Milyen gyakran érdemes futóedzéseket tartani?

2023.09.18
Milyen gyakran érdemes futóedzéseket tartani?

A mindennapi egészség megőrzésének egyik legjobb és legegyszerűbb módja a futás, hiszen egy futóedzéshez szinte csupán egy pár kényelmes cipőre és persze némi szabadidőre van szükség. A futás növeli az állóképességet, javítja a közérzetet, és segít elszakadni a napi problémáktól, azonban könnyen felmerülhet a kérdés: vajon megárthat, ha túlzásba visszük az edzéseket? Az alábbi cikkben ennek jártunk utána!

A futás egészségügyi előnyei

Akár fogyókúrába fogna az ember, akár csak észrevette, hogy túl hamar elfárad, és javítana az állóképességén, a futás szinte minden korosztály körében töretlenül népszerű sport. Különböző kutatások szerint akár napi öt-tíz perces laza tempójú kocogás is csökkentheti a szívroham kockázatát, míg a rendszeres edzések redukálják a rák, az 1-es típusú cukorbetegség, a demencia, az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór rizikóját, javíthatnak az alvás minőségén, és persze segíthetnek az egészségesen fitt testalkat megőrzésében. A hosszú és rendszeres futóedzések ugyanakkor megterhelőek lehetnek a szervezet számára, így mindenképpen érdemes mértéket tartani.

Milyen következményekkel járhat a túl sok futás?

A mindennapi futás legnagyobb hátulütője a sérülések előfordulásának fokozott kockázata. Ez nem csupán a nagy számok törvénye miatt olyan jelentős, de azért is, mert a pihenőnapok nélküli edzések nem hagynak kellő regenerálódási időt a test számára. A fokozott fizikai aktivitás több hibázási lehetőséget rejt magában, és az ízületek és izmok túlterheltsége miatt bárki könnyebben lesérülhet.

Mit tehetsz a lesérülés elkerülése érdekében?

  • Használj megfelelő futócipőt, és kellő időközönként cseréld is őket.
  • A kilométerek számát növeld fokozatos gyorsító edzésekkel – ne próbáld végig a maximumot nyújtani. Olvasd el Maxon pörögnél? Kezdj gyorsító edzésekbe! című cikkünket!
  • Keverd a futónapokat keresztedzésekkel, például kerékpározással vagy úszással.
  • Futás előtt mindig melegíts be, és a maximális eredmény eléréséhez használj bemelegítő krémet, például a WARM - Bemelegítő krém, sportkrém - normál - 150ml.
  • Futás után lazíts, és hagyj megfelelő mennyiségű időt a regenerációra.

A túlzott megerőltetés jelei

Annak, hogy érdemes lehet visszavenned a tempóból, számos előjele lehet. Noha a futás megerősít, ha túlzásba viszed az edzéseket, mégis gyengének érezheted magad, ráadásul az esetleges sérülésekből is sokkal lassabban épülhetsz fel, mint azt korábban tapasztaltad. A legyengült szervezet jobban ki van téve a különböző betegségeknek is, így ha azt érzed, hogy hiába edzel egyfolytában, mégis gyakran ágynak esel, érdemes lehet egy hosszabb pihenőt beiktatni.

Haladj a saját tempódban!

Bár a mindennapos futás könnyen kimerültséghez és sérülésekhez vezethet, az edzettségi szintedhez mért rendszeres kocogás hozzájárulhat az egészségmegőrzéshez. Általánosságban elmondható, hogy a heti három-öt alkalmas futóedzések elegendő időt hagynak az izmok és ízületek regenerálódására, miközben a futás pozitív hatásait is élvezheted.

Szeretnéd a maximumot kihozni magadból, de odafigyelnél az egészségedre? Válogass bemelegítő, izomlazító és regeneráló termékeink közül!

Jó sportolást kíván:

a MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek