Amit a magnéziumhiányról tudni kell

2020.10.19
Amit a magnéziumhiányról tudni kell

Az emberi szervezet negyedik legjelentősebb nyomeleme a magnézium, 300 különböző biokémiai folyamatban vesz részt. Az emberi szervezetben 25-30 gramm magnézium található, amely részben a csontokban, részben az izom- és májsejtekben koncentrálódik, kis mennyiség fordul elő a vérben. Nézzük, mivel jár, ha túl kevés van belőle és hogyan orvosolható!

 A magnézium feladatai

A magnéziumnak számos fontos feladata van az emberi szervezetben, felelős például a vérnyomás szabályozásáért, az izmok és idegek megfelelő működéséért, emellett az immunrendszernek és az emésztésnek is szüksége van rá. Az, hogy kinek mennyi magnéziumra van szüksége, több tényezőtől függ, például az életkortól, a nemtől, illetve attól, hogy az adott szervezet milyen terhelésnek van kitéve. Sportolóknak fokozottan ügyelniük kell a magnéziumpótlásra.

A magnéziumhiány kialakulásának lehetséges oka az egyoldalú táplálkozás és sok más (például gyerekeknél gyors növekedés, felnőtteknél túlzott stressz vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség) mellett a megnövekedett magnéziumigény, például a sok sportolás is lehet.

Hiányjelek: izomgörcs és fejfájás

A leggyakoribb jel, ami a magnéziumhiányra utal, az izomgörcs, de a legújabb kutatások szerint a gyakori fejfájásnak is oka lehet a magnéziumhiány, sőt, akár a migrénnek is.

A magnézium nagy szerepet játszik abban, hogy a szív megfelelően működjön, ezért ha hiány jelentkezik belőle, akkor az a szívre, illetve az egész kardiovaszkuláris rendszerre negatívan hat, jelei a túl szapora vagy a rendszertelen szívverés.

Depresszió és fáradékonyság

A magnéziumhiány következménye lehet a depresszió, a rosszkedv, a letargia, a nyugtalanság, az idegesség, az álmatlanság, de a gyengeség, fáradékonyság és a rossz közérzet is gyakran visszavezethető a magnéziumhiányra.

A magasvérnyomás kialakulásának megakadályozásában is van szerepe a magnéziumnak, hozzájárul ahhoz, hogy a vérerek rugalmasak maradjanak, hiánya a vérnyomás megemelkedéséhez vezethet.

A magnéziumnak hatása van a tanulási képességekre, a koncentrációs képességekre és a memóriára, az alacsony magnéziumszint miatt fokozódhat az agyban bizonyos méreganyagok felhalmozódása, ez pedig szerepet játszhat olyan neurológiai problémák kialakulásában, mint a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór.

A pótlás különböző formái

A magnézium pótlása megtörténhet a táplálkozás kiegyensúlyozásával (mandula, dió, mogyoró, zab korpa, paraj, fehér bab, halfélék), magnézium készítmények rendszeres szedésével (a napi ajánlott adag felnőtt nők számára 300 mg, férfiak számára 350 mg, míg kismamáknak 450 mg), illetve lokálisan – ami a sportolók számára talán a leghasznosabb, hiszen sok magnéziumkészítmény hasmenést okoz – a Meru Sportcare Magnézium Olaj Spray készítményével, amely az izomgörcsök, az izomláz és az izomfáradt nagyon hatékony ellenszere.

(Forrás: hazipatika.com/webbeteg.hu)

Sportkrémek