Milyen célokat tűzzünk ki magunknak ősszel?

2022.09.30
Milyen célokat tűzzünk ki magunknak ősszel?

Mint azt már korábbi bejegyzésünkben is ecseteltük, az ősz az egyik legideálisabb évszak arra, hogy újra formába lendüljünk, illetve ha hosszú távon gondolkozunk életmódváltásban, lefektessük a siker alapjait. A nyár utáni friss motiváció, a kellemes, nem túl meleg időjárás és az általános igény a stressz levezetésére jó recept a célok eléréséhez. Na de mik is ezek a célok?

Tűzzünk ki reális célokat!

Természetesen mindenki mást és mást tűz ki célul maga elé, azonban ezeknek a céloknak a meghatározásánál érdemes megfogadni néhány jó tanácsot. A rosszul megválasztott cél egyenes út a sikertelenséghez!

Az első és talán legfontosabb dolog, hogy a céloknak mind „technikailag”, mind pedig a rájuk szánt idő tekintetében reálisnak kell lenniük. Pl. egy irreálisan felállított fogyási cél (pl. két hónap alatt 20 kg) vagy egy, a jelenlegi életvitelünkhöz képest túl sok felkészülést igénylő fizikai megmérettetés kitűzése mindent elronthat. Amennyiben nincs elég tapasztalatunk megítélni azt, hogy számunkra mi reális és mi nem, kérjük ki szakember véleményét (és lehetőleg kerüljük a „te mindenre képes vagy!” szöveggel hódító egyéneket, ugyanis bár valóban sokkal többre vagyunk képesek, mint azt elsőre gondolnánk, mégis vannak határaink).

Fogalmazzunk meg határozott célt

A második nagyon fontos dolog a célok felállítását illetően, hogy azoknak „kézzel foghatónak” kell lenniük. Azt a célt, amit nem lehet objektív mércével mérni (pl. „karácsonyig odafigyelek az étkezésre” vagy „minden nap fogok valamit sportolni”), jó eséllyel nem fogjuk megvalósítani.

A leghosszabb út is egyetlen lépéssel kezdődik

A harmadik dolog, amit érdemes meglépni az az, hogy a nagy cél eléréséhez vezető útra állítsunk fel kisebb „részcélokat”, amelyek segítenek fenntartani a motivációnkat. Egy jövő strandszezonra megfogadott bármilyen célkitűzés hamar a feledés homályába merül az egyre szürkébb hétköznapokban. Amennyiben azonban 1-2 havonta újabb és újabb célállomás vár bennünket, sokkal nagyobb az esély arra, hogy eljutunk az út végére.

Összegezve az egészet: amikor célokat tűzünk ki magunk elé, legyenek azok bármilyen célok, maradjunk a realitás talaján, konkrét dolgokat fogadjunk meg, és a cél elérését tűzdeljük meg kisebb, köztes célokkal, amelyek teljesítésének rendszeresen tudunk majd örülni.

Legyen szó fizikai vagy akár mentális célokról, a Meru Sportcare termékei mindig a segítségünkre lehetnek. Egy hosszú futás után a regeneráló krémjeink segíthetnek izmainknak helyrerázódni, egy lazító esti meditáció előtt pedig relaxáló tusfürdőink teremthetik meg a hangulatot az ellazuláshoz.

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek