Mennyit érdemes futni?

2023.11.14
Mennyit érdemes futni?

A futás szinte mindenki számára ideális sport, hiszen nem igényel nagy anyagi ráfordítást vagy speciális felszerelést, nem kell csapattársakhoz, edzőkhöz alkalmazkodni, tehát akár egyedül is belevághatsz. Így azonban nehezebben kaphatunk szakértői segítséget, például olyan kérdésekkel kapcsolatban, hogy mennyit és milyen rendszerességgel érdemes futnunk. Mi most ebben igyekszünk segítségedre lenni alábbi cikkünkkel.

A megfelelő arányok megtalálása

Egy korábbi alkalommal már írtunk a napi szintű futás pozitív hatásairól, olvasd el A mindennapi futás hatásai című blogbejegyzésünket. A cikkben a rendszeres kocogás előnyei mellett említést tettünk arról is, hogy a túl alacsony intenzitású edzés nem vezet eredményre, a túlzásba vitt futásnak pedig negatív következményei is lehetnek. Ha belevágunk a testmozgásba, mindig az arany középút megtalálására kell törekednünk.

Az optimális futásmennyiség nagyban függ az edzettségtől, valamint attól, hogy milyen hosszú távú eredményeket szeretnél elérni. Egy kezdő futó számára a legfontosabb cél, hogy apránként szoktassa a testét a rendszeres mozgáshoz. Egyes kutatások szerint a heti kétszeri edzés, 2,5-5 km közötti táv, vagy időlegesen 20-30 perces futás az ideális mennyiség amatőrök számára. Ehhez a mennyiséghez a szervezet a kezdeti nehézségek után viszonylag gyorsan képes alkalmazkodni. Úgy, hogy közben kellő időt is tudsz hagyni a testednek az adaptálódásra és a regenerálódásra. Semmi esetre se vidd túlzásba az edzést, ezzel nemcsak kellemetlen sportsérüléseket kockáztatsz, hanem komolyabb betegségek kialakulásának esélyét is növeled.

Tehát kezdőknek a heti kétszeri futás megfelelő. Ha nem hobbi, hanem komolyabb szándékaid vannak a futással, szeretnél profivá válni, akkor a heti 4 edzés ajánlott. Ebbe belecsempészhetsz keresztedzést, úszás, kerékpározás, edzőterem, valami csoportos óra, ami számodra szimpatikus. Azaz 3 db futóedzés és 1 db szabadon választott egyéb mozgásforma. Legyen beiktatva regenerálódó nap, ezt is tekintsd az edzés részének. A regenerálódás elengedhetetlen része a fejlődésnek, ezt ne vedd félvállról.

Mi tehetünk, hogy minimalizáljuk a sérülésveszélyt?

Nem számít, hogy futás, vagy más mozgásformát választasz, a szabály mindig ugyanaz: ha el akarod kerülni a húzódásokat, szalagszakadásokat, a kellemetlen izomlázat, akkor fokozatosan szoktasd a szervezeted az igénybevételhez. Valamint minden egyes edzés előtt alaposan melegíts be! Az utóbbi művelethez bátran segítségül hívhatod a MERU gyorsan felszívódó bemelegítő krémjeit, melyek tartósan, hosszan hatva tartják melegen az izmaidat. A késő őszi, téli hidegben végzett szabadtéri edzéshez az extra erős, chilivel és fahéjjal készült THERMO - Bemelegítő krém, sportkrém - extra erős - 150ml használata javasolt, mely hatóanyagainak köszönhetően aktívan segíti a mikrokeringést. Próbáld ki Te is!

Jó sportolást kíván:

a MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek