Hogyan tervezd meg az idei futóévedet?

2021.01.08
Hogyan tervezd meg az idei futóévedet?

Markocsán Sándor futóedző 2020 lezárása után már 2021-re és a körülményekre, illetve a tervezhetőségre hegyezte ki év végi beszámolóját, amely egyben egy újévindító, gondolatébresztő blogbejegyzés is:

 

"2020 különleges év volt ez mindenki számára, hiszen tavasszal berobbant az életünkbe a vírus és borított szinte majdnem mindent. Kevesen vagyunk, akinek a tavaly ilyenkor megfogalmazott fogadalmai, tervei teljesültek. A tavaszi versenyek zömében elmaradtak, volt egy viszonylag jól futható nyarunk, amikor ugye kevés verseny van, félmaratonokat, maratonokat nem is nagyon találni a versenynaptárban, és volt egy csonka őszünk, aminek a második fele szintén mehetett a kukába.

Még most is bizonytalanságban vagyunk, hogy mit hoz 2021, ezért az újévi fogadalmakban is óvatosabban kell megfogalmaznunk a céljainkat, hogy mi az a verseny vagy táv, amit le szeretnénk futni vagy teljesíteni szeretnénk.

Ami jó, hogy futni lehet és lehetett is egész évben, és ez remélhetőleg nem is változik, csupán a közösségi edzések és a zárt teremben végezhető edzések vannak korlátozva bizonytalan ideig.

Versenycélok:

Jelen helyzetben a tavaszi versenyek is kérdőjelesek, ezért, ha a versenynaptárt nézegetjük, akkor inkább az őszre kell fókuszálni, esetleg egy-két nyári, kisebb versenyt lehet becélozni. A versenyszervezők is alkalmazkodtak a járványhoz és most már rengeteg instant kör közül válogathatunk síkon és terepen egyaránt, amiknek a teljesítése jó kihívás lehet, ráadásul még érem is jár érte, cserébe viszont nem kapjuk meg a versenyzés ízét, de jó alternatíva.

Tipp: fogadd meg, hogy idén lefutsz legalább 10 insta-kört (síkon és terepen), félmaratont, maratont őszre tervezz.

Egyéb célok:

Az újévi fogadalmak listáján előkelő helyen vannak a kilókkal kapcsolatos elhatározások, amire a futás az egyik legjobb módszer. Aki már fut, azoknál népszerű az „ahány év, annyi kilométer”bfogadalom, így nekik már 2021 km-t kell futniuk. Ha most kezdesz futni, érdemes regisztrálni valamilyen futó applikációba, ahova a futásaidat fel tudod tölteni és nyomon tudod követni, ilyenek pl. a Strava, Garmin. Itt is teljesíthetők különböző kihívások, akár a barátoddal, futótársaiddal is versenyezhetsz, ki fut több kilométert, ki fut több szintet.

De mindezek teljesítéséhez egészségesnek kell lennünk és nagy hangsúlyt kell helyezni a prevencióra: figyelni a helyes bemelegítésre, többet kell futás után nyújtani, hengerezni, erősíteni, masszőrhöz járni, hogy elejét vegyük a sérüléseknek.

Egy biztos, ennél csak jobb év lehet 2021, de azért megfontoltan a fogadalmakkal."

Sportkrémek