Amit a folyadékpótlásról tudni kell

2020.07.23
Futás közben fontos a folyadékpótlás és a megfelelő sportkrém

Ha röviden akarom megfogalmazni, hogy mire érdemes nyáron figyelni, ha sportolunk, akkor azt mondanám, hogy igyál elég vizet. Ám érdemes bővebben kifejteni a témát, mert azért több összetevője van a folyadékpótlásnak.

A víz szerepe létfontosságú a szervezetünk működésében, és mivel a testünkből folyamatosan távozik a bőrünkön keresztül, a légzésünk és az anyagcserénk következtében, a pótlás elengedhetetlen. Nyáron, sportolás közben az izzadás tovább fokozza a víz kiürülését a szervezetünkből, ezért fokozottan oda kell figyelni rá.

Néhány alapszabály, amit ne hagyj figyelmen kívül:

  1. Ha folyadékpótlásról beszélünk, akkor többnyire a vízivásról beszélünk.
  2. Tea, kávé, energiaitalok, alkohol, cukros üdítők fogyasztása nem enyhíti a problémát, inkább növeli, mert vagy vízhajtó hatásuk van, vagy épp ellenkezőleg, megkötik a vizet, így nem tudja szervezeted felhasználni
  3. Víz esetében gyakori kérdés, hogy csapvíz vagy mentes ásványvíz, mindkettő mellett és ellen is vannak érvek, talán a tisztított víz lehet a legjobb megoldás
  4. Mivel az izzadás során ásványi anyagokat is veszítünk, az elektrolititalok fogyasztása javasolt, ez házilag is elkészíthető sóval, mézzel, citromlével, vagy préselt gyümölcslé, víz és gyömbér felhasználásával.
  5. A napi vízmennyiség úgy számolható ki, hogy körülbelül 20 testtömegkilónként lehet 1 literrel számolni, de valamelyest egyénfüggő, azzal azonban vigyázni kell, hogy a túlzott, irreális vízfogyasztás is lehet veszélyes.

Nyári, melegben történő sportolásra a Merunak is van megoldása. 

Tökéletes nyári kisegítő a Cool hűsítő gél és a Guard kidörzsölésgátló sportkrém

Sportkrémek