Futás vagy kocogás – Mi a különbség?

2022.11.16
Futás vagy kocogás – Mi a különbség?

Ameddig a futás és a kocogás jótékony hatásait szinte levegővétel nélkül tudnánk sorolni, addig a szóban forgó két mozgásforma közötti különbségek már jócskán feladják a leckét. Azt laikusként is tudjuk, hogy a futás az nem kocogás, mint ahogy a kocogás sem futás (mert intenzitásukban eltérnek egymástól), de hogy pontosan mekkora az a sebesség, ami már vízválasztó, arról sokszor még egy amatőr futónak sincsenek pontos ismeretei.

Honnan tudhatod, hogy még csak kocogó vagy és nem futó?

Nagy általánosságban elmondható, hogy kocogásnak a 8 km/h alatti iramot nevezzük, míg értelemszerűen a futás tempójának már efölé kell esnie. Persze azt, hogy kocogunk vagy futunk számos más dolog is befolyásolja: az időjárási körülményektől kezdve a testsúlyunkon keresztül, egészen az edzettségi szintünkön át több tényező hatással van arra, hogy adott esetben milyen sebességgel haladunk. Ha a tempós gyaloglás a kocogás előszobája, akkor a kocogás a futásé. Ezt már fejtegettük korábbi Hogyan kezdj el rendszeresen futni? című cikkünkben is, ahol Vincze Zsófi futóedző tippjeit állítottuk össze kezdő futóknak.

Intenzív gyaloglással már 6 km/h sebességnél is kalóriát égetünk, ez pedig jó összehasonlítási alapja annak, hogy kicsit megfoghatóbbá tegyük a kocogás és a futás közötti, mondhatni hajszálnyi, de mégis említésre méltó különbségeket.

Jótékony egészségügyi-mentális hatása mindkettőnek van

Jó hír, hogy tempótól függetlenül a kocogás és a futás is pozitív egészségügyi és mentális hatásokkal van testünk egészére. Függetlenül attól, hogy könnyed esti kocogásra indulunk azért, hogy kicsit kiszellőztessük a fejünket, vagy a zsírégetés szempontjából is jelentős, magas intenzitású, rövid ideig tartó erőkifejtés és több pihenő szakasz váltja egymást az edzésünkben, a testünk és a lelkünk is hálás lesz minden megtett méterért.

Ha mostanság, így év vége felé közeledve születik meg bennünk annak az elhatározása, hogy az újévben mi is beállnánk a boldog futók sorába, érdemes nem egyből a mélyvízbe dobnunk magunkat (mert az hamar kedvünket szegheti). Eleinte ne számítson se az edzés időtartama, se az, hogy mennyit vagyunk képesek futni, inkább csak kocogjunk annyit, amennyi még jólesik! Már néhány rövid, lassú tempójú kocogással is sokat tehetünk azért, hogy egy idő után magabiztosan rójuk a köröket a futópályán. Idáig viszont el kell jutni. Az állóképesség remekül fejleszthető a fokozatosság által, ebben pedig a rendszeres kocogásnak és természetesen a kitartásnak is kulcsszerepe van. A Meru HOT növeli a sportolás előtti bemelegítés hatékonyságát, segít elkerülni az izomláz kialakulásának valószínűségét.

Amit ne feledj, akármilyen mozgásformát is választasz, mindig melegíts be, és a sportolás utáni regenerálódást se hanyagold el. A MERU termékei ezekben segítenek Neked!

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek