Kezdj el most rendszeresen futni!

2023.11.06
Kezdj el most rendszeresen futni!

Kétféle ember van: aki futó és az, aki futó szeretne lenni, csak halogatja az életmódváltást. De miért tartoznál te is az utóbbiak közé? Ne várd meg a januári bűntudatot, kezdd el az edzéseket most! Alábbi cikkünkből megtudod miért és hogyan!

Miért érdemes a futást a napi rutinod részévé tenni?

Az emberek számos különböző okból kezdhetnek el futni, ideértve az életmódváltást, a versenyeken való megmérettetéseket vagy éppen csak azért, hogy valami újjal pezsdítsék fel az unalmas hétköznapokat. Természetesen, ha még sosem edzettél, érdemes az alapoktól kezdeni, és lassan hozzászoktatni a tested a kimerítő edzésekhez. Azonban, ha jól átgondolt tervet követsz, nem lőhetsz mellé, és biztos lehetsz abban, hogy a rendszeres futás rengeteg pozitív eredményt fog hozni. Az élet mely területein várhatsz minőségi javulást a futás segítségével? Nézzünk meg párat!

Futással fogyni? Lehetséges!

A rendszeres futás legfontosabb előnye természetesen az egészséges fizikum. A futás megerősíti a szívet és támogatja a vérkeringést, így segíthet megakadályozni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A futóedzésekhez hozzászokott test bírja a megerőltetést, így a megfelelő állóképesség a mindennapok során is nagy segítséget jelent.

A futás ugyanakkor nem csupán az erőnlétet növeli, de abban is segíthet, hogy hatékonyan küzdj az elhízás ellen. Bár a sikeres fogyókúrákhoz nem csupán testmozgásra, de kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra is szükség van, a futóedzések nagyban hozzájárulhatnak a testsúly sikeres kordában tartásához. Erről a Hogyan kezdj el futni túlsúllyal? című cikkünkben részletesebben is olvashatsz!

A futás csökkenti a stresszt

Ép testben ép lélek – szól a mondás, és mint a legtöbb közhely, ez is rengeteg igazságot tartalmaz. A futás nem csupán segít egy időre zen-állapotra kapcsolni és így egy-egy pillanatra kilépni a mindennapok mókuskerekéből, de mivel a mozgás endorfinokat szabadít fel a testben, valóban jobban érezhetjük magunkat tőle. A rendszeres futás éppen ezért segíthet könnyebben átvészelni a depressziós időszakokat, csökkentheti a szorongást, valamint a stresszes periódusokkal járó negatív hatásokat.

A futás ugyanakkor nem csupán a hormonok miatt segíthet növelni a boldogságérzetet – a jobbnál jobb eredmények okozta sikerélmény bárkinek rengeteg önbizalmat adhat. Legyen szó megdöntött csúcsidőkről, kisportolt alakról vagy csupán arról, hogy képes voltál kitartani elhatározásod mellett, soha nem tapasztalt energiákat szabadíthat fel, ami egész biztosan kiül az arcodra is.

Futás kezdőknek – légy része egy közösségnek!

A futás egyesek számára magányos tevékenység, mások családtagjaikkal, barátaikkal vagy kollégáikkal szeretnek belevágni a napi kocogásba. A futók azonban sosincsenek egyedül, hiszen egy globális közösséget alkotnak, amelyhez páratlan érzés tartozni. Legyen szó internetes fórumokról vagy edzések előtti csevegésről, versenytársakról, futóként könnyen szerezhetsz inspirációt társaidtól, hiszen ez egy olyan közösség, amelyre mindig számíthatsz.

Szeretnél elkezdeni futni, de nem tudod, milyen stratégiát kövess? Olvasd el korábbi, Futás edzésterv – Kezdj el futni tudatosan című cikkünket, melyben megosztunk néhány tanácsot a tökéletes futás edzésterv összeállításához, és ha biztosra akarsz menni, válassz bemelegítést segítő krémjeink közül a biztonságos edzésekhez! Kiváló választás például a WARM - Bemelegítő krém, sportkrém - normál - 150ml, mely pezsdítő, kíméletesen melegítő hatással rendelkezik.

Jó sportolást kíván:

a MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek