Kerüld el a vádligörcsöt!

2022.01.31
Kerüld el a vádligörcsöt!

A mozgásnak, legyen szó bármilyen aktív tevékenységről, mindenféle pozitív hozadéka mellett bizony néha vannak kellemetlen mellékhatásai is.

Izomgörcsök kialakulása

A fizikai sérülések (zúzódás, húzódás, izomláz) mellett a legtöbbet előforduló probléma az izomgörcs. Az izomgörcsök legtöbbször a láb izmait, ezen belül kiemelkedően magas számban a vádlit érintik.

A vádligörcsről, illetve általánosságban az izomgörcsökről többféle teória kering a köztudatban. A legismertebb vélekedés az, hogy a görcsöt a magnézium ion hiánya okozza, így amennyiben a magnéziumpótlás megfelelő, a görcsöket elkerülhetjük vagy ha már bekövetkeztek, akkor megszüntethetjük. E vélekedés igazság alapja tagadhatatlan, azonban a dolog sokkal összetettebb az egyszerű magnézium pótlásnál. Természetesen az izom ideg kapcsolatokban részt vevő nyomelemek és ásványi anyagok biztosítása elengedhetetlen. A sportolás előtt közvetlenül elfogyasztott, vagy magnézium krém formájában célzottan bevitt jó minőségű, szerves magnézium sokat hozzátesz az izomgörcsök elkerüléséhez, azonban nem szabad beérni ennyivel.

Bemelegítés, bemelegítés, bemelegítés

A bemelegítés szerepe kiemelten fontos a görcsök szempontjából (és több más sportolás közben szóba jöhető probléma szempontjából is), ugyanis a szervezetbe bevitt ásványi anyagok csak akkor jutnak el a megfelelő helyre, ha az izmok vérellátottsága és üzemi hőmérséklete is ideális.

Helyes táplálkozás

Nem szabad elmenni amellett sem, hogy az izmok fő üzemanyagát nem az ásványi anyagok és nyomelemek adják, hanem a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék. Amennyiben nincs kellő mennyiségű nafta, az izmok csak részben, vagy egyáltalán nem képesek hatékony munkát végezni és a görcs az ingerület átvivő anyagok jelenlétében is kialakulhat.

Megfelelő terhelés

Ezen analógián továbbmenve látni kell azt is, hogy a test minden tartaléka véges. Létezik az a terhelés, amit nem véletlenül, túlterhelésnek hívunk. Túlterhelés esetén a test legjobban feltöltött raktárai is kiürülnek, és ezek újratöltése sajnos nem megy olyan gyorsan, mint ahogy azt szeretnénk. A túlterhelés miatti izomgörcs sajnos semmilyen módszerrel nem oldható hatékonyan, a görcs megszűnése a terhelés folytatása mellett csak időszakos.

Izomgörcs megelőzése

Mindent egybevetve tehát amennyiben szeretnénk megelőzni vagy kezelni az izomgörcsöket, célszerű kellő mennyiségű magnéziumot és egyéb ásványi anyagot a szervezetbe juttatni pl. Meru magnézium olaj segítségével, azonban ezzel együtt sem szabad ajtóstul a házba rontani. A kiegyensúlyozott vegyes étrend, a bemelegítés és a fokozatosság gyakorlása szintén elengedhetetlen az örömteli, problémamentes sportolás érdekében!

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek