Az egészséges életmód 3 titka

2023.10.12
Az egészséges életmód 3 titka

Untig ismételt közhely, azonban nagyon igaz, hogy ép testben ép lélek lakik. Tény, hogy egyik a másik nélkül nem, vagy csak kevéssé lehet a mienk, ezért minden odafigyelésünkkel és energiánkkal azon kell dolgozzunk, hogy egyensúlyt találjunk, illetve teremtsünk a fizikai és a mentális jólét között. Ehhez pedig a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a megfelelő stresszkezelés is kulcsfontosságú tényező.

Ahogy az a bevezetőből is kiderül, az egészséges életmód 3 titka nem más, mint:

  1. Az egészséges táplálkozás
  2. A rendszeres testmozgás
  3. A stressz csökkentése, a mentális egészséged érdekében

Szerintünk ezzel nem is árultunk el olyan nagy titkot, viszont mégis olyan sokunknak okoz nehézséget, hogy ki tudjunk alakítani egy egészséges életmódot magunknak. Cikkünk végére, reméljük sikerül megadni számodra a kezdő lökést, hogy miként indulj el az egészséges életmód kialakításának útján.

Egy tudatosan felépített edzésterv már fél siker

Ha életed során szerettél volna már megszabadulni pár fölösleges kilótól, szinte biztosan találkoztál azzal a ténnyel, miszerint nincs az a csodarecept, nincs az a tökéletes fogyókúrás módszer, amivel azonnal tartós eredményt lehetne elérni. Ha ez a cél, akkor nincs mese, a rendszeres testmozgást is be kell iktatnod a mindennapokba. Legyen az napi pár kilométeres séta, kocogás, futás, kerékpározás vagy valamilyen trendi edzésforma, a testednek rendszeres mozgásra is szüksége lesz. Óva intünk a gyors eredményekkel kecsegtető, sanyargató fogyókúráktól, sokkal inkább az egészséges, kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étkezések felé szeretnénk terelni. Nem kell azonnal mindent megvonni magadtól, kezdd el apránként. Például először a cukros üdítők kiiktatásával, vagy ha minden napra jut valami nassolni való, akkor annak elhagyásával. Ha egyik napról a másikra térsz át, egy minden addig élvezetet nyújtó ételt megvonó diétára, akkor hamar kudarcba fog fulladni a változtatni akarásod. Folyamatosan stresszelni fogsz, ami egyrészt káros az egészségedre, másrészt még nagyobb evési rohamokkal akarod majd magad boldogítani.

Ugyanez a helyzet a kőkemény edzésekkel is. Hiába kínzod magad az edzőteremben, hiába futod kitartóan a köröket, ha megvonod a szervezetedtől az egészséges és tápláló ételeket, az energiád egy bizonyos ponton majd elfogy. Sőt, komolyabb egészségügyi következményei is lehetnek annak, ha „éhezteted” magad. Nem attól lesz valaki nagybetűs sportember, hogy esztelenül, gőzerővel vág bele a sportba, például a futásba. Fontos, hogy fokozatosan indulj el, illetve a lehető legtudatosabban építsd fel az edzésterved. A téma kapcsán blogbejegyzéseink között is akad további hasznos tartalom, ami abszolút kezdőként, de akár újrakezdőként is segítségedre lehet. OIvasd el Futás edzésterv – Kezdj el futni tudatosan című cikkünket is!

A rendszeres mozgás és a stresszkezelés kapcsolata

Ez egy összetett és nagyon egyéni téma, hiszen ahány ember, annyiféle stresszfaktor is létezik, de ahányan vagyunk, annyiféleképpen is kezeljük a stresszt. Ami viszont közös pont, tanulmányokkal alátámasztott, hogy a rendszeres testmozgás, például a futás jelentősen csökkentheti a stresszt és jó hatással lehet az általános közérzetre.

Kicsit visszakanyarodva a fenti gondolatokhoz, az egészséges életmódnak 3 alappillére van: az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a megfelelő stresszkezelés. Mindhárom szorosan összefügg egymással, így nemcsak rövid, de hosszú távon is megéri ezekre jobban odafigyelned. Egyél finom, de tápláló ételeket lelkiismeret-furdalás nélkül, járj el rendszeresen edzeni, tölts több időt a szabadban, és ha úgy érzed összecsapnak a fejed felett a fellegek, húzz futócipőt, és egyszerűen csak fusd ki magunkból a feszültséget, erről is olvashatsz többet, ha szeretnél.

Plusz egy hasznos tipp, amit a futás elkötelezett híveiként nem győzünk hangsúlyozni: A fentiek mellett a kellő folyadékbevitelről és mindenféle testmozgás előtti bemelegítésről se feledkezz meg! Előbbi esetében lehetőleg valami cukor és szénsavmentes italra essen a választásod, míg utóbbi esetében hívd segítségül valamelyik bemelegítő krémünket. Hűvösebb napokon a HOT sportkrém, míg a téli hidegben a THERMO - Bemelegítő krém, sportkrém - extra erős - 150ml tökéletes segítségedre lesz a bemelegítés hatékonyságának növelésében.

Jó sportolást kíván:

a MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek