Ezért szeretek egyedül edzeni

2021.01.11
Ezért szeretek egyedül edzeni

Tamás Rita, a Meru csapat tagja változó, hogy mikor edz egyedül és mikor egy-egy sporttárssal. Most inkább egyedül mozog, akár fut, akár erősít és ennek kapcsán elgondolkozott azon, hogy vajon mik a „magányos” tréning előnyei.

 

„Időszakonként változik, hogy egyedül vagy edzőtárssal edzek, most az az időszakom van, amikor jobb egyedül. Na, de miért jó egyedül edzeni?

Főleg futásnál érzem, hogy hasznos, ha nem kell alkalmazkodnom más tempójáthoz. Én ösztönösen edzek, nem követek edzéstervet, mindig az aktuális állapotomnak megfelelő tempót és távot futok. Ebbe nehezen fér bele az alkalmazkodás.

A futásban, de más típusú edzésben is az jó, hogy ez az idő csak az enyém. Ilyenkor csak magamra figyelek, én szenvedem meg a testi és lelki kihívásokat, szeretek ezekkel a küzdelmekkel egyedül megbirkózni. Az edzés messze nem csak testi, hanem lelki igénybevétel is, ez az én harcom, amihez nem kell más.

Futás vagy edzés közben gyakran annyira elmélyülök a gondolataimban, hogy nem egyszer ilyenkor jut eszembe egy remek ötlet akár a munkámmal, akár a magánéletemmel, akár más fontos kérdéssel kapcsolatban. Az elmélyülés időszakát nem szívesen osztanám meg mással.

És, hát ami azt illeti, amúgy sem szeretek beszélgetni sem futás, sem edzés közben. Az az idő nem csak hogy az enyém, de a sportoló énemé, aki nem traccspartira vágyik, hanem tisztán csak sportolásra, jóleső elfáradásra, lelki megtisztulásra – és ez leginkább egyszemélyes műfaj.”

Pinterest
Termékek