Bakancslista – Tudatosítsd, mit akarsz az élettől a futással!

2022.12.08
Bakancslista – Tudatosítsd, mit akarsz az élettől a futással!

Egy bakancslista összeállítása segít neked abban, hogy tudatosítsd, milyen élményeket szeretnél megélni, és milyen célokat szeretnél elérni a futással. Biztos sok olyan pillanatod volt már, mikor eszedbe jutott, „de jó lenne, ha…”, viszont ezek a gondolatok hamar feledésbe is merültek. Itt az ideje összegyűjteni a vágyaidat, vesd papírra, mentsd le a telefonodra, tedd ki a hűtőre post-it-tel, ragaszd ki a falra, mindegy hogyan, de legyen veled minden nap a bakancslistád és használd motivációnak!

Mielőtt nekikezdenél

A 0. lépés legyen az önismeret. Ez a szó már lerágott csont, viszont mégis nagyon fontos. Miért kezdtél futni? Pusztán valamit sportolni kell? Kihívásból? A futással tudsz kikapcsolni? Tisztában kell lenned magaddal, az edzettségi fokoddal, hova szeretnél eljutni, milyen gátjaid vannak most. Mi az, ami valóban a vágyad, nem csak egy külső tényezőnek való megfelelésről szól, ami valódi örömöt nem biztos, hogy okozni tud. Legyél őszinte magaddal és szóljon CSAK rólad a listád.

Kezdd el összeszedni a gondolataid

Először sorrend nélkül „csak” szedj össze minden gondolatot, hogy mik a vágyaid, a céljaid. Tervezd meg, mit kell tenned azért a célért, hogy el tudd érni. Legyenek benne konkrétumok, de kerüljön bele olyan is, ami tét nélkül csak örömforrás.

Néhány tanács, amiből inspirálódhatsz:

1. Légzéstechnika – tanulj meg lélegezni

Ez annyira egyszerűnek hathat, beszívom a levegőt, aztán kifújom, minek ehhez technika. Valójában ez nem is olyan egyszerű és nagyon nagy hatással lesz az eredményeidre, ha odafigyelsz a légzéstechnikára. Itt egy kis segítség a ritmustalan légzés rendbetételére: Hogyan vegyünk levegőt futás közben?

2. Futástechnika – tanulj meg futni

Légzés, karmozgás, lábak emelése, egyenes törzs, ritmusos mozgás, mind-mind odafigyelésre szorul. Kezd gyaloglással, majd fokozatosan növeld a tempót, figyelj a testedre közben. Ahogy a légzés, úgy a futás technikája is befolyásolja az eredményeidet, arról nem is beszélve, hogy sok sérüléstől is óvod vele magad.

3. Edzettségi fok – honnan hova

Legyél magaddal őszinte, ha ma 2-3 kört futsz a közeli pályán, akkor ebből még nem lesz jövő héten maraton. Viszont pár hónap rendszeres edzése után már reális cél lehet. A hangsúly a rendszerességen van, tervezd meg, hetente hány napot fogsz edzeni. Alakíts ki erre egy napi rutint.

4. Távnövelés – lépésről lépésre

A rendszeres edzéseidet úgy alakítsd, hogy időről időre emeld a távot, vagy a futással töltött időt. Ne tűzz ki irreális célt, mert csak kudarcélményt nyújtana. Törekedj a fokozatosságra, méterekben és percekben gondolkodj, ma 30 perc, holnap 35. Hidd el, hétről hétre egyre jobb és jobb leszel így is.

5. Április 1. – legyél kicsit bolond

Egyedül, barátokkal vagy családdal, de legyél merész, húzz magadra valami vicceset, és fussatok egy bolondosat.

6. Jótékonysági esemény – adj másoknak

Számos futóversenyt rendeznek jótékonysági alapon. Élhetsz a szenvedélyednek, közben pedig segíthetsz egy nemes ügy érdekében. Ez a testednek, lelkednek egyaránt jó lesz.

7. Éremtartó – motiváld magad

Szerezz be egy éremtartót, ami a lakásod dísze és egyben a motivációd egyik eszköze is lesz. Először fel kell „töltened”, utána pedig minden nap ránézve emlékeztetni fog, hogy már mi mindent elértél. Ide kattintva találsz ötletet éremtartóra.

8. Futóverseny naptár – válassz ki néhány teljesítendő versenyt

Ha már a fenti lépéseken túl vagy, akkor bátran tervezz be versenyeket is, amin szívesen részt vennél. Ehhez itt találsz segítséget: Futónaptár

9. Önkénteskedj – ha még nem állsz készen a versenyzésre

Van, hogy az ember bátortalan meglépni valamit, de ez ne szegje kedved, és ne is szégyelld, nincs miért. Ha még nem érzed magadban a bátorságot elindulni egy versenyen, akkor első lépésnek jelentkezhetsz önkéntesnek, és besegíthetsz a szervezőknek, ahol kell. Ezzel is belekóstolhatsz egy verseny hangulatába, ami valószínűleg meg fogja adni a kellő lendületet.

10. Futópálya – keress fel még ismeretlen pályákat

Az országban számos helyen találsz szebbnél szebb helyeken futópályákat. Válassz ki néhányat, amit felkeresnél. Ehhez itt találsz segítséget: Futópályák – Országos lista a mesterségesen kialakított futókörökről.

11. Könyvek – olvass kicsit pihenésképp

Az edzések között a pihenésre, regenerálódásra is figyelj. Biztos van olyan könyv, amit már régóta halogatsz, mondván nincs rá időd. Itt az ideje erre is időt szánni, az izmaid mellett a lelkednek is szüksége van törődésre.

12. Új ízek – izomláz ellen

Az egészséges táplálkozást szerintünk külön nem szükséges említeni. Ezen belül viszont fontos kiemelni a lúgosítást. Sok olyan alapanyag/étel van, ami lúgosító hatású. Minden sportoló egyik rémálma az izomláz. Ha túl savas a tested, akkor az csak súlyosbítja a tüneteket. Használj például kurkumát, almaecetet, próbáld ki a fodros kelt, tehát frissítsd fel az étlapodat, és kóstolj meg minél több ízt.

13. Fuss egyet naplementében

Keress olyan időpontot, helyet, ami eltér az átlagostól. Ha este nekiindulsz, és a naplementét végig csodálhatod futás közben, az hatalmas örömmámort tud okozni. Főleg, ha ezt olyan helyen teszed, ahol a naplemente amúgy is csodás látványt nyújt.

Rangsorold a listát

Ha mindent összeírtál, akkor nézd át és tedd sorrendbe, mit miután lehet/szeretnél kipipálni. Utána ne tedd a fiók mélyére, legyen veled minden nap. Tervezd meg, hogy tudod a bakancslistádat „életben tartani”, legyél a saját motivációs trénered, győzd le a „majd inkább holnap futok” énedet.

Végezetül

Egy bakancslistán nincs helye, de ne feledkezz meg a futáshoz szükséges eszközökről sem! Minél komfortosabban érzed magad, annál hatékonyabban tudod teljesíteni a kitűzött feladatokat.

Legyen megfelelő öltözeted, kényelmes cipőd, használj bátran kényelmi kiegészítőket. Ami viszont a legfontosabb, hogy ápold a tested, használj bemelegítő krémet, regeneráló termékeket, prevenciós készítményeket (pl. a magnéziumhiány kialakulására) és speciális termékeket adott problémákra (pl. combkidörzsölődés, lábizzadás – ne hagyd ezeket elfajulni). Ha pedig bármi sportsérülés felütné a fejét, akkor a pihentetés mellett használj sportkrémeket is, amik segítik a gyorsabb gyógyulást, és a tüneteket is csillapítják. A MERU kínálatában ehhez mindent megtalálsz.

Jó sportolást,
MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek