása.

Térkép

Útvonal: Kövesd az állandó pontos tájfutó pálya térképét, vagy a mobil alkalmazást az ellenőrzőpontok érintéséhez.

  • Gödöllő, MATE egyetemváros

Hossz: 4,7 km

Burkolat: erdei, aszfalt

Tudnivalók: A gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (régi neve: Szent István Egyetem) hatalmas területen helyezkedik el. A karok épületei között városias hangulatban, de megtartva a táj jellegét edzhetsz. Többek között botanikus kert és számos műemlék megtalálható itt, mellette pedig a Parkerdőben róhatód a kilómétereket. Az állandó pontos tájfutó pálya kijelölt útvonala mellett szabadon variálhatod az irányt.

Nehézségi szint: Könnyű

Indulás: MATE Sportcsarnok parkoló, start tábla.

Térkép

Útvonal: Az állandó pontos tájfutó pálya ellenőrzőpontjait követve, vagy szabadon választott irányt is választhatsz.

  • Budapest, Gellért-hegy

Hossz: 2,2 km / 3,5 km

Burkolat: erdei, aszfalt

Tudnivalók: A Gellért-hegy Budapest ékköve, a tetejéről csodás panorámával a fővárosra. Több pontról is indul gyalogút vagy sétány felfele. Ezek közül mi most az állandó pontos tájfutó pályát jelöltük meg. Azonban szabadon módosíthatod itt is az útvonalad, kisebb ösvényekre, vagy könnyebb séta útvonalakra váltva. Nehézségét az adja, hogy a tetejére fel kell jutnod, ami csak meredek hegymenettel lehetséges. Viszont kezdőként is egyszerűen nekiindulhatsz, edzettségedtől függően bárhol megpihenhetsz, vagy sétára válthatsz.

Nehézségi szint: Közepes

Indulás: Szent Gellért tér felől található feljáró. Itt egy kis emelkedő után (Verejtéklejtő a neve, nem hiába) a Csúszdaparknál találod a rajt táblát.

Térkép

Útvonal: Kövesd a kijelölt ellenőrzőpontokat térképpel, vagy mobil appal. E mellett szabadon módosíthatod az útvonalad, ha egy szakasz jobban megtetszene.

Budapest, Gellért-hegy

  • Budapest, Keresztúri-erdő

Hossz: 2,2 km / 3,4 km / 4,6 km

Burkolat: erdei

Tudnivalók: A Keresztúri-erdő Pest legnagyobb összefüggő erdei területe. Az itt „kialakított” futókör is egyike az állandó pontos pályáknak. Különböző távokat teljesíthetsz az erdő területén. Viszont választhatod a tanösvény útvonalát is. Ezesetben 6 km-es távot teljesíthetsz, állomáspontokkal, emlékművekkel, lövészárokkal tagolva.

Nehézségi szint: Könnyű / Nehéz

Indulás: Régivám köz 12. parkoló, a Keresztúri-erdei tanösvény bejárata.

Térkép

Útvonal: Piros futójelzésekkel jelölt, de a pálya papír alapú térképével vagy mobilos applikáció segítségével is követheted a különböző távok ellenőrzőpontjait.

  • Budapest, Városliget

Hossz: 1 km+

Burkolat: erdei, parkos, murva, salak

Tudnivalók: A Városliget több, mint 80 hektáron elterülő park. Rengeteg sétánynak, ősfás ösvényeknek, rétnek és a Városligeti-tónak is otthont adva. Szabadon felfedezheted magadnak, így a táv rád van bízva. Ha még csak ismerkedsz a terepfutással, akkor ideális választás itt barátkozni a terepviszonyokkal, milyen murván, salakon, kavicsos terepen, vagy kitaposott ösvényeken futni, kis ízelítőt kaphatsz mindenből.

Nehézségi szint: Könnyű

Indulás: Tetszőleges, javasolt azonban a Dvorak sétány résztől indulni. Itt parkoló is található és teljes kört tudsz megtenni a ligetben.

Térkép

Útvonal: Táblák, információs jelzések segítik a tájékozódást.

  • Ócsa, Aranysakál kör

Hossz: 34,8 km

Burkolat: erdei, mezei, murva, salak

Tudnivalók: Ez a pálya haladóknak, profiknak való, a terepfutás szerelmeseinek ideális. A futókör két város érintésével erdőn, főúton, patak menti mezős részen és tájvédelmi körzeten is áthalad. Az útvonalat végig jelzésekkel látták el, de itt is lehetőség van telefonos alkalmazással követni a megfelelő irányt.

Nehézségi szint: Nehéz

Indulás: Gólyafészek cukrászda

Térkép

Útvonal: Kijelölt túrajelzések mutatják az útvonalat, valamint a GeoGo alkalmazás segítségével is követheted az ellenőrzőpontokat.

  • Pécel, Gödöllői-dombság

Hossz: 32 km

Burkolat: erdei, földút, aszfalt

Tudnivalók: A Gömbvillám terepfutókör egyike a Péceli Természetjáró és Futóclub által megtervezett útvonalaknak. A futás szenvedélye mellett ezeken keresztül szeretnék bemutatni a Gödöllői-dombság szépségét. Részletes itiner nélkül semmiképp ne indulj el, mert a futókör kanyargós, könnyen eltévesztheted az útirányt. Letölthető GPS adatokat és itinert itt találsz: https://villamkor.hu/villaminfo

Nehézségi szint: Nehéz

Indulás: Pécelről, a Baross köz és Baross utca sarka, a Rákos-patak melletti parkolóból.

Térkép

Útvonal: Letölthető GPS adatokkal követhetők a pálya ellenőrzőpontjai.

  • Budapest, Hajógyári sziget (Óbudai-sziget)

Hossz: 3,9 km

Burkolat: földút, mezei, aszfalt

Tudnivalók: A Hajógyári sziget nem a futás kapcsán ismeretes, azonban egyre több futó fedezi fel magának Budapest ezen részét is. Szép, fás környezetben, kiszakadva a városi betonrengetegből, itt is kellemes futókör található. Kezdőknek, a terepfutással ismerkedőknek kimondottan ajánlott. A K-hídon átérve balra hamar megpillantod a fák közé bevezető ösvényt, erre kell indulni. Majd a sziget körvonalában haladva, aszfaltos útszakaszokkal tagolva ide is érkezel vissza.

Nehézségi szint: Könnyű

Indulás: A Hajógyári szigetre vezető K-hídtól.

Térkép

Útvonal: A hídon átérve balra indul az ösvény, kövesd a sziget körvonalát.

  • Budapest, Kamaraerdő

Hossz: 6 km

Burkolat: erdei, murvás

Tudnivalók: Murvás úton indul, majd befutva az erdőbe, visszajutsz ugyan arra a murvás útra. A pálya végig piros kör jelzéssel jelölt. Kezdőknek ajánlott, a haladók egyszerre több kört is megtesznek itt.

Nehézségi szint: Közepes

Indulás: Kamaraerdei Ifjúsági Központnál található parkoló, Susolyka utca felől.

Térkép

Útvonal: Kövesd a kör piros jelzéseit.

  • Budapest, Normafa

Hossz: 2 km

Burkolat: aszfalt, rekortán, erdei

Tudnivalók: A Normafától 3 túraútvonal indul az Erzsébet-kilátóig, ezek bármelyiket választhatod futáshoz. Külön készült pálya futók számára is, illetve egy aszfaltozott út is halad ezzel együtt. A futópálya rektorán, de mellette ösvényes részeken is haladhatsz. Kezdőként is bátran nekiindulhatsz, viszont kalkulálnod kell az intenzív emelkedővel. Az összes útvonalról a következő linken tudsz tájékozódni: https://normafapark.hu/turautvonalak

Nehézségi szint: Közepes

Indulás: Normafa futópálya kezdetét jelölő tábla.

Térkép

Útvonal: Kövesd a pálya vonalvezetését.

  • Budapest, Péterhalmi-erdő

Hossz: 2,2 km

Burkolat: erdei

Tudnivalók: A terepfutókör végig a Péterhalmi-erdőben halad, a kijelölt útvonal jelzésekkel ellátott. A futópályán sok állomáspont van, különböző feladatokkal. Kezdőknek kimondottan ajánlott, nem hosszú, nem nehéz, így a rekortán pályához szokottak könnyedén ismerkedhetnek más terepviszonyokkal.

Nehézségi szint: Könnyű

Indulás: A Goroszló-Közdűlő sarokkal szemben van a Halmierdő azon bejárata, ahonnan a pálya kezdődik.

Térkép

Útvonal: Kövesd a jelöléseket.

  • Budapest, Rákos-patak

Hossz: 3,3 km

Burkolat: aszfalt

Tudnivalók: A futóút közvetlenül a Rákos-patak mellett halad, gyalog és kerékpárút is egyben. Sose zsúfolt, így könnyen futható. Egyetlen zavaró tényező lehet, hogy két főút is keresztezi, és áthaladás előtt lehet, hogy meg kell állnod. A patak mentén haladva nem kör kialakítású a futóút, így szabadon tudod variálni az útvonalat/távot. A Rákoscsaba utcánál ér véget a pálya, ezután kitaposott ösvény és földút szegélyezi tovább a patakot. Ha úgy tartja kedved ezt a részét is felfedezheted.

Nehézségi szint: Könnyű

Indulás: Czinkotai út felől vagy a Rákoscsaba utca felül.

Térkép

Útvonal: Haladj a patak menti úton.

  • Budapest, Guckler Károly tanösvény

Hossz: 3,5 km

Burkolat: erdei

Tudnivalók: A Budai-hegység, Hármashatárhegyi szakaszán halad a Guckler Károly tanösvény. Az erdei úton szinte végig csodás panoráma mutatkozik Budapestre. Több kilátópont is van, hogy hosszabban megcsodálhasd a környéket. Kezdőként tökéletes választás, de gyakorlott terepfutók is rendszeresen edzenek itt.

Nehézségi szint: Könnyű

Indulás: Hármashatárhegyi útról kezdődik a sétány.

Térkép

Útvonal: Kövesd a tanösvény útvonalát, jelölésekkel ellátott.

Budapest, Guckler Károly tanösvény

  • Zebegény

Hossz: 7,5 km

Burkolat: erdei, réti, ösvényes

Tudnivalók: Zebegény híres a csodás természeti adottságairól, sok túrázó kedvelt helye. A Dunakanyarban elhelyezkedő város egy része a Börzsöny hegység, míg az alacsonyabb területei a Duna vízgyűjtői közé tartozik. Ezen a csodás tájon élvezheted a futást, erdei, parkos, ősfás környezetben, panorámával a Dunára. Ez a kijelölt terepfutókör is része az állandó pontos pályáknak, de több útvonal is kipróbálható, igazodva a tájékoztatótáblákhoz.

Nehézségi szint: Közepes

Indulás: A Zebegényi Havas Boldogasszony-templom melletti téren kihelyezett tájékoztató táblától.

Térkép

Útvonal: A jelzéseket követve kell haladnod, vagy mobil app segít az ellenőrzőpontok megtalálásában.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

  • Sonkád, Túr folyó

Hossz: 5 km+

Burkolat: földút / aszfalt

Tudnivalók: Az útvonal a Túr folyó mentén halad. Nehézségét az adja, hogy nincs konkrét hossz kijelölve, teljesíthetsz 5 km-et, 10-et, vagy félmaratoni távot is. Ez rád van bízva. A Kisbukó vízeséstől indulva a folyó egyik mentén aszfaltos úton, míg a másik felén földúton futhatsz. Ez is rád van bízva. Egy biztos, a táj csodálatos, a Szatmár-Bereg Tájvédelmi körzeten halad végig. Aki egyszer ellátogat ide, az vissza is vágyik.

Nehézségi szint: Közepes

Indulás: Kisbukó vízesés.

Térkép

Útvonal: A Túr folyó mentén haladj, egyik oldalát földút, a másikat aszfaltos út szegélyezi.

Tolna vármegye

  • Lengyel, Annafürdő

Hossz: 4 km+

Burkolat: erdei, ösvény, földút

Tudnivalók: Annafürdő a Tolnai-hegyhát déli részén fekvő parkerdő. Itt ered az Annaforrás, valamint egy horgásztó biztosítja a környék vízellátását. A különböző túraútvonalak mellett itt is kialakítottak állandó pontos tájfutó pályát, ami körbevezet a parkerdő szinte összes zegzugán.

Nehézségi szint: Közepes

Indulás: Annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központ, start tábla.

Térkép

Útvonal: A parkolónál kihelyezett start tábla jelzi az indulási pontot, innen kövesd az állandó pontos tájfutó pályák ellenőrzőpontjait térképen vagy mobil appon. Több turistaútvonal, tanösvény is található itt, ezekről külön turistajelzésekkel tájékozódhatsz.

  • Szekszárd, Sötétvölgyi Parkerdő

Hossz: 5,4 km

Burkolat: erdei

Tudnivalók: A Sötétvölgyi Parkerdő a Szekszárdi-Geresdi dombság természetvédelmi területe. A völgyes, dombos, tisztásokkal, forrással, horgásztóval tarkított tájon több turistaútvonalon is bejárható a parkerdő. Közkedvelt kirándulóhely, és szerencsére az erdei futópálya kijelölésével gondoltak a futás szerelmeseire is.

Nehézségi szint: Közepes

Indulás: Szekszárd és Kakasd között, a 6-os főútról tudsz letérni a Sötétvölgybe. Az aszfaltos úton haladva, az Erzsébet tisztásig kell haladni, innen indul az erdei futópálya.

Térkép

Útvonal: A pálya kezdetét tájékoztatótábla mutatja, innen kövesd végig a jelöléseket.

Veszprém vármegye

  • Veszprém, Gulya-domb

Hossz: 2,7 km – 4,7 km

Burkolat: erdei, réti, ligetes, földút

Tudnivalók: Ez a tájfutó pálya a Gulya-domb körül halad végig, része az állandó pontos futópályáknak. Kezdőknek, haladóknak egyaránt ajánlott, a terep változatos, erdei, rétekkel és a Séd patakkal szegélyezve. Edzettségi szinttől és kedvtől függően két táv közül választhatsz.

Nehézségi szint: Könnyű

Indulás: Veszprémi Állatkert parkolója, ennek széle a pálya kezdete. Keresd a Start táblát.

Térkép

Útvonal: A kitaposott ösvényen haladj, az állandó pontos tájfutó térkép segítségével, vagy a mobil alkalmazást használva.

  • Tihany, Belső-tó

Hossz: 2 km

Burkolat: földút, aszfalt, füves

Tudnivalók: Mi jut először eszedbe Tihanyról? Igen, a magyar tengerünk félszigete. Azt tudtad, hogy van saját tava is? A neve egyszerűen Belső-tó. Csendes, csodás panorámájú terület. A futókör nagyrészt füves úton halad, észak-keleti részén egy kis aszfaltos résszel. Kezdőknek ideális, haladóknak pedig kitűnő alapozás.

Nehézségi szint: Könnyű

Indulás: Major utca 58. szám alatti parkolóból javasolt indulni. Itt egy kis gémeskút lehet a rajt. Azonban a tópart bármelyik részéről elindulhatsz.

Térkép

Útvonal: Haladj a tó menti aszfaltos részen, majd a kitaposott füves úton.

Zala vármegye

  • Zalaegerszeg, Parkerdő

Hossz: 3,1 km

Burkolat: erdei, ligetes

Tudnivalók: Zalaegerszeg parkerdeje is országunk azon része, amit érdemes legalább egyszer felkeresned. Itt is kialakítottak egy állandó pontos terepfutópálya útvonalat, ami keresztül visz ezen a ligetes, magas lombkoronájú fás területen, átszelve kis patakot is. Kezdőknek ideális, rövid, könnyen futható terep, haladóknak edzésre kiváló, akár több kört is megtehetsz, vagy az útvonalad variálásával hosszítható a táv.

Nehézségi szint: Könnyű

Indulás: A zalaegerszegi Park Center parkolójából, vagy a Parkerdő szélénél található Street workout pályától.

Térkép

Útvonal: A start tábla után az állandó pontos tájfutó pálya térképe, vagy mobil alkalmazás segít GPS adatokkal az ellenőrzőpontok közti tájékozódásban.

A terepfutás teljesen más technikát és odafigyelést igényel, mint a sík rekortán vagy aszfalt pályán futni. Mielőtt elindulnál, olvasd el korábbi cikkünket, amiből megtudhatod, mire kell figyelned terepfutásnál.

Jó sportolást,
MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek