Chris az első Down-szindrómás, aki Ironman lett!

2020.11.16
Chris az első Down-szindrómás, aki Ironman lett!

Elképesztő utat járt be Chris Nikic. Gyerekkorában az is bizonytalan volt, hogy egyáltalán tud-e majd járni. Műtétek sora, az orvosok szakértelme, a szülők odaadó szeretete és az ő kitartása kellett ahhoz, hogy ilyen messzire eljusson.

 

„Apa inspirál engem, azt mondta, hogy ha egész nap a gép előtt ülök és videójátékot játszok, soha nem fogom megvalósítani az álmaimat. Szeretem a triatlont, mert szeretem, ha kapok ölelést, szeretem, ha emberek között lehetek és olyan lehetek, mint ők. A három szám közül a futást szeretem a legjobban. Az a legnehezebb, de az az utolsó. És utána sok ölelést kapok és ehetek a kedvenc kajámból. Sokat edzettem, hogy egyszer Ironman legyek én is. A szobám falán van egy nagy fehér tábla. Arra minden este felírom, hogy aznap mit csináltam. Elég, ha minden nap csak egy százalékkal vagyok jobb, mint előző nap voltam. Meg akarom mutatni az olyanoknak, mint amilyen én vagyok, hogy mindenki megharcolhat az álmaiért. Az én álmom az Ironman, meg az, hogy majd egyszer legyen saját kocsim, saját házam és egy szép szőke szerelmem. De legelőször is az Ironnam. Mert azzal erőt adhatok minden embernek” – Chris Nikic, 21 éves amerikai fiatalember, aki 16:46:09-os idővel teljesítette a Florida Ironmant (3,8 km úszás, 180 km kerékpározás, 42 km futás), ezzel ő lett a világon az első Down-szindrómával élő, aki Ironman lett.

Kísérője Dan Grieb volt, előzménye pedig annyi, hogy pár hónapos korában szívműtéten esett át, négyéves koráig nem tudott járni, a fülét négyszer műtötték, szilárd ételt ötévesen ehetett először.

Chris ma makk egészséges, fizikai állapota bőven az átlag fölé emeli.

Kitartása pedig abba az egészen szűk elitbe, amelyik elmondhatja magáról, hogy VASEMBER.

(Fotó: Michael Reaves & Jonathan Bachman/IRONMAN)

Sportkrémek