Hogyan készüljünk fel a síelésre?

2021.12.10
Hogyan készüljünk fel a síelésre?

Bár a legtöbben kikapcsolódásként tekintenek a síelésre (amit nagyon jól tesznek), nem árt tudni, hogy amellett, hogy kiváló elmepihentető program a hegyek között csúszkálni, ez a fajta mozgás (is) rendkívül megterhelő izomzatunk és ízületeink számára. Ha valaki rendszeresen síel, hamar kellő tapasztalatot szerez a pályán ahhoz, hogy tudja, mely izmai végzik a síelés közben a legnagyobb munkát. Ezeket a testrészeket nem árt előre felkészíteni a terhelésre, megfelelő erősítés és regeneráció kombinálásával!

A felkészülés lépései

A síelésre való felkészülést két részre bonthatjuk, illetve tulajdonképpen az első rész tartalmazza is a másodikat. Tartalmazza, ugyanis a második rész gyakorlatilag a sípálya melletti intenzív bemelegítés, melyet más sporthoz hasonlóan támogathatunk bemelegítő bemelegítő krémek használatával.

Na, de akkor ugorjunk vissza az első részhez, ami nem más, mint az utazás előtti célzott kondicionáló edzés. Nevezhetjük gyúrásnak is, ha úgy jobban tetszik! Mivel az alpesi falucskákban lakókkal ellentétben egy rendszeresen síelő magyar is csak maximum 1-2 hetet tölt egy szezonban csúszkálással, szinte senkiről sem állíthatjuk, hogy rendelkezik sportági állóképességgel. Vagyis egészen egyszerűen nincs edzésben!

Erősítő gyakorlatok

Természetesen az edzőteremben meglehetősen nehéz a síelés mozdulatsorát imitálni, azonban általános láb és törzserősítő gyakorlatokkal sokat hozzátehetünk a későbbi élmény tökéletesítéséhez. A kis terpeszben végzett guggolások, váltott kitörések, illetve az alap has és háterősítő gyakorlatok kiválóan alkalmasak az alap kondíció megszerzésére. Azoknak, akik nem a „két csúszás, aztán másfél óra hütte” vonalon szeretnének mozogni, ajánljuk beiktatni az edzésprogramba az olyan kardió jellegű mozgásokat is, mint a futás, vagy az úszás. Jó, ha a nap végén is bírja az ember szusszal! Ha többet szeretnél tudni a futás jótékony hatásairól olvasd el Milyen izmokat fejleszt a futás? című korábbi cikkünket is!

Kiegészítő lehetőségek

A rendszeres edzőtermi edzések és a közvetlen sípálya melletti intenzív bemelegítés tehát javallott mindazoknak, akik szeretnék átélni a dinamikus, gyors fáradás nélküli síelés élményét. Az ilyen edzések és az intenzív sínapok közötti regenerációt szintén támogathatjuk MERU Kannabisz krémmel, masszázzsal és nyújtással egyaránt. Síelj formában!

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelem
Sportkrémek