A túlzásba vitt rehabilitáció

2022.12.12
A túlzásba vitt rehabilitáció

Van egyáltalán értelme ennek a mondatnak? Túlzásba lehet vinni a gyógyulást? Röviden: igen. De mit is jelent ez? Mi van akkor, ha valaki túlkomplikál egy sportsérülést? Persze ez még mindig jobb, mint ha valaki nem foglalkozna vele. Miért fontos a magnézium, ha futó vagy? című cikkünkben arról olvashatsz, miért elengedhetetlen a nyomelem pótlása.

A gyógyulás azzal kezdődik, hogy eldöntöd, meggyógyulsz. Kezdhet veled akármit egy szakember, ha a masszőrágyról azzal a gondolattal szállsz le, hogy úgyis fájni fog a lábad, akkor tényleg fájni fog. Simán be tudnak mesélni maguknak az emberek fájdalmakat, főleg amik már hónapok-évek óta fennállnak, valójában ők maguk sem hiszik el, hogy ez már valaha is megszűnhet. (Pedig megtud). Ha viszont elhiszed, hogy fel tudsz épülni és teszel is érte, akkor jó úton jársz. De nézzünk egy példát arra is, amikor valaki átesik a ló túloldalára.

A sztorim alanya futó és soleus (gázlóizom) húzódásban szenvedett. Eldöntötte, hogy se pénzen, se időn nem múlhat, hogy újra futhasson, ezért elkezdett utána olvasni a problémának, és sorra kereste fel a szakembereket, mindenhova bejelentkezett, és több helyen bérletet is vett. Az edzésterhelést szépen lecsökkentette, és 4 hét alatt végig is csinált egy 5 alkalmas lökéshullám terápiát. 1 héttel a kezelés után viszont csak minimálisan enyhültek a fájdalmai, ezért ment tovább. Heti 2 sportmasszázs, otthon masszázspisztoly, SMR henger és kinesio tape. Tovább javult a helyzet, de túlzás lenne azt mondani, hogy megszűntek volna a tünetek. Ez sem jött be, mi a következő? Elektroterápia és flossing. Úgyis tudjátok, mi lett az eredménye... Semmi. Végül egy rehabilitációs trénernél kötött ki, ahol elmesélte, hogy eddig milyen kezeléseket kapott. A szakember válasza: "És mindezt 2 hónap alatt"? Akkor most menj haza szépen, és hagyd békén a lábadat!

A válasza mögött az a magyarázat, hogy vannak lazább kezelési módszerek, amiket szépen lehet egymással kombinálni, ilyenek pl. a masszázs+flossing+kinesio tape. Ezek mellett pedig vannak olyan kezelések, amik „durvábbaknak” számítanak, bizonyos értelemben stresszt jelentenek, és nem érdemes őket egymással kombinálni, inkább időt kell hagyni a szervezetnek, hogy ezeket is helyre tegye. Ilyennek számít pl. egy lökéshullám terápia vagy egy FDM kezelés. Kivételnek számítanak minden esetben a krémek és gélek. Ezeket bármilyen esetben lehet használni és nem lehet túlzásba vinni. Szóval érdemes rehabilitáció során ezeket is figyelembe venni, és NE siettessétek a gyógyulást! Végül bejött a legfurcsább, de legértelmesebb tanács. A HELP - Izomlazító Krém azonnal hat, így hatékonyan segíti a meghúzódott testrészek ápolását, lazítását, a tünetek csökkentését. Történetünk főszereplője hazament, 2-3 naponta hengerezett, és nyújtott kicsit, közben regeneráló krémekkel kezelte a lábát, semmi durvulás. A fokozatosságra ügyelve újra terhelni tudta a lábát, mára pedig teljesen fájdalommentesen fut. 

És a sztori végén elárulom, hogy a túlzásba eső illető én voltam 5 éve. Szóval nyugi!

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek