A mindennapi futás hatásai

2023.08.22
A mindennapi futás hatásai

A futásnak számos pozitív hatása van, ezért sokan választják mindennapi edzésnek. Azonban, mint minden sportnál, a futás során is tudatosnak kell lenned, ha kicsi az intenzitás, elmarad a hatás, ha túlerőlteted, könnyen baj lehet belőle. Ha Te már naponta futsz vagy most szeretnéd elkezdeni, és érdekel milyen hatást gyakorol rád, akkor az alábbi bejegyzés Neked szól.

Légy formában, mint a profik és tervezz előre

Mielőtt elindulsz futni, gondold végig, tervezd meg! Ne egy egyszeri fellángolás legyen, hogy futsz egyet, hanem tűzz ki magadnak egy célt, állíts fel edzéstervet, és próbálj meg tudatos lenni. A mindennapi futásnak nem lesz pár nap után még látványos eredménye, így először is a kitartásodra lesz szükség.

A mindennapi futás jelentős mértékben terhelheti a szervezetedet, ezért, ha két edzés között nem biztosítasz elegendő időt a pihenésre, vagy túlerőlteted magad, könnyen megsérülhetsz. Ha pedig a szabadban futsz, a változékony időjárással és terepviszonyokkal is számolnod kell.

Az említett kihívásokat úgy tudod a legjobban leküzdeni, ha tudatosan tervezed meg az edzéseidet, akárcsak a profi futók.

A sérülések kockázatát bemelegítéssel és nyújtással tudod csökkenteni. Ehhez segítségül szolgálnak az olyan sportkrémek, mint a WARM - Bemelegítő krém, sportkrém - normál - 150ml, amelyek növelhetik a bemelegítés hatékonyságát, mivel felkészítik az izmaidat a fokozott izomterhelés előtt. Az időjáráshoz és a terepadottságokhoz pedig megfelelő öltözettel és futócipővel tudsz alkalmazkodni.

A futás hosszú távú pozitív hatásai

Ha a fentieket megfontoltad és elszántad magad, akkor most vegyük sorra mennyi pozitív hatással is bír a futás.

  • A rendszeres futóedzés erősíti az ízületeid és az izmaid, valamint kiegyenesítheti a tartásod.
  • A futóedzések akkor is a segítségedre lehetnek, ha fogyni szeretnél, vagy éppen megőriznéd az alakodat, mert futás közben a tested a gravitáció ellen is dolgozik, így több kalóriát égetsz el, mint más testmozgással.
  • A mindennapi futás nemcsak a testi, hanem a lelki egészségedre is kedvező hatással lesz, mivel javíthatja a hangulatod és csökkenti a stresszt. Futás közben ugyanis megemelkedik a pulzusszámod, a véráramlásod pedig felgyorsul, ami energiával tölt fel.
  • A stresszt nem tudja kizárni az életedből, de nagyban segíti annak csökkentését és kezelését.
  • Ha szeretnél részletesebben is tudni a futás stressz elleni hatásairól, olvasd el a Stressz kezelése – Fusd ki magadból a feszültséget! című blogbejegyzésünket is!
  • 5-6 hét rendszeres edzés után már érzékelhető lesz számodra a változás, ahogy egyre könnyebben bírod a terhelést.
  • Próbáld ki bátran: Jegyezd fel a legelső futóedzésed adatait, idő, táv, pulzusszám és hogy miként érezted magad utána. Ugyan ezt az edzést csináld meg 5-6 hét után, hasonlítsd össze az adatokat és hogy milyen érzés utána. Ez pontosan szemléltetni fogja számodra a kondidban bekövetkezett változásokat.

A tükörben is látni fogod ahogy a tested kívülről is alakul. Ezt is szemléltetheted magadnak, készíthetsz magadról fotókat heti/havi rendszerességgel. Ezeket akár motivációként is használhatod, honnan hova szeretnél eljutni.

Sokunknak a futás egyfajta elvonulás a világ elől, egy aktív kikapcsolódási forma, kinek hobbija, kinek hivatása lesz. Mindenkinek mást és mást tud adni. A napi futás további előnyeit – például számos helyen végezheted, vagy hogy segít a pihentető alvásban – hosszan sorolhatnánk még. Mi azonban inkább arra bíztatunk, hogy a pozitívumait tapasztald meg Te saját magad.

Jó sportolást kíván:

a MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek