Hogyan kezdjünk SUPozni?

2022.05.26
Hogyan kezdjünk SUPozni?

A mindenki számára elérhető szabadidősportok tárháza egyre bővül és számos olyan sporteszköz elérhető a piacon, amiről még néhány évvel ez előtt azt sem tudtuk, hogy létezik. Az egyik ilyen sportág a Stand Up Paddle, vagyis a SUP, amely a gyakorlatban a kenuzás és a szörfözés keveréke, ugyanis egy túlméretezett szörfdeszkán kell egy nagyon magas kenulapáttal evezni.

Mióta létezik a SUP?

Persze nem arról van szó, hogy az európai marketingesek összeálltak és nagy igényre való tekintettel létrehoztak egy vadiúj sportágat. A SUP-nak komoly múltja van és nem máshonnan, mint a Hawaii-szigetekről eredeztetik. A ma ismert formáját nagyjából 100 éve űzik a sziget partjainál és azóta több irányzata is kialakult. Hazánkban a természeti adottságokból kifolyólag bizonyos „szakágak” kivitelezhetetlenek (pl. SUP szörfözés), így főleg túrázásra és jógázásra használják, illetve kiváló kiegészítője a vízparti nyaralásoknak is.
Akinek megjött a kedve e csodás sportág kipróbálásához, annak nem kell rögtön felszerelést vásárolnia. A népszerű nyaralóhelyeken (Balaton, Tisza-tó stb.) és Budapesten is számtalan lehetőség nyílik SUP bérlésre. Ezeken a helyeken többnyire kezdő oktatás is elérhető, azonban amennyiben nem szeretnénk erre pénzt áldozni, magunk is nyugodtan nekiállhatunk kísérletezni. Nem olyan bonyolult!

A “supozás” tanulása

Első körben a deszkára való felmászást és a felállást érdemes külön, lapát nélkül gyakorolni. Amennyiben az egyensúlyérzékünk nem az igazi és a felállás nem akar összejönni, érdemes páros térden térdelve próbálkozni. Mielőtt lapátot fogunk célszerű kipróbálni az eszköz „határait”. Billegtetéssel, illetve a deszka eleje és hátulja felé sétálással megtudhatjuk, hogy mik azok a pozíciók, amik már borulásveszélyesek. Ha a stabilitás megvan, jöhet az evezés. A helyes technikához megfelelő méretű lapát szükséges, aminek mérete nagyjából 15 centivel magasabb, mint a testmagasságunk. A lapátfogást sokféleképpen el lehet rontani (pl. nem a mankót fogjuk vagy oldalváltásnál nem cserélünk kezet), az egyszerűség kedvéért javasoljuk néhány youtube videó megtekintését az első próbálkozás előtt. Ez után már biztos menni fog!

A SUP vízi sportág révén veszélyes is tud lenni, ám kellő odafigyeléssel ezek a veszélyfaktorok elkerülhetők. A legfontosabb dolog, hogy mindig viseljünk mentőmellényt. A legjobb úszót is meg tudja lepni egy váratlan borulás, egyáltalán nem ciki, ha felvesszük! Olyan helyen, ahol megvan az esélye, hogy elsodródjunk a part közeléből (pl. Balaton), fokozottan ügyeljünk a távolságra. Ilykor figyelni kell a szél változását is (Balatonon a viharjelzést) és az előtt el kell hagyni a vizet mielőtt késő lenne. Ha ezt a két szabályt betartjuk, nem lesz baj!

Az első nap után szinte garantált egy kis izomláz, esetleg néhány vízhólyag. Ezeket, ha időben kezeljük, biztos nem okoznak különösebb kellemetlenséget. Az izomlázra ajánljuk regeneráló krémeinket (például a Meru Kannabisz krémet), a vízhólyagokra pedig érdemes valamilyen hámosító kenőcsöt, pl. Bepanthent használni.

 

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek