Gyaloglás – Kezdő lépés a futáshoz

2022.11.22
Gyaloglás – Kezdő lépés a futáshoz

Sétálni mindnyájan szeretünk, és azt is tudjuk, hogy ez az egyik legegészségesebb mozgásforma. Nincsenek szigorú szabályai, nincs korhoz kötve, nap- és évszaktól függetlenül űzhető szabadidős tevékenység, nem jár sérülésekkel, nem kerül semmibe, jót tesz testnek és léleknek. Ám ha nem csak az ebédet szeretnéd lejárni, és többre vágysz annál, hogy kiszellőztesd a fejd, akkor érdemes szintet lépni a kellemes andalgás után. Iktass be rendszeres gyaloglást a mindennapi rutinodba, és tekints sportolásként erre a mozgásformára.

A testmozgásként definiálható gyaloglás jóval intenzívebb a sétánál. Egyenletes, viszonylag gyors tempót jelent, ami komolyabb izomtevékenységet igényel. Csúcsa a sportgyaloglás, ami az atlétika egyik versenyszáma, és így olimpiai sportág is.

Hogyan kell jól gyalogolni?

A gyaloglás nem bonyolult, ám megvan a maga speciális technikája, de szerencsére csak néhány egyszerű dologra kell odafigyelni: a törzs legyen egyenes, a lépés-elrugaszkodás ritmusa pedig egyenletes és tempós, utóbbiban segít az elmaradhatatlan, lendületes és szabályos karmozgás. Nyújtott lábbal lépj előre, érkezz a sarokra, majd a lábad gördüljön végig a külső talpélen, végül rugaszkodj el újra. Gyaloglás közben az egyik láb mindig éri a talajt, tulajdonképpen ez különbözteti meg a kocogástól és a futástól.

A gyaloglás páratlanul áldásos hatásai

A gyaloglás voltaképpen a kardioedzés egyik formája, ezért kiválóan erősíti a szív-és érrendszer működését, növeli a tüdő kapacitását. Zsírégető hatásából kifolyólag remek módszer az alakformálásra, ráadásul az egész testet átmozgatja, nem csak egy-egy tájékát. Többek között olyan betegségek megelőzésében vagy enyhítésében segít, mint a magas vérnyomás, a csontritkulás vagy a cukorbetegség, és a mentális állapotunkra is rendkívül jótékonyan hat.

Nincs kondid, de futnál? Kezdd gyaloglással!

Ha a fő célod a futás, de csak most vágnál bele, akkor érdemes a gyaloglással kezdened. Ezt biztosan bírni fogod fizikailag, így nem kell tartanod a kudarctól. Az ízületeid is maximálisan védve lesznek, hiszen a gyaloglás egyáltalán nem terheli azokat, de használhatsz bemelegítő krémet is, hogy biztosra menj. Különösen ajánljuk a WARM - Bemelegítő krémet, sportkrémet, mely kíméletesen melegítő hatással rendelkezik.

Egy idő után, ahogy javul a kondíciód és az állóképességed, fokozatosan áttérhetsz a kocogásra és a futásra, ezek különbségéről is írtunk korábban Futás vagy kocogás – Mi a különbség? című cikkünkben. Azonban a gyaloglást továbbra is tartsd az eszköztáradban, hiszen szuper módja a bemelegítésnek és a levezetésnek. Persze az sem baj, ha maga a gyaloglás válik a szenvedélyeddé, hiszen ugyanazokat az eredményeket hozza, mint a futás, csak talán nem olyan gyorsan és látványosan – a lényeg, hogy szeresd a mozgást, és tedd az életed részévé, mert általa egészségesebb, kiegyensúlyozottabb és boldogabb leszel!

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek