Milyen hatása van a rendszeres sportolásnak a pulzusszámra?

2023.09.12
Milyen hatása van a rendszeres sportolásnak a pulzusszámra?

A rendszeres futás az egyik legjobb módszer a testi-lelki egészség fenntartására, hiszen egyszerre javítja a közérzetet, segít elterelni a figyelmet a napi gondok elől, valamint növeli az általános erőnlétet. Van azonban még egy pozitív hatása, amiről gyakran megfeledkezünk – a szív működését is támogatja, egészséges pulzusszámot tartva fent sportolás közben és nyugalmi állapotban is.

A pulzusszám és a jó erőnlét

A kiegyensúlyozott pulzusszám mind nyugalmi állapotban, mind pedig sportolás közben fontos, hiszen ez jelzi, hogy a szív minden helyzetben képes megfelelő mennyiségű vért pumpálni a szervezetbe. Sportolás során ugyanakkor hamar észrevehetjük, hogy nemcsak izzadni kezdünk el, de a szívverésünk is felgyorsul. Ez természetes folyamat, a pulzusszám azonban mind nyugalmi állapotban, mind pedig nagy erőkifejtés közben alacsonyabb lehet, ha a szív megfelelően erős.

Az edzett szív erősebben ver, így egyetlen szívdobbanás során több vért és több oxigént képes eljuttatni a szervezet többi részébe. Mindez azt is jelenti, hogy azok esetében, akik rendszeresen sportolnak és jó erőben vannak, alacsonyabb pulzusszám figyelhető meg, mint a kevésbé edzett embereknél. A jó erőnlét segíti a kimerültség utáni gyors regenerációt, így a pulzusszám egy-egy nehezebb feladat után is gyorsabban térhet vissza a nyugalmi szintre. De milyen pulzusértékeket különböztethetünk meg?

Pulzusértékek a pontos méréshez

Az egészséges pulzusszám relatív érték – mindig attól függ, hogy a test milyen állapotáról beszélünk. Ilyen módon a pulzusmérés körülményeitől függően három kategóriát is megkülönböztethetünk: a nyugalmi, az ébredési és a terheléses pulzust.

Nyugalmi pulzus:

Nyugalmi pulzust akkor mérhetünk, amikor az ember nem végez semmilyen nagyobb erőkifejtést. Nyugalomban a nap folyamán átlagosan 70-75 szívösszehúzódás mérhető percenként, ám ez az érték felnőttek esetében 60 és 100 között is normálisnak számít. Nagyobb erőnléttel rendelkező embereknél gyakori a 60 alatti (40-60 bpm) pulzus. Amennyiben a nyugalmi pulzusszám meghaladja a normálisnak tekinthető tartományt, szívproblémára gyanakodhatunk.

Ébredési pulzus:

Ébredési pulzust közvetlenül ébredés után mérhetünk. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb felnőtt ember pulzusa alvás közben 60-65 bpm, míg az edzettebbek esetében ez az érték 40-60 közé is eshet. Mivel a pulzusszám az alvás minőségétől függően más és más lehet, a pontos érték meghatározásához érdemes lehet egymás után három reggel pulzust mérni, és kapott számok átlagából megállapítani az ébredési pulzust.

Terheléses pulzus:

Terheléses pulzust sportolás, erős fizikai munka vagy más testmozgás során mérhetünk. Ilyen esetben a pulzusszám magasabb lehet, amit az erőkifejtés mértéke és időtartama, az egyén edzettségi szintje vagy éppen a szív- és érrendszer állapota is befolyásolhat. Olvasd el Futó alkalmazások, társ a fejlődésben című cikkünket!

Mi okozhat magas vagy éppen alacsony pulzust?

A megfelelő mértékű, rendszeres sportolás segítségével könnyen optimális szinten tarthatjuk pulzusunk, azonban fontos tudni, hogy bizonyos betegségek mindkét irányba befolyásolhatják a szívizom-összehúzódások számát. Az alacsony vérnyomás, a helytelen étrend vagy az elhízás éppúgy magasabb pulzusszámhoz vezethetnek, mint a különböző szívproblémák, illetve a pajzsmirigy-túlműködés. Alacsonyabb pulzus ugyanakkor lehet öröklött hajlam eredménye, régebbi szívroham utóhatása, érelmeszesedés vagy éppen pajzsmirigy-alulműködés tünete is.

A pulzusod mellett figyelj az ízületeidre is. Túlterhelés esetén, vagy ha merevséget, izomfeszülést érzel, használj használj hűsítő és regeneráló krémet, mint a FLEX - Mobilitás MSM krém - Kollagénes izületi krém - 150ml. Ez a kollagén és MSM tartalmú krém ápolja az izmaidat, ízületeidet és támogatja a mobilitásod, rugalmasságod.

Jó sportolást kíván:

a MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek