Mit igyunk sportolás közben? Elég a víz, vagy kell az iso?

2022.08.04
Mit igyunk sportolás közben? Elég a víz, vagy kell az iso?

A sportolás közbeni frissítés kérdése mindig is fontos kérdés volt nemcsak a profi, de az amatőr sportolók körében is. Mivel mozgás közben energiát égetünk el, a szervezet energiaraktárai szépen lassan kiürülnek, és amennyiben nem viszünk be megfelelő mennyiségű táplálékot, ez idő előtti fáradáshoz vezethet. Ezen kívül tudni kell azt is, hogy amikor sportolunk, szervezetünk fokozottan ki van téve a túlmelegedés veszélyének is, amely veszély a nyári hónapokban a sokszor extrém magas külső hőmérsékletnek köszönhetően csak fokozódik.

Nagy melegben az izzadás során az elégetett kalóriák mellett rengeteg folyadékot és ásványi anyagot veszítünk, amely felboríthatja a szervezet folyadékháztartását. Ilyenkor a mozgás közbeni frissítés olyan esetekben is indokolt lehet, amikor egyébként a táv/időtartam rövidsége miatt nem vinnénk magunkkal folyadékot.

De mikor és mit kell frissíteni?

A Nagy Könyv szerint nagyjából egy óra az az időhatár, ami után először folyadék, majd pedig valamilyen szénhidráttartalmú táplálék bevitelére „kényszerülünk” sportolás közben. Persze a frissítés szükségessége mindenkinél máskor és máshogy következik be, azonban biztos, hogy előbb vagy utóbb szükségessé válik. Ahogy már említettük, nyáron pl. a nagy meleg miatt a folyadékbevitel valószínűleg hamarabb időszerűvé válik, mint 1 óra.

Az tehát, hogy hogyan kell frissítenünk, azt főleg a terhelés időtartama és a külső hőmérséklet határozza meg. A kérdés nem az, hogy a pótlásra szoruló anyagokat milyen formában visszük be a szervezetbe, hanem az, hogy mikor és milyen összetételben. Hogy kinek mit fogad be a szervezete mozgás közben, az nagyon különböző. Van, aki képtelen szilárd állagú ételt fogyasztani, viszont órákig el tud menni valamilyen cukros folyadék segítségével és van olyan is, aki attól is rosszul van, ha csak ránéz az izotóniás italokra. Minden verzió működhet, csak ki kell tapasztalni a tutit.

A téma egyébként rendkívül összetett. Nagyon általánosítva azt lehet elmondani, hogy a bevitt szénhidrátokat víz segítségével nagyjából 7 százalékos oldatra kell hígítani, illetve figyelni kell a nátrium és a kálium pótlására is. Egy jó izotóniás ital (a boltban kapható kész termékek közül az összes) pont a megfelelő arányban tartalmazza ezeket az összetevőket, így aki meg tud barátkozni az ízzel és a gyomra is bírja akár hosszú időn keresztül is a cukros folyadékot, annak mindenképp ajánlott a használata. Aki nincs olyan szerencsés helyzetben, hogy „jóban legyen” az izóval, annak más megoldást kell találnia az említett tápanyagok bevitelére. Nekik a sótabletta+energiszelet kombinációt javasoljuk, amit vízzel megfelelően hígítva kell fogyasztani. A belsőleges frissítést pedig érdemes kiegészíteni külsőleg alkalmazható hűsítőkkel és regenerálókkal, mint amilyen például a nagy favorit Meru Cool jégzselé.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek