Sportkrémekkel és tudatossággal a nyári forróság ellen

2020.07.27
Sportkrémekkel és tudatossággal a nyári forróság ellen

Markocsán Sándor futóedzőt arról kérdeztük, hogy mire kell figyelni a melegben való futás során. De a Meru partnere, a Sanyoszistálló alapítója arról is beszélt, hogy milyen tanulságokkal szolgált a karantén és hogy mire érdemes odafigyelnie egy kezdő futónak, a veszélyhelyzet idején ugyanis sokan kezdtek el futni, mindenféle előzmény nélkül.

A karantén alatt sokan elkezdtek sportolni. Ők még a mostani időszakban sem számítanak rutinos sportolónak. Mire ügyeljenek a melegben?

Több dolog van, amire oda kell figyelni. Az egyik a futás időpontjának helyes megválasztása. Célszerű a reggeli, vagy a késő esti órákat választani Öltözködés: sok embert látok még most is hosszú ujjúban futni. Melegben trikó, rövidnadrág, célszerű kerülni a sötét színeket, mert az nagyon szívja a napsugarat. Legyen folyadék a közeledben. Vagy vigyél magaddal, vagy olyan helyen fuss, ahol vannak ivókutak. Erre a sziget tökéletes választás

És mire kell ügyelni a rendkívül párás időben?

Párás időben harapni lehet a levegőt, nehezebb a légzés, ilyenkor az intenzív futások is nehezebben mennek, ha van rá mód, ilyenkor fussunk könnyebben.

A Sanyoszistálló versenyzői arattak a nyári versenyeken. Hogy tudtak formában maradni a versenyzőid?

A karantén alatt sem álltunk le. Többen maguk futottak,nem is keveset, de kisebb, távolságtartó csoportokban is csináltunk edzéseket. A futás jobban fókuszban volt, hiszen sokan szinte csak futni jutottunk ki a lakásból, ezért több idő is jutott rá az otthonlét alatt, kvázi alapozás volt, sok-sok kilométerrel. A korlátozások enyhítése után pedig egyre több volt a közös, minőségi, gyors munka, ami meg is látszott az első versenyeken

Hogy sikerült a motivációt fenntartani abban az időszakban, amikor nem lehetett tudni, hogy mikor lesz vége?

Bár amatőrök vagyunk, sokan tudnak profi szemlélettel viszonyulni a futáshoz. Tudtuk, hogyha verseny el is marad, edzeni kell, hogy még jobbak legyünk akkorra, amikor már versenyeket is rendeznek.

Mely tulajdonságok jöttek jókor a karantén idején?

Türelem, kitartás, rendszeresség, hit!

Mit tartasz egy kezdő futónál a legfontosabbnak, mire ügyeljen a leginkább, mik azok az alapok, ami nélkül nem is érdemes elkezdeni?

A cél a legfontosabb. Miért akarom elkezdeni? Cél lehet az is, hogy rendszeresen fussak egy héten, lehet az, hogy lefogyjak, lehet az, hogy jobb időt fussak, lehet az, hogy lefussak egy kitűzött távot. Fontos még az alázat, hogy akkor is kimegyek futni, ha esik, ha fúj.

Nem tudjuk, mit hoz az ősz. Van-e forgatókönyvetek arra az esetre, ha esetleg megint lesznek korlátozások?

Megerősödtünk annyira mentálisan az első hullámban, hogy ennek a tapasztalatait be tudjuk építeni egy esetleges versenymentes őszbe. Nagyobb korlátozásra nem számítunk, mint ami volt tavasszal, legrosszabb esetben elmaradnak a versenyek, de tavasszal is voltak felmérő futásaink, amik, ha nem is teljesen versenyek, de képet adnak arról, hogy hol is tartunk, az ezekre való felkészülés is lehet motiváló.

Összességében mit tapasztaltál, hogy jöttek ki a versenyzőid ebből a nehéz, korábban még soha nem tapasztalt időszakból?

Az első hetek motiváció vesztéseit leszámítva jól jöttünk ki belőle. Sokan azóta futnak minden nap, többet, mint egy korábbi maratoni felkészülés alatt, több a kiegészítő keresztedzés is, mint a core training, a jóga, amiket a karentén alatt online tartottak sokan. Többen mondták, hogyha nem futhattak volna a karantén alatt, beleőrültek volna. A futás egy polccal magasabbra került mindenki értékrendjében, ezért az eredmények is jönni fognak, reméljük még ősszel.

A Sanyoszistálló versenyzői nyáron rendszeresen használják a Guard bőrápoló, kidörzsölés elleni balzsamot, a Cool hűsítő, jégzselészerű, izomlazító gélt, a Help izomfájdalom és húzódás elleni sportkrémet, valamit a Flex mobilitást segítő, kollagénes, ízületvédő sportgélt

Sportkrémek