Maxon pörögnél? Kezdj gyorsító edzésekbe!

2023.09.05
Maxon pörögnél? Kezdj gyorsító edzésekbe!

Ha futásról van szó, nem csupán a testi és lelki egészség megőrzéséről beszélünk, hanem a mindennapi teljesítmény növeléséről is – hiszen ki ne akarna jobb lenni a tegnapi önmagánál? Lássuk, mi mindent kell észben tartanod, ha meguntad a lassú kocogást, és megdöntenéd az eddigi rekordjaidat!

Hogy lehetek még gyorsabb?

A futás az egyik legegyszerűbb sport, amelynek gyakorlásához szinte semmi sem szükséges, csak egy pár futócipő, na meg egy marék elszántság. Te is így gondolod? Nem is tévedhetnél nagyobbat, hiszen bár igaz, hogy a futáshoz sok más sportággal szemben kevés eszköz kell, a teljesítmény fokozatos növeléséhez érdemes mindenkinek jól átgondolt edzéstervet követni. A jobb eredmények nem jönnek maguktól, ám szerencsére – ha reális célokat tűzöl ki magad elé – a sikert könnyen garantálhatod.

Noha a rendszeres futóedzések képesek növelni és fenntartani az állóképességet, és persze segítenek kiszakadni a mindennapi mókuskerékből, a fokozatos gyorsulás érdekében elengedhetetlen, hogy időnként gyorsító edzéseket is beiktass az edzéstervedbe. A lényeg, hogy ne várd el a testedtől, hogy egyből magasabb tempóban legyen képes hosszabb távokat is lefutni – vagy a tempót vagy pedig a távot növeld, de semmiképpen se próbálkozz egyszerre mind a kettővel. Sportolás után használj hűsítő és izomlazító sportkrémeket, hogy enyhítsd az izomlázat, megszüntesd a sérülésekből adódó kellemetlenségeket.

Próbáld ki a fartlek edzést!

A sebesség növelésének legegyszerűbb módja, ha fartlek edzésekkel teszed izgalmasabbá a futókörön töltött időd. A svéd eredetű fartlek szó jelentése sebességjáték, amelynek segítségével rendszertelenül, az erőnlétedhez és a kedvedhez mérten, mégis hatékonyan fejlesztheted a tempód. Az edzésforma lényege, hogy a hosszú távú kocogást bizonyos időközönként magasabb sebességgel szakítod meg, egy-egy rövidebb szakaszra rásprintelve. A tíz, húsz vagy harminc másodperces sprintek után visszatérhetsz a lazább tempóra, és ha újra készen állsz, megint rákapcsolhatsz. Ha többet szeretnél tudni erről az edzéstípusról, akkor olvasd el a Fartlek futás – Futásszótár 2. rész című blogcikkünket.

Intervall edzések

Ha jobban bízol a rendszerességben, az intervall edzést neked találták ki. Az atléták által is kedvelt edzésforma szerint bontsd szakaszokra a kiszemelt távot. Az egyes szakaszokon rövidebb pihenők közbeiktatásával alkalmazhatod a versenytempódat, vagy amennyiben ki szeretnéd tolni a limited, hosszabb pihenők beszúrásával futhatsz versenysebesség feletti szériákat is. Ha erről az edzésről szeretnél még többet megtudni, akkor az Intervall edzés – Futásszótár 3. rész című cikket ajánljuk figyelmedbe.

Folyamatosan fokozd a tempód!

Ha igazán kitartó vagy, a fokozó futást is érdemes lehet kipróbálnod. A módszer szerint a kijelölt táv végéig fokozatosan kell növelned a tempód, így készítve fel a tested a hosszabb távokon való nagyobb sebességre is. Figyelj oda, hogy ne erőltesd túl magad, és körönként hagyj időt az aktív pihenésre!

Akármelyik edzéstípus mellett is döntesz, fontos, hogy mindig elérhető célok lebegjenek a szemeid előtt, és a teljesítőképességedhez mérten alakítsd ki a stratégiád. Persze, előfordulhat, hogy így is túlerőlteted magad – ilyen esetben használd bátran HELP izomlazító krémünket (HELP - Izomlazító Krém - Sportkrém fájó, túlerőltetésekre - 150ml)!

Jó sportolást kíván:

a MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek