Kiknek nem ajánlott a futás?

2023.10.03
Kiknek nem ajánlott a futás?

A rendszeres sportolás az egészséges életmód egyik alappillére. A futás mára a legnépszerűbb mozgásformák egyike lett, amin nincs mit csodálkozni, hiszen nincs hozzá szükség különösebb felszerelésre, eszközre és speciális helyszínre sem. Vannak azonban olyan helyzetek és egészségügyi állapotok, mikor a sport nem, vagy csak körültekintően javasolt. Nézzük, mik ezek!

Futás és a szív- és érrendszeri megbetegedések

Bár a rendszeres testmozgás rendkívül pozitívan hat a szív- és érrendszerre, nem szabad megfeledkezni róla, hogy a testet terhelő futás mennyisége és intenzitása komoly veszélyeket is hordozhat magában. Mivel ez a mozgásforma nemcsak az izmaidat és az ízületeidet állítja kihívás elé, hanem a keringési rendszeredet is. Ha szív- és érrendszeri problémákkal küzdesz, fokozott körültekintéssel kell belevágnod a futásba. Kezdésnek legyen alacsony a terhelés, figyelj a testedre, hogy reagál a mozgásra, és edzésről edzésre növeld a tempót. Nem muszáj azonnal a maratont kitűzni célként, elég, ha gyaloglással indítasz, majd jöhet kocogó edzés. Érezni fogod minden edzés alatt, után, hogy mennyire esik jól az adott terhelés. A megfelelő intenzitás megtalálásához és a fokozatosság kialakításához érdemes lehet futó edző segítségét is igénybe venni.

Veszélyes lehet-e a futás túlsúllyal?

Pár kiló súlyfelesleg még nem, de a nagyobb mennyiségű túlsúly hordozása komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. Ilyenkor rendkívül nehéz elindulni a fogyáshoz vezető életmódváltás útján. Elismerésre méltó, ha valakiben megérik az elhatározás, és elkezd aktívan tenni azért, hogy egészségesebb életet élhessen.

Sokan először az egyszerűbbnek tűnő diétázással próbálkoznak, azonban az étrend megváltoztatása általában nem bizonyul elégnek a tartós változás eléréséhez. Ha fogyni szeretnél, előbb-utóbb el kell kezdeni az életed részévé tenni a rendszeres testmozgást is. Nem mindegy azonban, hogy hogyan és milyen mozgásformákkal próbálkozol. Ha a gyors eredmény érdekében, minden felvezetés nélkül túl intenzív edzésbe fogsz, könnyedén kárt tehetsz magadban. A kudarcélmény sem fog segíteni a sportolás megkedvelésében. Hosszútávon a futás az egyik legeredményesebb alakformáló sport, viszont megterheli a szervezeted, az ízületeid és a keringési rendszered. A fokozatosságra kell ügyelned, mi az a terhelési szint, ami már eredményekkel jár, beindul a kalóriaégetés, de nem erőlteti túl a szervezeted. A Futás edzésterv – Kezdj el futni tudatosan cikkünkben  többet is olvashatsz kezdőként arról, hogy miként fogj hozzá a futáshoz. 

Futás asztmával

Sokak szerint, aki asztmás, annak a futás kerülendő sport. Ezt a tévhitet most eloszlatjuk! Ha asztmás vagy, ugyanúgy élvezheted Te is ezt a mozgástípust. Mindössze körültekintőbbnek kell lenned, mint például:

  • Soha ne spórold le a bemelegítést! Néhányan úgy vélik, hogy a bemelegítés még pluszban megterheli a tüdőt, és ezt inkább megspórolják magára a futásra. Azonban a tüdőt is fel kell készíteni a terhelésre, így kisebb a kockázata egy asztmás rohamnak.  
  • Legyen nálad mindig inhaláló. Valamint bármi jelölés, egy karpánt vagy egy kitűző, ami figyelemfelkeltő mások számára, így, ha probléma adódna, gyorsabban kapsz célzott segítséget.
  • Pollenszezonban ajánlott a reggeli órákra ütemezni a futást. Ha mégis napközben jut rá időd, akkor szélcsendes időszakban vagy egy kiadós eső után indulj neki. 

Futás krónikus betegséggel 

Magyarországon minden második felnőtt ember küzd valamilyen krónikus betegséggel. Ezek közé tartoznak azok az egészségügyi problémák, amik tartósan fennállnak. Ilyen a cukorbetegség, az allergia, a mozgásszegény életmódra visszavezethető mozgásszervi betegségek, például a krónikus derékfájás. Ezeknek a betegségeknek a fennállása esetén sem szabad lemondani a sportolásról. A futás számos olyan előnnyel jár, ami nem, hogy rontja, kimondottan javítja az életminőséget. Ezen felbuzdulva persze semmi esetre se azt javasoljuk, hogy most azonnal fuss le 5 km-et. Mértékletesen, lépésről lépére haladva, fokozatosan növelve a terhelést viszont ajánlott a sport rendszeresítése az életedben. Fontos, hogy közben figyelj a tested jelzéseire. Ha úgy érzed, bizonytalan vagy magadban, mivel ártasz, mivel használsz magadnak, akkor konzultálj egy edzővel, aki figyelembe véve az állapotod, személyre szabott tanácsokkal fog tudni neked segíteni. A háziorvosoddal is érdemes egyeztetni, aki felméri az aktuális egészségügyi állapotod.

Amiről a gyakorlottabb sportolóknak sem szabad megfeledkezniük: a bemelegítés

Nem csak általánosságban igaz az, hogy tilos minden átmenet nélkül belevágni a mozgásba. Akár konditermi edzés, akár futás, akár otthoni edzés, minden alkalommal legyen első a bemelegítés. Ha nem készíted fel az izmaidat a sportolással járó igénybevételre, fokozott sérülésveszélynek teszed ki magad.

A bejárató gyakorlatok elvégzése mellett érdemes bemelegítő krémet is használnod, hogy minél jobban felkészítsük az izmainkat a testmozgásra. A WARM - Bemelegítő krém, sportkrém - normál - 150ml aktívan serkenti az izmokat és a mikrokeringést, emellett csökkenti az izomláz kialakulásának esélyét. Hatóanyagai kíméletesen melegítenek, frissítenek és felpezsdítenek. Amatőr és profi sportolók számára is hasznos társ lehet a bemelegítéshez.

Jó sportolást kíván:

a MERU Sportcare csapata

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek