Milyen masszázst válasszunk?

2022.04.05
Milyen masszázst válasszunk?

A masszázs már régóta fontos kiegészítője a sportnak és az utóbbi időben egyre több szabadidő sportoló is rendszeresen beiktatja a mindennapjaiba ezt az edzéskiegészítő eljárást. Annyi változott a régmúlthoz képest, hogy ma már számtalan fajta masszázsszolgáltatás elérhető, melyek között sokszor nehéz eligazodni.

Lehet rosszul választani masszázs-fajtát?

Általánosságban elmondható, hogy rossz masszázs fajta nem nagyon létezik. Alapvetően bármiféle külső fizikai behatás (amely nem okoz fizikai sérülést) jótékony hatással van a vérkeringésre, amelynek fokozása a masszázsok egyik alapvető célja. Egyes hiedelmekkel ellentétben pedig a test izomzatán nem léteznek olyan pontok vagy területek, melyeket egyáltalán nem szabad masszírozni, vagyis rosszat ebből a szempontból sem lehet csinálni. A masszázs tehát jó, legyen az bármilyen!

Természetesen számos dolog van, amire a masszőrnek oda kell figyelnie, vagyis, ha valami lehet rossz, akkor az a masszőr! Érdemes tehát képzett szakembert választani.

Masszázs típusai (svéd masszázs, thai masszázs)

A ma elérhető masszázsszolgáltatásokat a masszázs elve alapján két nagy csoportra érdemes bontani. A svéd masszázs alapjain nyugvó masszázsokra, mint a sportmasszázs vagy a gyógymasszázs, illetve a keleti, „tradicionális” masszázsokra, mint pl. a thai masszás. A különbséget a nyugati és a keleti technikák között (nagyon leegyszerűsítve) a masszázs mozdulatainak iránya jelenti. Míg a svéd jellegű masszázsokban a mozdulatok a szív irányába történnek, ezzel fokozva a vérkeringést és gyorsítva a salakanyagok lebomlását, addig a keleti masszázsokban ezek a mozdulatok pont a másik irányba, a perifériák irányába történnek, ezzel „levéve a terhet” a szívről, segítve az ellazulást. Ezen felül a keleti technikák a test különböző fix pontjainak ingerlésével érnek el lazító hatást (akupresszúra), mely módszer több ezer éves tapasztalatokon alapszik.

Melyik masszázs mire jó?

Hogy mikor melyik módszert alkalmazzuk, az nagyban függ tehát attól, hogy mit akarunk elérni a masszázzsal. A fenti elvek szerint egy megterhelő, nagy izomfáradtságot okozó edzés után célszerű inkább egy svédmasszázs jellegű, salaktalanító kezelést választani, egy kellemes wellness hétvégén pedig, ahol csak a lazítás a cél, kipróbálhatunk valamilyen keleti masszázst. Vannak masszőrök, akik különböző tanfolyamok elvégzését követően mindkét irányzatban járatosak, az ő „kevert” stílusuk lehet a legjobb választás.

Sok helyen a masszázsszolgáltatás részeként tekintenek a csontkovácsolásként ismert kimozgatásos technikákra. Ezzel legtöbbször a thai masszázs szalonokban találkozhatunk. Sok vélemény és ellenvélemény kering az ilyen technikákkal kapcsolatban, van, aki szerint minden nap lehet(ne) ilyet csinálni és van, aki szerint egyenesen veszélyes dologról van szó. A témával kapcsolatban még a tudományos berkeken belül sincs egységes álláspont, de annyi azért elmondható, hogy értő kezek között még senkinek nem esett baja egy kis ropogtatástól.

Kinek való a masszázs?

Összegezve tehát a fent leírtakat: a masszázs ajánlott mindenkinek, aki akár a sport, akár a stresszes hétköznapok révén egy kis lazulásra, regenerálódásra vágyik, fajtáját pedig célszerű az aktuális állapothoz igazítani.

A masszázsok alapvető kellékei a különböző masszázskrémek, melyeket az otthonunkban is alkalmazhatunk, amikor épp nincs lehetőségünk hivatásos masszőrhöz menni. A Meru izomlazító masszázskrém, a Meru CBD masszázskrém és a Meru Univerzális masszázskrém mellett a Meru Help izomlazító sportkrém is hatékonyan alkalmazható.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek