Mit tehetsz a bokaficam kezelése érdekében?

2023.09.26
Mit tehetsz a bokaficam kezelése érdekében?

Bokaficam bárkivel könnyen előfordulhat, hiszen, ha csúszósak az utak, bizonytalanok a terepviszonyok, fáradtak vagyunk, vagy esetleg lankadtabb a figyelmünk, bármilyen balesetnek nagyobb a kockázata. Futók esetében éppen ezért még fontosabb ügyelni a lépésekre és persze a megfelelő bemelegítésre, elkerülve az igencsak fájdalmas sérüléseket. De mit tehetsz, ha mégis kificamodott a bokád, és nem szeretnéd hónapokra félretenni a futócipőt?

Mikor beszélhetünk bokaficamról?

A bokaízület az emberi test egyik leginkább terhelt, így az egyik legerősebb ízülete, azonban egy-egy rossz mozdulat komoly sérüléseket is tud okozni. Amennyiben a három csont találkozásánál lévő bokaízület megsérül, a legapróbb napi teendők elvégzése is fájdalmassá válik, ezért ha kificamodik a bokánk, fontos időben kezelni a sérülést.

A bokaficam különböző fajtái

Noha a köznyelvben gyakran hallhatjuk a bokaficam szó említését, a sérülésnek több fajtáját is megkülönböztethetjük egymástól. Egy-egy baleset a belső vagy a külső szalagok részleges vagy akár teljes szakadását is eredményezheti, de mivel a külső bokaszalagok sérülékenyebbek, a boka kifelé fordulása gyakoribb jelenség. Mindemellett fontos tudni, hogy a sérülés fokozatai is eltérők lehetnek, így bizonyos tünetek esetén elég lehet az otthoni regeneráció, máskor elengedhetetlen az azonnali orvosi beavatkozás.

  • Teljes szalagszakadás: ilyenkor elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás, valamint a több hetes regeneráció.
  • Részleges szalagszakadás: a regenerációhoz bokarögzítés is szükséges.
  • Ficam: amennyiben csupán kisebb duzzanatot tapasztalsz, a bokaficam gyógyulási ideje akár egy hét is lehet. A regenerációt ilyenkor bokaficam krémmel könnyen segíthetjük.

A bokaficam tünetei azonnal jelentkeznek, így egyértelműen felismerhetők. A baleset nagymértékű, hirtelen fájdalommal, valamint jellegzetes, reccsenő hanggal is járhat, ami után duzzanat jelentkezik. Amennyiben a fájdalom néhány nap múlva sem csillapodik, a
gyors és teljes regeneráció érdekében fontos, hogy orvosi CT-vizsgálattal vagy röntgennel bizonyosodjunk meg a sérülés mértékéről.

RICE módszer a bokaficam kezelésére otthon

Amennyiben a baleset nem olyan súlyos, hogy műtéti beavatkozásra legyen szükség, több otthoni módszer is alkalmazható a tünetek csillapítására és a fájdalom okának megszüntetésére. Ezek a módszerek ugyanakkor egy mozaikszóval is összefoglalhatók: RICE –
azaz rest (pihentetés), ice (jegelés), compression (kompresszió), elavate (felpolcolás). És hogy mindez miért is fontos?

Egy ficammal járó baleset után a bokának mindenekelőtt pihenésre van szüksége, hiszen kizárólag a terhelés alól mentesítve garantálhatjuk a gyors regenerációt. A duzzanat elmulasztását jegeléssel is segíthetjük, de fontos, hogy a jeget ne érintsük közvetlenül a
bőrhöz, inkább csavarjuk törölközőbe, és tíz-húsz percnél tovább ne alkalmazzuk ezt a módszert.

Amennyiben a sérülés mértéke miatt stabilizálni is kell az ízületet, bokarögzítőre vagy kompressziós kötésre is szükség lehet, szigorúan az orvos utasításait követve, alkalmazva a technikákat. A felpolcolás ugyanakkor kisebb és nagyobb mértékű fájdalom esetén is jó segítséget nyújthat, hiszen így csökkenthetjük a folyadék ízületben való felhalmozódását, és alvás közben alacsonyan tarthatjuk a fájdalomérzetet.

Mit tehetsz, hogy megelőzd a bokaficamot?

Először is mérd fel a terepet, ahol futni szeretnél és az adott időjárási körülményeket is vedd figyelembe. Ezeknek megfelelően válassz futócipőt, ruházatot és egyéb kiegészítőket. Például használj fejlámpát, ha tudod, hogy a látási viszonyok nem lesznek megfelelőek. A lesérülés elkerülése érdekében olvasd el Milyen gyakran érdemes futóedzéseket tartani? című cikkünket!

Második lépésben pedig ne feledkezz meg a bemelegítésről. Ez segít felkészíteni az ízületeidet a terhelésre, így nemcsak a teljesítményed tud javulni, hanem sok sérülést megelőzhetsz vele. A hatékonyságnövelés érdekében használj bemelegítőkrémet, az évszaknak, a futóedzés fajtájának megfelelően több krém közül is választhatsz, hogy az a legoptimálisabb legyen számodra.

Szeretnéd felgyorsítani a regenerációt és hamar visszatérni a futópályára? Próbáld ki a MERU SOS regeneráló krémet! Esetleg masszázzsal segítenéd az ízületek ellazulását? Használd az Izomlazító masszázskrém - 1000ml-t!

Jó sportolást kíván:

a MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek