Zsírégetés hatásosan: tanácsok az eredményes és egészséges fogyáshoz

2023.03.22
Zsírégetés hatásosan: tanácsok az eredményes és egészséges fogyáshoz

A zsírégetés és a fogyókúra egy örök téma. Sokan fogyni szeretnének, mások csak formálni, szálkásítani kicsit az alakjukat, vannak, akik javítani próbálnak az egészségükön. Az indok mindenkinél más és más. Nézzük, hogyan lehet a zsírégetés eredményes és tartós!

Mi is az a zsírégetés

Kezdjük azzal, hogy mi is ez pontosan. A zsírégetés az a folyamat, amikor a test zsírt használ fel energiaforrásként. A test akkor kezdi el a zsírt égetni, amikor az elfogyasztott kalóriák kevesebbek, mint amennyi energiát fel kell használnia. Ez a kalóriadeficit arra kényszeríti a testet, hogy más energiaforrásokat használjon, beleértve a testben található zsírraktárakat is.

Hogyan égesd eredményesen és egészségesen a zsírt?

A zsírégetést általában a megfelelő táplálkozás és testmozgás kombinációja segíti elő. Azonban más eszközökkel is be tudsz segíteni a testednek. Vegyük ezeket sorra:

Zsírégető táplálkozás:

Sok divatdiéta és az extrém fogyókúra sem hatásos, mert nem tartalmaznak elegendő tápanyagot, ami hosszú távon káros lehet az egészségedre. A mérleg lehet, hogy súlycsökkenést fog mutatni, de ezekkel az izommennyiség is csökken. Nem azt a képet fogod látni a tükörben, amit szeretnél. A cél a zsírégetés, nem az, hogy az izmaid „leadásával” csökkentsd a súlyod. Koplalás helyett egyél bőséggel, de fogyassz olyan ételeket, amik kevés kalóriát tartalmaznak, viszont gazdagok tápanyagokban.

Néhány egyszerű, de hatékony táplálkozási tipp segít a zsírégetésben és az egészséges testtömeg elérésében és fenntartásában:

  • Csökkentsd a feldolgozott élelmiszerek, cukrok és szénhidrátok fogyasztását. A túlzott cukorfogyasztás és a magas glikémiás indexű szénhidrátok csak lassítják az anyagcserédet, így akadályozzák a zsírégetést.
  • Fogyassz sok fehérjét: A fehérjék segítenek a teltségérzet fenntartásában, így később leszel éhes. Ezáltal kevesebb kalóriát viszel be, és a meglévő zsírszövetekből fog felhasználni a tested a napi kalóriaszükségletedhez. Magas fehérjetartalmú ételek közé tartozik a csirkehús, a hal, a tojás, a hüvelyesek és a sovány húsok.
  • Fogyassz egészséges zsírokat: Gyakran valamilyen hormonális probléma gátolja a fogyást (pl. pajzsmirigy). Fontos szerepe van a hormonrendszerednek a zsírégetésben, ezért egészséges zsírokkal ezt is támogasd. Például olívaolaj, avokádó és diófélék fogyasztásával.
  • Fogyassz sok rostot: A rostok segítik az emésztést és javítják az anyagcserét. Valamint ezek is hosszabb időre nyújtanak teltségérzetet. Rostokban gazdag ételek közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek és a gyümölcsök.
  • Igyál sok vizet: A hidratált szervezetben hatékonyabban működik az anyagcsere, és a test könnyebben távolítja el a salakanyagokat és a méreganyagokat.

Zsírégető edzés:

Mindegy milyen sportra esik a választásod, a lényeg, hogy mozogj! A testmozgás gyorsítja az anyagcserét, ami által beindul a zsírégetés is.

Kezdőként a futás nagyon hatékony edzés lehet a zsírégetéshez, valamint a megfelelő testtömeg eléréséhez és fenntartásához. A futás magas intenzitású kardióedzés, növeli az állóképességed, erősíti az izomzatod és javítja az általános egészséged is.

Ha korábban nem futottál, akkor érdemes lassan kezdeni, fokozatosan növelni az intenzitást és az időtartamot. Ehhez a Futás edzésterv – Kezdj el futni tudatosan cikkünkben minden információt megtalálsz.

A sportok közül a futás az, ahol először használtak intervall edzést. Ez az, amire a szakmabeliek leteszik a voksukat, ha zsírégető edzésekről van szó. Kutatások is kimutatták, hogy ez hatékonyabb bármely kardió edzésnél. Intervall edzés – Futásszótár 3. rész című cikkünkben bemutatjuk, hogy mi is az intervall edzés, miért jó, illetve, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár.

Az intervall edzés lényege, hogy váltakozik az edzés intenzitása. Egy magas intenzitású szakaszt egy kevésbé intenzív szakasz követ, és ezek a szakaszok váltják egymást. Tehát nem egysíkú mozgást végzel folyamatosan. Hatása még az edzést követően, órákkal is tart, úgynevezett utózsírégetés történik. Már lezuhanyoztál, iszod a kávéd, vagy nézed a kedvenc sorozatod, az anyagcseréd még mindig pörög és égeti a zsírt. Minél intenzívebb az edzésed, annál tovább tart az utóégetés is.

Kezdő sportólóként semmi esetre se intervall edzéssel indulj. Először, a fent említett futás edzésterv alapján növeld az edzettséged, mert állóképességre szükséged lesz. 5-6 hét rendszeres edzés után elkezdheted variálni a programod.

Most jogosan merül fel a kérdés, hogy milyen programot. Rengeted edzéstervet fel lehet építeni, nincs egy mindenkire érvényes verzió. És nem, egyáltalán nem ciki segítséget kérni egy szakembertől. Ő pontosan fel fogja tudni mérni hol tartasz, milyen egészségügyi, testalkati szempontokat kell figyelembe venni, ami alapján összeállít neked egy személyre szabott edzéstervet. Ezzel heteket, hónapokat spórolhatsz eredményesség szempontjából, az egészségedről és a lelkesedésedről nem is beszélve.

Futás

Zsírégető készítmények:

Számos csodapirula, fogyasztótea és társai megjelent már a piacon. Ki ne szeretne pillanatok alatt kockahasat, kerek feneket, feszes combokat. Külön iparág jött már létre az azonnali eredményekkel kecsegtető termékekre. Van egy rossz hírünk, ilyen nem létezik. Neked magadnak kell megdolgoznod a sikerért. Türelemre és kitartásra lesz szükséged, de hidd el, megéri. Ha eléred a kitűzött célt, büszkén fogsz visszatekinteni minden egyes pillanatára a küzdelmednek.

Van azért jó hírünk is. Léteznek olyan termékek, amik segíthetnek a testzsír csökkentésében és az izomtónus javításában. Ezek a zsírégető és alakformáló krémek. Előnyük, hogy nem juttatod be közvetlenül a szervezetedbe, így nem terhelik azt. Te magad, a mozgással, táplálkozással belülről égeted a zsírt, addig ezeknek a krémeknek a hatóanyagai kívülről gyorsítják a bőr anyagcseréjét.

A MERU sportkrémjei közül a SLIM és a SHAPE egyaránt hatásos a zsírégetésben, az alakformálásban, feszesítik a bőrt, így a narancsbőr ellen is felveszik a harcot.

Elsőre a gyengébb formátumot, a SLIM zsírégető krémet próbáld ki. Használhatod edzés előtt és után is a maximális hatás érdekében. Bármelyik kényes területre kenheted, has, fenék, comb, kar. Enyhe égő érzést fogsz tapasztalni, ettől ne ijedj meg.

A SHAPE zsírégető krém intenzívebb. Chilit és fahéjat is tartalmaz, ami egy fokozottabb égő érzést nyújt. Hatása még edzés után is bőven kitart.

Életmód:

Az egészséges táplálkozás, a testmozgás, a sportkrémek mellett szükséged van alvásra és – amennyire a mai felgyorsult világ engedi - stresszmentes életre is. Ez banálisnak tűnik, viszont mégis muszáj mindig kihangsúlyozni, mert sokan elfelejtik. Úgy alakítsd a napjaid, hogy legyen kellő időd aludni, ez a regenerálódásod alapja. A tested a pihenési időszakban is épül, fejlődik, ezt is tekintsd az edzésed részének.

Összegzés

A zsírégetés rajtad múlik! Ne hidd, hogy belefektetett energia nélkül eredménnyel tudsz járni. A zsírégető krém nem fogja helyetted égetni a zsírt, neked kell azért megmozgatnod a tested. Ezek a készítmények csak hozzájárulnak a sikeredhez, hogy gyorsabb és szebb legyen az eredmény, ahogy feszesebbé teszik a bőrt és csökkentik a narancsbőrt. A testmozgás sem fog önmagában hatékony lenni, ha közben nem figyelsz oda az étkezésre. A bevitt ételek kalóriamennyisége és tápanyagtartalma befolyásolja a súlyproblémádat.

Ezek kombinálásával és az akaratoddal leszel sikeres! Kezdj el futni, égesd a zsírt! Fogyj, formálódj, fejlődj! Legyél napról napra jobb a tegnapi önmagadnál!

Jó sportolást kíván:

a MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek