Futó alkalmazások, társ a fejlődésben

2023.03.31
Futó alkalmazások, társ a fejlődésben

Futóként mindegy, hogy kezdő vagy profi szinten állsz, valószínűleg benned is ott a késztetés, hogy tisztában legyél a teljesítményeddel, miként tudsz tovább fejlődni, vagy esetleg csak egy kis motiváció hiányzik. Erre ideális megoldás egy jó futó alkalmazás. De melyik? Az alábbiakban segítünk egy gyors körképpel bemutatni a népszerűbb applikációkat, ami között biztos találsz számodra szimpatikusat.

Korábban foglalkoztunk olyan edzésformákkal a Gyorsulj! – Tedd hatékonyabbá a futóedzéseidet cikkünkben, amik segítenek növelni a tempód és a teljesítményed. Most a futó alkalmazásokkal fogunk foglalkozni, hisz az okostelefon ma már szinte a részünké vált. Miért ne használnánk hát ezt is a futóedzések fejlesztésére?

A futó alkalmazásokról általában

Ezek az alkalmazások többségében GPS-t használnak a futás nyomon követéséhez és számos hasznos információt szolgáltatnak, például a megtett távolságot, az elégetett kalóriákat, az átlagtempót, az időt illetően, edzéstervvel, motivációs eszközökkel felturbózva.

Ha igazán hatékony szeretnél lenni, akkor érdemes egy olyan futóóra beszerzése is, ami adatokat tud szolgáltatni az alkalmazás részére, például pulzusszámot, lépésszámot, futástempót. A futóóra és az alkalmazás együttes használatával a futás adatai pontosabban követhetőek és elemezhetőek.

A legtöbb futóóra kompatibilis a telefonon futó alkalmazásokkal, így az óra adatait össze lehet párosítani az alkalmazásban megjelenő adatokkal. Például az Apple Watch adatai automatikusan megjelennek az iPhone-on futó Apple Health alkalmazásban, ami összegyűjti a futással kapcsolatos adatokat. De a futó alkalmazások mindegyike elérhető Android és iOS operációs rendszerekhez is. Az Android esetén is számos app található és ingyenesen letölthetők a Google Play Áruházból.

Futó alkalmazások rövid ismertetője

Nike Run Club

  • A Nike márka saját futóalkalmazása, edzéstervekkel, élő közvetítési lehetőséggel, közösségi funkciókkal és részletes statisztikák széles választékával.
  • Készíthetsz testreszabott edzéstervet, amit az alkalmazás tippekkel segít javítani, hogy fejlődni tudj. Még motiváló eszközöket is ad a rendszer.
  • Az edzésedet élőben megoszthatod másokkal és ők közben vissza tudnak neked jelezni.
  • Akár zenehallgatás is része lehet az edzésnek.
  • Kezdőknek, profiknak egyaránt ajánlott.

Strava

  • A használók száma és a visszajelzések alapján az egyik legnépszerűbb futóalkalmazás.
  • Több sportágat támogat és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy nyomon kövessék egymás tevékenységeit, te magad is megoszthatod a tied másokkal és akár versenyezhettek is. A Live Segments funkció segítségével bármerre jársz a világban, az alkalmazás megossza a felhasználók által feltöltött edzésszakaszokat, ezeket Te is teljesítheted, versenyezve a legjobb időért. Akár a saját edzésedet is feltöltheted és mások versenyre kelhetnek veled.
  • Ennek az app-nak is vannak közösségi funkciói, megoszthatod az edzéseidet másokkal, és kaphatsz támogatást a közösségi tagoktól.
  • Az alkalmazásban találhatók olyan elemző funkciók, amelyek segítenek az edzések hatékonyságának mérésében és a javításukban.
  • Motiválásra nagyon jól felépített rendszer.

Runkeeper

  • Egy egyszerű és könnyen használható futóalkalmazás, ami inkább távolságalapú edzésekhez ajánlott.
  • Nyomon követheted az edzésedet, beleértve a sebességet, a távolságot, az elégetett kalóriákat.
  • Készíthetsz saját edzéstervet, maga az alkalmazás is segít ezt megtervezni és küld emlékeztetőt, de még különböző extra kihívásokat is, hogy buzdítson új, változatos programokat végig csinálni.
  • Az Audio Coaching funkcióval hangutasításokat is kaphatsz az edzések során.
  • Ebből az app-ból is meg tudod osztani az edzéseidet másokkal és kaphatsz buzdítást is tőlük.
  • Ha ihletre van szükséged, akkor vannak letölthető futóútvonalak is.

Under Armour MapMyRun (korábbi nevén: Endomondo)

  • Mobilon és webes felületen egyaránt használható.
  • Több, mint 40 sportág közül választhatsz a futás mellett, például kerékpározás, úszás, síelés és fitnesz.
  • Megadhatsz saját célokat és nyomon követheted a fejlődésed.
  • Az adatgyűjtés mellett az alkalmazásban találhatók olyan funkciók, mint például a következő edzések tervezése, te magad, vagy az app által javasolt edzésterv, specifikusan segít felkészülni a különböző versenyekre vagy elérni a megadott célkitűzéseket.
  • Könnyen, átláthatóan kezelhető felület, olyan adatokkal, mint megtett távolság, elégetett kalóriák, idő, térképes kijelzés, hang alapú tájékoztatás futás közben, kiszámolja a várható érkezési időt, és az edzés végén akár posztolhatod is a teljesítményed a nagyvilág felé.

Runtastic

  • Szintén egy nagyon népszerű és széles körben használt alkalmazás a futóedzések nyomon követéséhez és a teljesítmény javításához. Viszont ez is sok más sport esetén társad lehet, a gyaloglástól a kerékpározáson át az úszásig, fitnesz edzésekig.
  • Méri többek között a megtett távolságot, az elégetett kalóriákat, az átlagtempót, az edzési időt. A statisztikák alapján láthatod az edzési folyamatokat és hogy hol, milyen területeket kell javítanod. Ez alapján még inkább személyre tudod szabni az edzésterved.
  • Az alkalmazás térképes megjelenítést is tartalmaz, így láthatod hol futottál, hol voltak akár emelkedők vagy lejtők.
  • Hangalapú visszajelzést kaphatsz az edzéseddel kapcsolatos információkról, például az aktuális tempóról, a megtett távolságról, az elégetett kalóriákról és még sok másról.
  • Alkalmazáson belül zenét hallgathatsz.
  • Itt sem maradnak el a közösségi elemek, csatlakozhatsz másokhoz, versenyezhetsz velük és megoszthatod a saját edzésadataidat.
  • Az applikációkat megtalálod ingyenesen a telefonod alkalmazás-áruházában.

További lehetőségek

A futóalkalmazások mellett vannak komplexebb app-ok is, amik az edzést társítják például fogyókúrás programokkal, egy későbbi cikkünkben ezeket is feltérképezzük.

Addig is egy extra: A Spotify is gondol a futókra! Nem is akárhogy! Valószínűleg azt gondolod most, hogy neked kell valami playlistet összeállítani, vagy kapsz valami sablont az alkalmazástól. Hát nem! A telefon szenzorjai által leköveti a futástempód és az alapján állít neked össze zenét, figyeli a ritmusod és te diktálod a tempót a zenének.

Összegezzük, miért használj futóalkalmazást?

Olyan adatokat kapsz, amit te magad nem tudnál mérni. Ezek által lehetőséged van fejlődni, egyedi edzéstervet tudsz összerakni, ami még inkább a teljesítményed növelését szolgálja.

Sokan azért buknak el, vagy ragadnak meg egy szinten, mert elvesztik a motivációt. Ezek az alkalmazások sose hagynak magadra és sok olyan funkciójuk van, ami kimondottan a buzdításodra szolgál.

A futás általában egyéni sport, elindulsz, magad mögött hagyod a nagyvilágot, átkapcsolod az agyad. Viszont sokaknak kell egy visszaigazolás, egy kapaszkodó, hogy hol tart és hova szeretne eljutni, kell, aki motiválja, kell, aki irányt mutasson. Ha Te is közéjük tartozol, akkor kezdj bele, töltsd le az egyik alkalmazást. Ha az első nem győzött meg, próbálj ki másikat, választék akad bőven, hogy megtaláld a számodra megfelelőt.

Nincs más hátra, mint, hogy jó futást kívánjunk, legyél napról napra jobb a tegnapi önmagadnál! Amit sose felejts, melegíts be minden edzés előtt, amihez használj bemelegítő krémet. A MERU HOT krémnek azonnal érzed az erős hatását, folyamatosan melegen tartja az izmaidat.

Jó sportolást kíván:

a MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek