Így kezdj neki az őszi felkészülésnek

2021.10.11
Így kezdj neki az őszi felkészülésnek

A nyár lazsálós hónapjai után sokan kezdenek el ősszel (újra) futni, amit célszerű kellő tudatossággal csinálni. A kezdők és az újrakezdők állandóan visszatérő problémája a túlterhelés. Amikor nagyon motiváltak vagyunk (jellemzően ősszel azok szoktunk lenni), hajlamosak vagyunk elfelejteni a fokozatosság elvét. A leadni kívánt kilók és az éppen nyíló verseny nevezések annyira „tolnak minket előre”, hogy a hosszabb rövidebb kihagyás után túlzottan intenzív vagy túlzottan hosszú edzéseket végzünk, melyek hamar kiégéshez, sérüléshez vezetnek. Ilyenkor célszerű rászánni pár hetet az edzéshez való adaptációra, továbbá köztes célok kitűzésével fent kell tartani a motivációt!

Az őszi, még jóidős napokon könnyű elszúrni az öltözködést is. Egy viszonylag késői, munka utáni futáson meglepően hűvös tud lenni, amikor a nap „hirtelen” lemegy, ezért érdemes lehet a futás megkezdése előtt bemelegítő krémet használni a hűvösebb hónapokban. Javasolt előre lecsekkolni a naplemente pontos idejét (ezt a legtöbb időjárás előrejelző appban megtehetjük) és amennyiben az edzés vélhetően túlcsúszik ezen, készülni kell egy plusz réteggel. A sötétedés ugyanígy meglephet minket, ami főleg terepfutások alkalmával lehet kellemetlen.

Az erdőben egyébként is hamarabb van sötét érzése az embernek, így már egy óra szerint „világosnak” tervezett edzésre is érdemes fejlámpát vinni magunkkal, nehogy tapogatóznunk kelljen a sötétben. A témának városi vonzata is van, ugyanis természetesen a városban is sötétedik... A városban nem a látni, sokkal inkább a látszani elvet kell érvényesíteni fényvisszaverő elemekkel ellátott ruházattal vagy valamilyen nem túl világos (vakító) lámpával, villogóval.

Gondolnunk kell arra is, hogy a nyár végeztével egyre kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, így rendszeres edzések esetén célszerű elkezdeni a plusz táplálékkiegészítést is főleg vitaminok formájában. A folyamatos terhelés minden pozitív hatása ellenére kezdetben plusz kihívást jelent az immunrendszernek, egy bizonyos fokú edzettségi szint eléréséig fokozottan figyelnünk kell a támogatására.

Ha az ember teheti, érdemes egy futóedzőhöz vagy futóklubhoz csatlakozni, ahol az ilyen és ehhez hasonló problémákban szakmai segítséget lehet kérni!

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek