Sportmasszázs

2021.12.06
Sportmasszázs

Egy masszázs mindenkinek jól esik, függetlenül attól, hogy volt előtte fizikai terhelés vagy nem. Azoknak viszont, akik rendszeresen sportolnak már-már kötelező lenne rendszeresen alávetniük magukat effajta kezelésnek, hiszen a regenerálás az edzés egyik legfontosabb része. Kérdés, hogy milyen masszázst és milyen rendszeresen!?

A sportmasszázs célja

A klasszikus sportmasszázs a gyakorlatban nem más, mint egy kicsit tudományosabban végzett svédmasszázs (a fogásanyag megegyezik), melynek elsődleges célja a vérkeringés fokozása, ez által a sportolás során keletkezett salakanyagok eltávolítása az izomból. A masszőr a perifériák irányából erőteljes, dinamikus mozdulatokkal a szív irányába „pumpálja” a vért, miközben átmozgatja az izomzatot. Ilyen masszázst (a terheléstől függően) viszonylag sűrűn, heti rendszerességgel érdemes csináltatni, ezzel gyorsítva az izomzat regenerációját és megőrizve a mobilitását. Rendszeres nyújtással együtt végezve még hatékonyabb a módszer, amiről Kyle Stull: A hengerezés kézikönyve című cikkünkben írtunk.

Bármilyen masszázs megteszi?

Manapság egyre elterjedtebben az olyan keleti típusú masszázsok, mint pl. a Thai masszázs. Előnyük, hogy míg egy jó sportmasszőrnél nem rendszeres vendégeskedés esetén elég hosszú várólistára számíthatunk, addig a tájmasszázs szalonokban általában rövid határidővel vehetjük igénybe a szolgáltatást. Hátrányuk viszont, hogy a tradicionális technikák alapja az akupresszúra (ezért is nem használnak krémet), mely bizonyos pontok nyomásos ingerlésével lazítja az izmokat. Ez a fajta masszázs így kevésbé fokozza a vérkeringést, sportos értelemben véve kevésbé regenerál. Persze ezekből is léteznek már olajos változatok, melyek jobban hajaznak a klasszikus sportmasszázsra, lazítás igénye esetén ezeket érdemes igénybe venni.

Mikor nem szabad masszíroztatni?

Sokan gondolják, hogy rándulás, húzódás után egy jó masszázs segít. A rossz hír az, hogy mivel ezek fizikai sérülések, az extra fizikai behatás egyáltalán nem segíti a gyógyulást. Sérült izmot nem masszírozunk!

Mivel növelhető a masszázs hatékonysága?

Masszázs során a különböző krémek használatával nem csak az izom ellazulását, regenerálódását segíthetjük. Narancsbőr elleni krémeket és zsírégetést segítő esszenciákat egyaránt a bőrbe juttathatunk egy masszázs alatt, például a SLIM - Karcsúsító és Narancsbőr elleni krém - 150ml és a SHAPE - Alakformáló és Zsírégető krém - 150ml krémeket, ráadásul a masszázs okozta vérbőség miatt a krémekben levő anyagok hatékonyabban szívódnak fel és fejtik ki hatásukat.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek