Esti futás a pihentetőbb alvásért

2023.09.13
Esti futás a pihentetőbb alvásért

Ha utálsz korán kelni, és még attól is korábban azért, hogy letudd a reggeli futóedzéseidet, akkor szinte biztosan Te is szívesebben rovod a köreidet az esti órákban. Az is lehet, azért választod a reggeli futás helyett inkább az estit, mert Te vagy a kétlábon járó bizonyítéka annak, hogy az esti futás nemcsak azért hasznos, mert így nagyobb eséllyel hagyod ki a vacsorát, hanem azért is, mert a napnyugta utáni mozgás hozzásegíthet a nyugodtabb, pihentetőbb alváshoz.

Zárd a napodat esti futással!

Vannak olyan élethelyzetek, amikor minden igyekezeted ellenére sem sikerül utolérned magadat. Legyenek bár különösen zsúfoltak a mindennapjaid, semmiképpen sem az a megoldás, ha lemondasz a rendszeres sportolásról, hogy minden másra maradjon időd. Csupán ütemezés kérdése az egész, így, ha a világ körülötted kicsit elcsitul, máris nekiindulhatsz, hogy a futópályán pihend ki a napod fáradalmait.

Az esti futás szuper és egyáltalán nem borítja fel az alvásodat. Sőt, inkább támogatja azt, így, ha mélyebben, nyugodtabban szeretnél pihenni, ha nem akarsz forgolódni vagy felébredni akár többször is, csak húzz futócipőt lefekvés előtt! Ne közvetlenül előtte, de ha ágyba bújás előtt úgy 4 órával még hajlandó vagy rászánni magadat, jelentősen javíthatsz az alvásod minőségén. Csupán egy szabály van: ha lehetséges, az esti órákban inkább kerüld a magas intenzitású intervall tréninget, vagyis a HIIT edzést! Mivel ennek az edzésformának az egyik sajátossága a pulzusod erőteljes emelése. Ezért az esti órákban ezt jobb elkerülni, ettől nehezebben fogsz elaludni utána.

Egyéb érveink az esti futás mellett

Lehet, hogy a vacsit kihagyod, de egész nap nyugodtan ehetsz, ráadásul így időt adsz a szervezetednek is arra, hogy megeméssze, felhasználja a jótékony tápanyagokat. Nem tilos az esti futást követően sem falni valamit: némi fehérjebevitellel kifejezetten támogathatod tested feltöltődését.

Este a bemelegítés is jobban megy, persze ilyenkor se feledkezz meg arról, hogy bemelegítő krémet használj, hiszen a WARM - Bemelegítő krém, sportkrém - normál - 150ml használatával még ez is hatékonyabb lehet. Ameddig reggel, ébredés után, a fekve töltött órákat követően hosszadalmasabb, körülményesebb a kötelező bemelegítés, addig az esti órákban ez is könnyebb, mert egész nap talpon voltál. Az izmaid ilyenkor kevésbé merevek, hatékonyabb az oxigénfelvételed, így nagyobb eséllyel sikerülhet teljesítened a kitűzött célodat is.

Légy mindig látható!

Végezetül pedig fogadj el tőlünk néhány jótanácsot is az esti futás kapcsán. Bármilyen útvonalon is indulj, mindig legyél látható az autósok, a közlekedők, a futótársaid számára! Viselj ilyenkor valamilyen fényvisszaverő futóruhát, ha pedig azt is szeretnéd látni, hogy mi van a lábad alatt, a fejlámpa sem ciki! Ha lehet, kerüld a kivilágítatlan környékeket, és ne felejtsd otthon a mobiltelefonodat sem! Más napszakot választanál? Olvasd el Miért jó a reggeli futás? című cikkünket! Más napszakot választanál? Olvasd el Miért jó a reggeli futás? című cikkünket!

Jó sportolást kíván:

a MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek