Elkerülhető-e, illetve el kell-e kerülni az izomlázat?

2022.05.06
Elkerülhető-e, illetve el kell-e kerülni az izomlázat?

Az izomláz minden sportág velejárója, legyen szó profikról vagy amatőr sportolókról. Nincs olyan ember, aki ne találkozott volna vele. Vannak, akik kellemetlen élményként tekintenek rá és vannak olyanok, akik szerint az edzés nem edzés izomláz nélkül. Na, de akkor mi az igazság? Kell az izomláz vagy nem? El tudjuk kerülni? Érdemes egyáltalán elkerülni?

Mi az az izomláz?

Először is nem árt tisztában lenni azzal, hogy mi is pontosan az izomláz. Sokáig a kutatók számára sem volt teljesen egyértelmű, hogy mi okozza a fájdalmas tüneteket. Az utóbbi 15 év intenzív elektromikroszkópos kutatásai során kezd egyértelművé válni, hogy az adott izom túlterhelése esetén az izom szarkomer komponensei sérülnek, bennük mikrosérülések alakulnak ki. Ezek a mikrosérülések gyulladásos folyamatokat indítanak be és ezeket érzékeljük fájdalomként. A fájdalom „érkezése” azért késik a terhelés után, mert ezeknek a folyamatoknak időre van szükségük (24-48 óra), hogy beinduljanak.

Érdemes “ráedzeni” az izomlázra?

Mivel tehát az izomláz egy mechanikai sérülés, a klasszikus „ráedzés” elmélet a regeneráció gyorsítása szempontjából nem állja meg a helyét, vagyis attól, hogy a fájdalmas területeket még tovább gyötörjük, nem fognak hamarabb múlni a tünetek. A helyi regenerációt ilyenkor a fokozott vérkeringés támogathatja ugyan, de ennek mértéke elenyésző. Jó hír azonban, hogy bár a ráedzés konkrétan nem javít a helyzeten, rontani sem tud. Újbóli terhelés esetén a sérült szarkomerek egész egyszerűen kikapcsolnak, vagyis a sérülésük mértékét nem tudjuk fokozni. A kikapcsolt szarkomerek miatt a munkában maradók száma viszont értelemszerűen csökken, így izomláz esetén pl. a max erő kifejtés korlátozott lesz. Adódik a kérdés, hogy akkor érdemes e izomláz esetén edzeni? Tudunk ilyenkor fejlődni?

A kutatások azt mutatják, hogy újbóli terhelés esetén az újonnan kialakuló mikrosérülések mértéke már kisebb lesz és tartós edzésadaptáció érhető el. Van tehát értelme izomláz esetén is edzeni, csak számolni kell az akut csökkent teljesítőképességgel.

El kell-e kerülni az izomlázat?

A legújabb ismeretek szerint elkerülni sem érdemes az izomlázat okozó tréningeket, ugyanis izomkeresztmetszet növekedéshez és a gyorserő fejlődéséhez szükség van az effajta apró sérülésekre.

Hogyan viseljük el az izomlázat?

Mivel tehát érdemes izomlázat okozó edzéseket végezni, beszélni kell arról is, hogy az olykor zavaró fájdalmakat hogy tudjuk elviselhetővé tenni. Az izom gyulladásos sérülései sem különböznek nagyban a szervezet többi gyulladásos reakciójától, így a feladat ilyenkor a gyulladás csökkentése. A gyulladás csökkenését támogathatjuk olyan regeneráló krémekkel, mint pl. a Meru Help vagy alkalmazhatjuk pl. a klasszikus jegeléses módszert is. Extrém esetben szedhetünk nem szteriod gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító készítményeket is, ám ezek használatát csak nagyon extrém esetben javasoljuk, ugyanis nagyon megterhelik a gyomor nyálkahártyáját.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek